TBMM Başkanlığı seçimi nedeniyle dün, yemin töreninin ardından ikinci kez toplanan yeni Meclis’te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “tükürdüklerini yalayacaklar” sözü yankılanıyordu.
İktidar partisi milletvekillerinin iddiası, Erdoğan’ın bu yaklaşımının de etkisiyle, CHP’nin yemin etmeme tavrının zaman içinde bir bumeranga dönüşeceği, seçmenine ve kamuoyuna boykotunu artık izah etmekte zorlanacağı yolundaydı. CHP kulisinde sohbet ettiğimiz milletvekillerinden biri de, Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ı kastederek, seçmenin ve teşkilatın, parti politikasının iki kişi üzerinden yürütülmesinin doğru olmadığını söyleyerek homurdanmaya başladığını anlattı.
Öyle ya da böyle, sonuçta ana muhalefetin yasama faaliyetlerine katılamadığı bir TBMM çalışması yürütülemeyeceğine göre, bu sorun bir şekilde çözülecek. Bu noktada soru şu:
Hükümetin kurulmasının ardından güvenouyu sürecine kadar üç birleşim yapılacak. Sorun çözülüp, bu birleşimlerden birinde CHP yemin edebilecek mi? Yoksa Meclis tatile yemin krizini 1
Ekim’e taşıyarak mı çıkacak?
Bu sorunun yanıtı, Erdoğan’ın köprüleri atan son ifadesinden sonra dün Meclis Başkanlığı’na seçilen Cemil Çiçek’in izleyeceği yöntem ve uzlaştırma çabasına bağlı olacak.
Dün Meclis’teki makamında konuşma olanağı bulduğum CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerinden yansıyan mesaj da buna işaret ediyordu.
‘Yeni Başkan’ın öncelikli sorunu’
Kılıçdaroğlu, “Yeni Meclis Başkanı’nın hemen çözmesini beklemek doğru değil. Meclis Başkanı sorunu hemen çözer ya da çözemez diye tahminde bulunmak için erken. Ancak öncelikli sorun bu. Olay yasamanın sorunu. Milletvekillerinin yemin edip etmemesinden daha önemli olan, 8 parlamenter hapiste. Yeni Meclis Başkanı’nın öncelikli sorunu da bu olmalı. Bunu öncelikli olarak görsen de görmesen de sorun bu” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Yeni Meclis Başkanı kapınızı çalarsa tavrınız ne olur” sorusunu yanıtlarken, “Elbette görüşürüz” dedikten sonra, Çiçek’i Meclis Başkanlığı’na taşıyan özelliklerini vurguladı:
‘Üzerine düşeni herhalde yapar’
“Kendisi deneyimli bir politikacı, birikimli bir kişi. Yasama organının nasıl çalışacağını, çalışması gerektiğini bilen bir isim. Herhalde üzerine düşeni yapacaktır. Bu O’nun sorumluluğudur” diye konuştu.
Sorunun Meclis tatile girmeden, güvenoyu sürecinde çözülüp çözülmeyeceği konusundaki soruyu yanıtlarken, kamuoyunun beklentisine vurgu yapan CHP lideri, “Zaten kamuoyu, parlamentonun hukukun üstünlüğü kuralına bağlı olarak çalışmasını ister. Görev yapan bütün milletvekillerinin ortak arzusu da bu olmalıdır. Hukukun üstünlüğüne saygılıysa, kabul ediyorsa, yasama organın çalışmasını gözetir” dedi.
‘Cumhuriyet tarihinde ilk’
Kılıçdaroğlu,, “CHP içinde ‘yemin edelim’ diyenler olduğunu duyuyoruz. Bu tablonun CHP’ye zarar vereceği yorumları var” yönündeki soruyu yanıtlarken de şöyle dedi: “Duymadım. Ancak seçilip gelen her milletvekili yemin etmek ister. Arzusu budur. Ama herkesin bilmesi
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025