PKK terörüyle mücadelenin yansıtılmasında, son günlerde farklı bir manzara ile karşı karşıyayız.
Terminoloji ne zamandır değişmişti zaten. “İmha” gibi kelimeler resmi açıklamalardan silinmeye başlanmıştı.
Ancak son dönemde, bizzat resmi organlar eliyle yansıtılan görüntü ve açıklamalar, terörle mücadelede propaganda üstünlüğünün yavaş yavaş örgütten devlete geçtiğini gösteriyor.
Örnekler taze. Bingöl Karlıova’da 1 PKK’lının öldüğü, 7’sinin teslim olduğu operasyon sırasında, bir askerin, üşüyen 15 yaşındaki teröriste parkasını verdiğini, teselli ettiğini gördük. Valilik açıklamasında, teröristlerin devlet karşıtı propagandadan etkilenerek teslim olmayı düşünmediklerini ancak başka çare olmadığına karar verdiklerini söylediği uzun uzun anlatıldı.
Bingöl’deki operasyonda, teslim olmuş, karlar üzerine yatırılmış terörist görüntüleri de sıcak.
Bir başka örnek Cudi’den. Örgütün 7 katlı mağarasında, 3 PKK’lı, üst rütbeli komutanın saatler süren çabayla teslim olmaya ikna edildi. Komutanın, “teslim olurlarsanız ailelerinizin yanına götürüleceksiniz” dediği de yansıtıldı. Yine yakın zamanda, Mersin’in Aydıncık ve Tarsus ilçelerinde yapılan operasyonlarda 8 PKK’lının yakalandığı dakikalara ilişkin görüntüler, ayrıntılı biçimde yayınlandı.
‘Daha insancıl mücadele’
Bütün bunlar, mücadelenin psikolojik herakat boyutunda da önemli bir konsept değişikliğine işaret ediyor. Konuyu, Kürt açılımı ve terörle mücadele konusundaki önemli isimlerden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını da yapan, Ak Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’la konuştuk. Akdoğan, manzarayı şöyle özetledi:
“Bir kere bu şunu gösteriyor; kırsalda da hem özel harekat hem polis hem jandarma özel harekat ciddi bir çalışma yapıyor, eskisine göre daha hareketli, daha aktifler. İkincisi; topyekün imha değil, daha insancıl, belli hassasiyetleri gözeten bir mücadele var. Yani örgüt diyordu ya, ‘şöyle yaptılar, havadan şöyle bombaladılar’, öyle değil. Nokta operasyonla, daha hukuk içinde bir mücadele yürütülüyor. Yani insani perspektifi ortadan kaldıran bir mücadele değil bu. O yüzden bu yönüyle daha başarılı. Bunu kamuoyuna açıklamadığınız zaman insanlar bilmiyor. O yüzden iletişim stratejisini de daha aktif kullanma söz konusu. Milletimiz olup biteni daha iyi görüyor.”
‘Örgütü etkiliyor’
Akdoğan, “Yapılan operasyonların ne kadar nizami, ne kadar hukuka uygun, ne kadar insani perspektifi gözeterek yapıldığı böylece görülmüş oluyor” görüşünde. Peki bu yöntem, PKK’yı ne yönde etkiliyor? Akdoğan’ın yanıtı şöyle:
“Örgütü de etkiliyor tabii. Neticede burada daha başarılı ve belli hassasiyetleri koruyan bir süreç var. Ve yeni iletişim stratejisi de bunu yansıtıyor. Teslim olanların sayısı niye artmış oluyor? Çünkü yapılan operasyonlarda bütün sığınıklar, lojistik destek alınan mağaralar yok ediliyor. Böyle olunca kışın ortasında barınma olanağı kalmıyor. Şehre inmek durumunda veya teslim olmak durumunda kalıyor. Bu da mücadelenin kırsalda ne kadar başarılı biçimde yürütüldüğünü gösteriyor. ‘Dağı taşı bombalayıp geliyorlar’ diye negatif propaganda yapıyorlardı. Bir yandan da öyle olmadığı görülüyor.”
‘Psikolojik çöküntüdeler’
Akdoğan, hükümetin, PKK ile mücadelede getirdiği aşamayı da şöyle özetledi: “Bir, daha başarılı bir mücadele yürütülüyor. İkincisi örgüt psikolojik bir çöküntü yaşıyor. Özellikle İmralı’dan bir perspektif alamaması sebebiyle genel bir çöküntü var. Yapılan bu operasyonlar, bölgede devletin daha ciddi bir otorite tesis etmesi, psikolojik çöküntüye sebep oluyor ve orada bir dağınıklık ve hedefi kaybetme durumu görülüyor. Duran Kalkan’ın ya da Murat Karayılan’ın basın açıklamalarıyla onu dengelemeye çalışıyorlar ama bu mümkün olmuyor. Bu stratejinin böyle sürdürüleceği ortada.”
‘İyi sembol işlevsel olur’
Hükümetin yeni propaganda stratejisinin önemi konusunda, PKK uzmanlığıyla tanınan, TEPAV araştırmacısı Dr. Nihat Ali Özcan’ın söyledikleri de önemli:
“Özellikle medya ve iletişim terörle mücadelede stratejik bir araç. Çünkü, adam öldürmekten çok insanları ikna etmek önemli. Bunun farklı seviyeleri var. Stratejik boyutundan taktik düzeye kadar. Dolayısıyla bunları planlayanların, bunun stratejik bir araç olduğunu göz ardı etmemesi gerekir. Eğer medya ile iyi bir işbirliği varsa, iyi semboller, iyi davranış örnekleri ile yola çıkılıyorsa işlevsel olacaktır. Uzun süredir öldürülmekten söz etmiyor mesela ‘etkisiz hale getirmek’ diyor. Bunun tamamen bireysel düzlemde de bir psikolojik boyutu olduğu gözardı edilmiyor. Bu yöntemin kullanılması iyi ve etkili.”
MERSİN’DEKİ OPERASYON BÖYLE YANSIDI
Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 12 Kasım’da Antalya’dan Hatay’a bir otomobil ve kamyonetle giden teröristler, Aydıncık ilçesinde böyle yakalandı. Operasyon görüntüleri İçişleri Bakanlığı tarafından medyaya dağıtıldı.
KOMUTAN MAĞARADA İKNA ETTİ
Şırnak’taki operasyonda, Cudi Dağı’nın zirvesinde 7 katlı bir mağara tespit edilmiş ve operasyonu yürüten komutan bizzat mağaraya inerek, teslim olmak istemeyen teröristlerle konuşup ikna etmişti.
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025