Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye ve dünyadaki Türklerin bilim ortamını inceleyen ve çözüm önerileri üreten “Türkiye Akademik Diaspora Raporu: Beyin Göçünden Beyin Gücüne” başlıklı rapor açıklandı.

Rapor, beyin göçünün kontrol altına alınması ve beyin göçünü beyin gücüne çevirmek için çözüm önerileri sunuyor.

Türkiye Bilişim Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan Türkiye Akademik Diaspora Raporu’nda, Türkiye’deki ve yurt dışındaki Türk bilim ortamının, eldeki veriler ve kamuya açık kaynaklar kullanılarak birçok açıdan incelendi.

Haberin Devamı

İnternet çağı

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde düzenlenen basın buluşmasında, raporu Şikago Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Akçiğit‘in yorumuyla dinleme fırsatı bulduk. Sunum öncesinde konuşan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı gelecekteki fırsatları görmek için yeni bakış açıları gerektiğini belirterek, “Acaba sorunları geleceğin fırsatlarını içerecek şekilde tanımlayabiliyor muyuz? Yıllar yılı “beyin göçü” diye damgaladığımız bir sorun kendi içinde fırsatlar barındırabilir mi? Dünyanın farklı noktalarına yayılmış verimliliği kanıtlanmış kurumlardan yararlanmak için politikalar geliştirilebilir mi? İnternetin yarattığı ve hızla büyüyen network’lerle yeni modeller işletilebilir mi?” dedi.

Beyin göçünü beyin gücüne çevirmek mümkün

Fırsat eşitliği vurgusu

Profesör Dr. Ufuk Akçiğit ülkemizin eğitim altyapısı, bilimsel araştırma eko-sistemi ve fırsat eşitliği konularının acilen gözden geçirilmesini önererek şu noktalara dikkat çekti: “Üniversitelerde araştırmacıların yeni fikirler üretebilecekleri bağımsız düşünce ortamı sağlanmalı. Üniversitelerin verimlilikleri gözden geçirilmeli, araştırma kaynakları iyileştirilmeli ve programları günümüz dünyasının ihtiyaçlarına yönelik olarak güncellenmeli. Üniversitelerdeki araştırma kalitesi yükseltilmeli. Beyin göçünü durduracak ve uluslararası insani sermayemizde ilişkileri sağlamlaştıracak düzenlemeler yapılmalı.”

Fon sağlanmalı

Akçiğit, beyin göçünü önlemek ve gidenlerin ülkemize katkısını sağlamak için çözüm önerilerini ise şöyle dile getirdi: “Artan beyin göçü oranının önüne geçebilmek için bu araştırmacıların kalmaları için elverişli ortam sağlanmalı. Gidenlerin Türkiye’deki araştırmacılara pozitif etkilerini sürdürebilmek için, gidenler ve Türkiye’deki araştırmacılar arasındaki bağ, proje ortaklıkları ve araştırma fonları ile güçlü tutulmalı. Kariyerinin tamamını yurt dışında geçiren alanında uzman Türkiye menşeli araştırmacılar laboratuvar destekleri, veri iş birlikleri, araştırma fonları ve veri bazlı politika çalışmaları ile Türkiye araştırma ortamına katkı sağlamaya teşvik edilmeli.”