Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Özel sektör-üniversite iş birliğinde, 20 bin depremzedenin konakladığı Türkiye’nin en büyük konteyner yerleşkesi Malatya Samanköy’de Hayat İyi Yaşam Merkezi açıldı

Nesiller boyu fayda vizyonuyla faaliyetlerini yürüten Hayat Holding, sosyal fayda odaklı projelerle toplumun iyi olma haline katkı sağlıyor. 6 Şubat depreminin hemen ardından bölgeye 200 adet yardım tırı gönderen, 100 milyon lira nakdi ve 30 milyon ayni destek veren Hayat Holding Malatya’da, Hacettepe Üniversitesi iş birliği, AFAD koordinasyonu ve Malatya Valiliği desteğiyle konteyner kentte Hayat İyi Yaşam Merkezi açtı.  

Haberin Devamı

Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu

20 bin depremzedenin konakladığı Türkiye’nin en büyük konteyner yerleşkesi Malatya Samanköy’de faaliyete geçen Hayat İyi Yaşam Merkezi’nin açılış töreni, başta Malatya Vali Yardımcısı Bilal Basrı olmak üzere Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Kiğılı, Hayat Strateji ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Aysel Aydın, Hayat Holding Genel Sekreteri Osman Aksoy, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu, Prof. Dr. Serhat Ünal, Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver ve konteyner kent sakinlerinin katılımıyla gerçekleşti. 

Akademik donanım ön planda 

Hayat Holding’in, Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle kurduğu ve akademik donanımıyla ön plana çıkan Hayat İyi Yaşam Merkezi’ni basın mensubu arkadaşlarımızla ziyaret ettik. Hayat Holding’in “hayata iyi bakarız” yaklaşımından ilham alarak tasarlanan Hayat İyi Yaşam Merkezi’ndeki tüm eğitimlerin ve atölye çalışmalarının içeriği Hacettepe Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden akademisyenlerin katkılarıyla hazırlandı. Davetiyle Malatya’ya gittiğimiz Hayat Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çağlayan Kent, üniversiteden konusunda uzman eğitmenlerle uygulamalı olarak gerçekleştirilen atölye çalışmalarında depremden en çok zarar gören bebeklerin, çocukların, gençlerin ve yaşlıların psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarına odaklanılırken; zihinsel, bilişsel ve fiziksel gelişimleri önceliklendirilerek orta ve uzun vadede rehabilite edilmelerinin hedeflendiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Hayat Holding ve Hacettepe depremzedeler için buluştu

Uzun vadeli ihtiyaçlar için 

Açılış töreninde girişimlerini anlatan Malatyalı iş insanı Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Kiğılı, depremin yaralarını sarmak için ilk andan itibaren var güçleriyle çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: “İlk fazda amacımız başta çalışanlarımız ve iş ortaklarımız olmak üzere, bölgedeki tüm vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını giderebilmekti. Ancak temel ihtiyaçları karşılamak ne kadar hayati ise, depremin yol açtığı acıları ve çaresizliği iyileştirmeye katkıda bulunmak da o kadar önemli. Bu nedenle, ikinci fazda kurumsal destek amacımızı bölgedeki vatandaşlarımızın orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamak odağında planladık. Bu çalışmalardan edindiğimiz en önemli izlenim yaşanan travmanın etkisini azaltacak psikolojik ve sosyal desteğe olan ihtiyaçtı. Özellikle bebekler, çocuklar, gençler ve yaşlılar için sürecin oldukça zorlayıcı olduğunu tespit ettik. Hayat İyi Yaşam Merkezi projesinin temelleri bu tespitler üzerine inşa edildi.” 

Haberin Devamı

Yaşlılara özel destek ünitesi

Merkezde; 4 bin kitaplık bir kütüphane, bilgisayar odası, anne ve bebek destek ünitesi, 65 yaş üstü destek ünitesi, ergoterapi ünitesi, oyunla gelişim ve sanatla gelişim üniteleri ile etüt ünitesi ve iki büyük çamaşırhane bulunuyor. Ünitelerin resim ve müzik alanlarında sanatla duyguları ifade etme, dışa vurum etkinlikleri, kitap okuma, yenidoğan bakım ve beslenme, çocukluk çağı aşılaması, çocuk ve yaşlılara yönelik ergoterapi uygulamaları, psikolojik destek gibi çalışmaların farklı yaş gruplarına göre günlük ve haftalık planlanması yapılıyor. Merkezin bahçesinde çocuklar için bir açık hava parkı da bulunuyor.

Eğitim ve refah artacak

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise şunları söyledi: “Bu projenin çıktılarının beklenen etkisi kısa vadede depremden etkilenen bireylerin desteklenmesi ve sosyal entegrasyonun sağlanması iken, orta ve uzun vadede bölgedeki eğitim ve refah düzeyinin yükselmesine katkıda bulunmak. Çalışmalara başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen, Hacettepe Üniversitesi’nin bilimsel birikimi ve deneyimi Hayat İyi Yaşam Merkezi’ni ziyaret eden üç bini aşkın vatandaşımızla paylaşıldı.”