Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Farklı şehirlerde görev yapan 55 görsel sanatlar öğretmeninin eserlerinden oluşan ‘Eğitim Sanat’ sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sanatseverleri bekliyor

Bu sergiye tam not

Dolmabahçe Sanat Galerisi, görsel sanatlar öğretmenlerinin yolunun kesiştiği ‘Eğitim Sanat’ isimli karma sergiye ev sahipliği yapmaya başladı. 5 Şubat’a kadar ziyaretçilerini bekleyen sergide Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan 55 görsel sanatlar öğretmeninin farklı disiplinlerle çalışarak oluşturduğu 55 farklı eser var.

Küratör Zeynep Öztürk

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam eden Zeynep Öztürk’ün küratörlüğünde, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde ‘Eğitim Sanat’ sergisi açıldı. Sergi vesilesiyle Türkiye’nin farklı illerinde görev alan Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olmuş öğretmenler, bu kez eğitimci kimlikleriyle değil sanatçı yönleriyle sanatseverlerle buluşma fırsatı buluyor. Sergide yer alan öğretmenlerin, verdikleri eğitim dışında ilk defa kendileri için bir şey yaptıklarını belirten küratör Zeynep Öztürk, “Onlar için çok heyecanlı bir projeydi bu. Benim için de öyleydi çünkü ben de onların geçtiği sıralardan geçtim. O sıraların ardından birçoğu öğrencim oldu. Şimdi ise meslektaşız, bağımız hiçbir zaman kopmadı. Sanat bizi hep buluşturdu, birleştirdi. Bu karma sergide de buluşturmuş oldu. Bu zamana kadar heyecanla çalışmış oldukları eserleri, açılışımızla taçlandırmış oluyoruz. Bu sergi için bir tema belirlemedik. Bu yüzden burada fotoğraftan seramiğine, dijital baskıdan yağlı boyaya farklı birçok malzeme kullanarak yapılan işler var. Herkes ziyarete gelebilir. Özellikle sömestir tatiline denk getirerek Türkiye’nin dört bir yanından sanatçıların gelmesini kolaylaştırmak istedik” dedi. Kendisi de sanatçı olan küratör Zeynep Öztürk, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam ediyor.

Bu sergiye tam not

Farklı disiplinler

Haberin Devamı

Sergiye sulu boya tekniğiyle çalıştığı tablosuyla katılan Bilfen Okullarında Görsel Sanatlar Bölüm Başkanlığı yapan Serap Savçın, “Marmara Üniversitesi Resim Bölümü mezunuyum. Öğretmenlik yapıyoruz ama resim bizim önceliğimiz tabii ki. Bu eğitimi verirken bizim de aynı zamanda bunu yapıyor olmamız çok büyük bir keyif. Tabii ki vakit bulmak, buna zaman ayırmak çok zor. Ama sevgili Zeynep Öztürk’ün buna vesile olması, bizi bir arada toplayıp böyle sanat dolu bir günde buluşturması bizi çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Bu sergiye tam not

Sergiye katılan Aslı Ekinci de şunları söyledi: “Sergide çok çeşitli çalışmalar var. Fotoğraf, yağlı boya, aktivite çalışmaları gibi. Bu çalışmanın içinde yer almaktan çok mutluyum. Ben de soyut bir çalışmayla sergiye katıldım. Ben çocuk sevgi evlerinde gönüllü öğretmenlik yapıyorum. Fırsat olursa öğrencilerimin de bu sergiyi görmesini çok isterim. Burası belki de onlar için ilk olacak. Eğer izin alabilirsek onların da bu sanat ortamını görmelerini çok istiyorum.”

Haberin Devamı

Lüks araç talebi gaza bastı

Elde yapılan dünyanın en pahalı arabalarından biri olan Rolls-Royce geçen yıl dünyada satış rekoru kırdı. Önde gelen lüks otomobil üreticisinin, 2022’de dünya çapındaki satışları 6 bin 21 motorlu araca ulaştı.

Bu sergiye tam not

Türkiye distribütörü Rolls-Royce Motor Cars İstanbul da 2013 yılındaki açılışından bu yana satışlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını açıkladı. Elektrikli modelinin üretimine de başlayan marka tüm dünyada yeni showroom görünümüne geçiyor.

Rekor satış

Yeni konsepte uygun olarak Royal Motors da Kuruçeşme mağazasını yeniliyor. Yeni showroom yatırımının yaklaşık 2 milyon dolar olduğunu belirten Rolls-Royce Motor Cars İstanbul Genel Müdürü Hilal Aysal geçen yıl satış rakamında ilk kez 100 sınırını aştıklarını söyledi. Pandemi sonrasında varlıklı kesimin konforuna daha da önem vermesinin yanı sıra otomobillerin başlı başına bir yatırım olması da bunda etkili.

Kuruçeşme’deki mağazalarında sohbet ettiğimiz Hilal Aysal, “Rolls-Royce müşterilerinin beklentileri son derece yüksek. Kendi ülkemde rekor satış seviyesine ulaşarak büyüme ivmemizi koruduk ve hedeflerimiz doğrultusunda başarıyla devam etmeyi arzu ediyoruz. Rolls-Royce arabaları çok özel ve gerçek lüksü yansıtan araçlar” dedi.

Bu sergiye tam not

Elektriklisi geliyor

Öte yandan, elektrik çağına hazırlanan marka elektrikli araç üretimine de girdi.

Rolls-Royce Spectre markanın ilk elektrikli modeli. Aracı toplam 2.5 milyon kilometre test süresine ulaştıktan sonra, yılın son çeyreğinde sokaklarda göreceğiz.

Hilal Aysal, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ön sipariş aldıkları Spectre’a ilginin çok büyük olduğunu ve iki yıl kadar uzun bekleme süreleri olduğunu vurguladı.

Aysal sohbetimizde, “Marka gençleşen kullanıcı profilinin alışkanlıklarını, beklentilerini gözlemliyor ve ihtiyaçları karşılayan zamansız tasarımlar ortaya koyuyor, elektrikli otomobil de bunun bir açılımı” deyince kendisine en genç alıcı yaşını sordum. 24’müş. Genç kuşağın hem konforunun hem de çevre hassasiyetinin peşinden tutkuyla gitmesine bundan daha güzel örnek olamazdı.