Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

18-29 yaş arası genç kadınların yarısının ne eğitimde ne istihdamda olmaması sorununa çözüm geliştiren Sabancı Vakfı, dijital portal üzerinden ulaşılabilen bir ‘Fırsatlar Haritası’ hazırladı.

TÜİK 2020 verilerine göre Türkiye’de 18-29 yaş aralığında ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç sayısı 5 milyon 298 bin, bu rakam içindeki genç kadınların sayısı ise 3 milyon 554 bin olarak kayıtlara geçti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) verileri de Türkiye'nin en yüksek NEET oranına sahip ikinci ülke konumunda olduğunu gösteriyor.
Bu tablonun değişmesi için yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı önemli projeleri yürüten Sabancı Vakfı, kadınların hem eğitimde hem de istihdamda var olabilmesi için harekete geçti. ‘Geleceğini Kuran Genç Kadınlar’ projesini başlatan vakıf, kadınların eğitim ve istihdama erişiminin kolaylaşması için bir de Fırsatlar Haritası’nı hayata geçirdi. 18-29 yaş arasındaki genç kadınların güçlenmeleri, toplumsal ve ekonomik hayata aktif katılmaları gibi konulara odaklanan proje, TÜİK’in aynı yaş grubuna ait verilerinden yola çıkarak hazırlandı.

Haberin Devamı

Önemli sorun

Projenin tanıtım toplantısında buluştuğumuz Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorunun habercisi olan, 18-29 yaş arasındaki gençleri yakından ilgilendiren NEET (ne eğitimde ne istihdamda) kavramı, ülkemiz için en büyük problemlerden biri haline geldi” ifadelerini kullandı.

Sabancı Vakfı olarak yarım asra yakın bir süredir toplumsal gelişimi hedefleyerek çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Güler Sabancı sözlerine şöyle devam etti: “Faaliyetlerimiz, pek çok farklı alanda olsa da kadınlar, gençler ve engelliler odağına birleşiyor. İki yıl kadar süren ulusal ve uluslararası araştırmalar, masa başı toplantıları ve çalışmalarla, dünyada ve ülkemizde ciddi bir toplumsal sorun olan, NEET kavramı ile karşılaştık. Bu global soruna karşı, ne eğitimde ne istihdamda olan genç kadınların sorunlarını gündeme taşıyacak Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projemizi başlattık.”

Haberin Devamı

Genç kadınlar için ‘Fırsatlar Haritası’

Dijitalleşme hayırseverliği artırdı

İçinde yaşadığımız dijital dünyanın bireylerin katılımını ve kolektif çalışmayı olumlu yönde etkilediğine de dikkat çeken Sabancı, “Dijitalleşme, sınırları aşarak yardımseverliğin hedefine ulaşmasını sağlıyor. 2020 yılında dijital ortamlarda, bireysel katılımı teşvik eden kampanyalarda, 10 kat daha fazla bağışçıya ve üç kat daha fazla bağış gelirine ulaşılabildiğini görüyoruz. Bu veriler bize tüm dünyada duyarlılığın arttığını gösteriyor. Bütün zorluklara rağmen teknolojik dönüşümün katkısıyla, sivil toplum örgütlerine bireysel veya kurumsal olarak destek olup, gençlerin gönüllü olma potansiyelini teşvik etmeliyiz.”

Çok paydaşlı proje

Kamu, özel sektör ve sivil toplumun el birliğiyle bu sorunun çözümü için hep birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapan Sabancı, “Çok paydaşlı projeleri hayata geçirme kabiliyetimizle, Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı gibi çok güçlü partnerlerle birlikte hareket ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Eğitim, staj ve iş dijital portalda

Çalışma kapsamında ayrıca eğitim, staj, istihdam fırsatlarına ulaşılabilen ‘Fırsatlar Haritası’ ile mentorluk ve çevrim içi eğitim modülleri içeren dijital bir portal da açılacak. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın mayıs ayında faaliyete geçeğini açıkladığı portal, NEET kadınlara yönelik fırsatlar konusunda özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumları arasında köprü görevini görecek. Ayrıca, faaliyetleri destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesine olanak sağlayacak hibe programı ile 11 ilde bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarına destek verilecek.

Abdi İbrahim’in NFT’leri kız çocuklarına eğitim desteği olacak

NFT, tam adıyla non-fungible token temel olarak, yalnızca size ait olan, türünün tek örneği bir dijital varlık anlamına geliyor. Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT rüzgârı ülkemizde de esiyor. Şirketler toplumsal yatırım programlarına dahi NFT’yi dâhil ediyor. İlk uygulamalardan biri Türkiye’nin en büyük koleksiyonerlerinden Nezih Barut’un şirketi Abdi İbrahim’den geldi.

Abdi İbrahim metaverse dünyasının yapıtaşı olan NFT alanına da hızlı bir giriş yaptı. Abdi İbrahim “The Journey of Healing” NFT koleksiyonunu OpenSea platformunda satışa çıkardı. Bu koleksiyon “HEAL2030” sürdürülebilirlik stratejisi çatısı altındaki sosyal sorumluluk projelerine ilave kaynak sağlama amacıyla kullanılması yönüyle dünya ilaç sektöründe bir ilk olma özelliğine sahip.

Genç kadınlar için ‘Fırsatlar Haritası’

Selman Hoşgör imzalı

Koleksiyondaki sekiz eser kolaj sanatçısı Selman Hoşgör imzası taşıyor. Bu eserler Abdi İbrahim’in bir asrı aşan tarihinin bilim ve sanat ile birleşimini yansıtıyor. Koleksiyon, bilimin iyileştirici gücünden inovasyona, Abdi İbrahim’in tarihinde çok önemli yer tutan “iyileştiren kadınlardan” sürdürülebilirliğe kadar farklı konuları içinde barındırıyor. “The Journey Of Healing” NFT koleksiyonundan elde edilecek gelir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Anadolu’da Bir Kızım Var” projesine aktarılarak kız çocuklarının eğitimlerine destek olunacak.

Eşit ve ayrımsız

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut NFT koleksiyonuyla ilgili şunları söyledi: “Bu adımımızla geleceğin güçlü kadınlarının yetişmesine katkı sağlayarak eğitim hakkından eşit şekilde yararlanma ve ayrım yapmaksızın tüm öğrencilerin çağdaş eğitime ulaşması konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.”

Bu özel NFT’leri satın alan kişiler dünya ilaç sektöründe ilk olan bu koleksiyondan eserlere sahip olmanın ayrıcalığı yanında dışarıdan ziyarete kapalı olan Abdi İbrahim’in İstanbul Esenyurt’ta bulunan Üretim Kompleksi’ni uzmanlarla birlikte gezme fırsatı ve çok özel bir deneyim yaşama şansı da bulacak.