Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Limak’ın mühendislik okuyan kız öğrencileri desteklediği ve Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘en iyi 8’ arasında saydığı proje, Türkiye ve Kuveyt’ten sonra Kosova ve Kuzey Makedonya’ya da taşındı.

Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesi, bu yıl Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) Davos’ta gerçekleşen yıllık toplantısında Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık alanında dünyanın en iyi 8 projesinden biri seçildi. Böylece TMK projesi, Dünya Ekonomi Forumu’nun Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık alanındaki en iyi örneğinden biri (yani lighthouse-deniz feneri) oldu. Bu sayede proje Davos Zirvesi’nde tüm dünyayla paylaşıldı.

Haberin Devamı

Limak’ın TMK’sı, Forum’un 2023 İyi Örnekleri olam Walmart, Shneider Elektrik, PWC, EY, Tata Steel, Randstad gibi küresel şirketlerin sosyal yatırımlarıyla aynı listede yer aldı.

Limak Şirketler Grubu ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir duygularını “Limak olarak bizlerin ‘amiral gemisi’ projenin dünyanın 8 iyi örneğinden biri olarak seçilmesi gurur verdi” sözleriyle paylaştı.

Uluslararası boyutta

Öte yandan, Limak Şirketler Grubu’nun 2015 yılından bu yana yürüttüğü TMK, “Global Engineer Girls” (Küresel Mühendis Kızlar) başlığı altında uluslararası boyuta da taşındı. Geçen hafta, Limak Şirketler Grubu’nun Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Kuzey Makedonya Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde hayata geçirdiği Global Engineer Girls Projesi’nin Kuzey Makedonya ayağı, bizim de katıldığımız başkent Üsküp’te gerçekleştirilen bir etkinlikle tanıtıldı. Kuzey Makedonya’da devlet üniversitelerinin elektroteknik, makine, inşaat ve iletişim teknolojileri mühendisliği bölümlerinde eğitimlerine devam eden 20 kadın mühendislik öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte projenin detayları paylaşıldı.

Kız kardeşlik çemberi

Tanıtım toplantısında konuşan Ebru Özdemir, programı Kuzey Makedonya’da hayata geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Türkiye’deki ve Kuveyt’teki başarılı uygulamaların ardından, Kuzey Makedonya ve Kosova ile bu projeye küresel bir perspektif kazandırmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu programın, bu ülkedeki kadınların STEM alanları başta olmak üzere iş hayatında lider roller üstlenmelerinde katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi. Kuzey Makedonya’da programa dâhil olan öğrencilerin büyük bir ailenin parçası haline geldiğini vurgulayan Özdemir, “Kuzey Makedonyalı kız öğrencilerimiz artık büyük bir ‘kız kardeşlik çemberinin’ parçası oldular. Artık onlar Türkiye’nin, Kuveyt’in ve Kosova’nın Mühendis Kızları ile beraberler” dedi.

Haberin Devamı

Mühendis kızlar dünyaya Davos’tan seslendi

Üsküp’ün pırlantası yükseliyor

Üsküp’te mühendis kızların da çalıştığı, Limak tarafından inşaatına devam edilen Diamond of Skopje projesini de gezdik. 300 milyon euro’luk proje 4 rezidans bloku, otel, alışveriş merkezi, ofis, teknik bina, otopark ve peyzaj alanlarından oluşuyor. Projede yer alan bölgenin en lüks oteli hizmete açılmış durumda. İki rezidans bloğu tamamlanırken, AVM’nin de sonbaharda açılması bekleniyor.

Mühendis kızlar dünyaya Davos’tan seslendi

Burs, eğitim, staj

Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) ve Kuveyt’in Mühendis Kızları projelerinden hareketle oluşturulan ve bu girişimleri tek çatı altında küresel boyuta taşıyan Global Engineer Girls, STEM alanlarında eğitim gören ve bu alanlarla ilişkili mesleklerde kariyer yapmak isteyen kadınların temsiliyetini artırmayı hedefliyor. Limak’ın faaliyette bulunduğu ülkeler başta olmak üzere küresel düzeyde yaygınlaştırılması amaçlanan Global Engineer Girls, ilk aşamada Kuzey Makedonya ve Kosova’da başlatıldı.

Haberin Devamı

Kuzey Makedonya’da burs desteğinden faydalanacak ve çeşitli eğitimlere katılacak öğrencilerin, staj imkanı yanı sıra yeşil enerji ve inşaat teknolojileri alanlarında deneyim kazanmaları da hedefleniyor.

Türkiye ve Kuveyt’te elde ettikleri deneyimi ve başarıyı farklı coğrafyalara taşıyıp, daha fazla kız öğrenciyi mühendisliğe özendirmeyi misyon edinen Ebru Özdemir, “Hiç şüphesiz bu tür küresel ödüller bizleri heyecanlandırdığı kadar, daha fazlasını yapmamız için de motive ediyor” dedi.

Mühendis kızlar dünyaya Davos’tan seslendi

Gözde Venedik

Depremzedelere yardım adımı

Adımları bağışa çeviren ilk sağlık uygulaması Help Steps uygulamasını kullananlar, sadece gün içinde adım atarak ihtiyaç sahiplerinin hayatına dokunabiliyor. Uygulamayı indiren kullanıcıların, cep telefonları cebindeyken yaptıkları aktiviteleri yardıma dönüştüren ve iş birliği yapılan STK’lara aktaran Help Steps, kullanıcıların attığı adımlar sayesinde, deprem bölgesindeki afetzedelere destek oluyor.

Projeyi nasıl hayata geçirdiklerini anlatan Help Steps Kurucusu ve CEO’su Gözde Venedik, “’Adımlar Türkiye İçin’ kampanyasıyla Help Steps, 8.2 milyar adıma ulaştı. Adımların TL karşılığı olan 200 bin TL depremden etkilenen bölgelere desteğe dönüştü. Help Steps yıl boyunca iş birliği içinde olduğu STK’larla deprem sonrası için özellikle çocuklar, eğitim, sokak hayvanları ve sağlık özelinde sürdürülebilir projeler üretmeye devam edecek ve kullanıcılarından gelen adımlardan elde edilen gelirleri, bu projelere aktaracak” diyor.

Yurt dışı hamlesi

Geçtiğimiz günlerde kitlesel fonlama ajansı Fonangels’da başlattığı fon kampanyası ile global büyüme planlarını da hayata geçirdiklerini söyleyen Venedik, uygulamanın gelecek planlarını şöyle özetliyor: “Help Steps olarak, ilk etapta İngiltere pazarında büyümeyi hedefliyoruz. Bu amaçla, Birleşik Krallık’ta ve Avrupa’da spor kulüpleri ve STK’larla proje geliştirmeye başladık bile. İngiltere’nin ardından ABD ve Avrupa ülkelerinde büyümeyi planlıyoruz.”