Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cıvıl cıvıl bir yaza giriyoruz. 2016 yaz sezonuna girerken Türk modasını dünyada

Şalvarlı ve bohem bir yaz geliyor
başarıyla tanıtan uluslararası modacımız Atıl Kutoğlu ile buluşup şifreleri aldım! Kutoğlu, işletme okumak için gittiği Avusturya’da moda kariyerine başlayarak oradan Almanya, İtalya ve Fransa’ya açılıp defalarca uluslararası ödüller almış bir modacı. Yılın yarısını geçirdiği Avusturya’da, Avusturya Cumhurbaşkanı tarafından, ülkenin en yüksek devlet nişanı ‘Goldenes Ehrenzeichen’ ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı

New York Moda Haftası’nda 10 yıla yakın resmi programda defile yapan tek Türk modacı olan Kutoğlu, New York Times, Vogue, CNN-International başta olmak üzere Amerikan ve dünya medyasında çalışmalarından ve Türkiye’den övgüyle söz ettirmiş bir isim. Ona kadın bedeninden çok iyi anlayan modacı diyorlar, kadınların ‘fazlalıklarını’ inceltmekte üstüne yok...

Prensesleri giydiriyor

Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, Naomi Campbell, Madonna, Elizabeth Jagger,

Şalvarlı ve bohem bir yaz geliyor
Tamara Ecclestone gibi isimler zaman zaman Kutoğlu’nun kreasyonlarını giyiyor. Avrupa Kraliyet ailelerinden de önemli isimler Kutoğlu imzalı giyerken, Prenses Francesca von Habsburg, Prenses Camilla von Habsburg, Prenses Michael of Kent gibi isimler bunların başında geliyor.

Kutoğlu, 8 yıl önce İstanbul’da da bir butik açıp, İstanbul Fashion Week’te, özellikle yabancı basının takip ederek büyük ilgi gösterdiği defileler düzenledi. Atıl Kutoğlu, Paris Moda Haftası’nda da görkemli bir defileyle kreasyonlarını tanıttı. Dünyada Türk ve Osmanlı çizgilerini modernleştiren etnik tarzıyla tanınan ve beğeni toplayan Kutoğlu ile Nişantaşı’ndaki mağazasında buluşup konuştuk.

Fiyonk ve fırfır bol

- 2016 yazının modası nasıl olacak?

Girmekte olduğumuz yaz sezonunun modası tam manasıyla ‘romantik’ ve ‘naif’! Aynı zamanda doğal ve biraz da bohem! Biz modacılar hayal gücümüzü güzel noktalara taşıyarak, böyle iç açan, mutluluk, huzur ve romantizm aşılayan koleksiyonlar yarattık bu sezon. Uçuşan, rengarenk çiçekli bahçeleri anımsatan kat kat ipek şifon elbiseler, romantik Latin danslarını, İspanyol şehirlerini anımsatan volanlar, fırfırlar, bol bol fiyonklu bluzlar, tunikler sezonun olmazsa olmazları!

Haberin Devamı

Naif doğa figürleri, hayvan, yaprak, çiçek işlemeleriyle bezeli parçalar, trikolar ve ipek gece elbiseleri koleksiyonların hit parçaları. Bohem bir şıklık geliyor bu yaz! Ama müthiş de bir çizgi olayı var. İnceli, kalınlı çizgili anvelop etekler, pantolonlar, geometrik oyunlarla süslü elbiseler. Ama en önemlisi bizim kültürümüzün de bir parçası olan şalvarlar bu sezonun tüm dünyada trend olan ürünleri! Vatkalı tulumlar, ceketler, bluzlar da, 1980’lerin ve 1970’lerin çok daha modernize edilmiş halini çağrıştırıyor! Pilisole etekler, puantiye desenler, geometrik kesimler de bu sezonun çok moda olan parçaları.

Siyah güvenli liman

- Nasıl daha güzel ve ince görünebiliriz? Bize işin püf noktalarını anlatabilir

Şalvarlı ve bohem bir yaz geliyor
misiniz?

Haberin Devamı

Tabii ki vücut tipine göre dikkat edilmesi gereken noktalar var ama bence özgüvenle taşındığı sürece bir kadına her şey yakışır! Biraz tarz olmak lazım, yani siz bir pantolon-tunik veya pantolon-ceket kadını olabilirsiniz veya bir minik-seksi elbise kadını... Veya mesela Japon modacıların tarzı gibi, deconstructiv bir tarzınız olabilir. Bunların hepsi birden olmak güzel sonuçlar vermez ama.

Eğer topluca biriyseniz straplez modellerden, hatta kolsuz bluz ve elbiselerden kesinlikle uzak durmalısınız. Eğer üst kısmınız, omuz, sırt ve göğüsleriniz genişse, vatkalı, önü yakası kolları fırfırlı volanlı kabarık duran tasarımları tercih etmemelisiniz. Baseniniz darsa o alanda volanlar, fırfırlar veya hareketli bazı çözümler olabilir, ki üst kısımla bir denge unsuru oluşsun.

Çok ince kadınların da böyle üzerlerine yapışan dapdar kesimlerden uzak durmalarını öneririm. Onlar her türlü hareketli, volanlı, katlı, asimetrik kesimli, farklı tasarımları rahatlıkla taşıyabilirler. Basenleriniz genişse, omuzları vatkalı veya üst bedeni hareketli ve teferruatlı modeller tercih edilebilir. Çizgililerden korkmayın, doğru seçildiği takdirde çizgilerin geniş veya dar, şişman göstermediğini savunanlardanım.

Bir de siyah, lacivert, füme, bunlar emin limanlardır, her zaman ince, zarif ve şık gösteren renklerdir. Bir de aşırı makyaj yapılmamalı. Çok fazla takı ve aksesuar kullanmayın derim, eğer bir Zerrin Özer veya Canan Göknil değilseniz! Çünkü Akdeniz ve Ortadoğu kadınları bu konularda genelde abartıya meyilliler ve ortaya yorucu görüntüler çıkabiliyor.

Fazla seçme şansı stil karmaşası yarattı

- Türkiye’de stilini, giyimini beğendiğiniz kadınlar kimler?

Oldukça yoğun bir stil karmaşası yaşanıyor dünyada ve Türkiye’de. Modada o kadar çok çeşit ve farklı akım var ki, hiçbir dönemde moda bu kadar liberal olmamıştı bence.
Bu denli çok seçenek sunulmamıştı kadınlara ve erkeklere. Belki de bu yüzden insanlar doğru parçaları seçmekte ve kendi tarzlarını yaratmakta zorlanıyorlar. Tabii ki stil sahibi bulduğum ve beğendiğim isimler var. Çiğdem Simavi, Meltem Demirören Oktay, Nevbahar Koç, Aslıgül Atasagun Çebi, Sevil Sabancı, Ender Mermerci ve Heves Ekinci stil sahibi ve şık bulduğum isimler.

En doğal kırmızı

- Sezonun moda rengi ne peki?

Tartışmasız kırmızı... Onun yanında yanık oranjlar, turkuvaz-maviler ve pembe-fuşya tonları hakim. Biraz nostaljik bir esinti olarak doğal kumaşlar çok moda, yani ipek-şifonlar, organzeler ve tiril tiril keten, pamuklu kaliteler bu yaza damgasını vuracak ürünler…

Avusturya’nın en iyi otelinin süitlerinde İznik çinisi kullandı

- Haute couture dışında tasarım yapıyor musunuz?

Lüks otelleri dekore ediyorum. Amerikan seyahat sitesi Trip Advisor tarafından 2015’te Avusturya’nın en iyi oteli seçilen Hotel Altstadt Vienna için anlaştık mesela. 90 odalı tasarım otelin sahipleri Wiesenthal ailesi, otelin yeni süitlerinin benim imzamı taşımasını arzu ettiklerini söylediler.

Kate Moss, Pete Doherty, Katty Perry gibi ünlü isimlerin konakladığı bu oteli dekore ediyorum. Eklektik ve etnik lüksü yansıtan ve birebir Kutoğlu moda ruhunu taşıyan süitler hazırladık.

İTKİB Mobilya Grubu ve Stella Mobilya, Turkish Ceramics ve İznik Vakfı (çiniler, fayanslar) ile Bursa ev tekstili firmaları bana destek oldular. Bu süitleri ve oteli, Türkiye’de özel olarak üretilen parçalarla dekore etmem ayrı bir keyif benim için! Hotel Altstadt Vienna’nın Kutoğlu imzasını taşıyan yeni bölümleri haziranda açılacak. Bu arada haziranın ortasından başlayarak İstanbul Conrad Otel’de bir ‘pop-up store’ açacağız.

Çipras çok cool

- Avusturya’da ünlü politikacıları giydirdiğinizi biliyoruz. Bir karşılaştırma yaptığınızda, bizim politikacılarımızla yabancılar arasında nasıl farklar var?

Politikacılar dünyanın neresine giderseniz gidin nedense hep biraz muhafazakar giyinirler, bir bildikleri var herhalde. Zaman zaman giydirdiğim, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz nadiren de olsa slim-fit takımlar giyiyor. Gönül isterdi ki

Şalvarlı ve bohem bir yaz geliyor
politikacılar da giyimlerinde daha renkli, daha cesur olsunlar. Avusturya’nın daha önceki yıllarda dışişleri bakanlığını yapmış, şimdiki Paris Büyükelçi’si Ursula Plassnik, Viyana’da parlamentoya ayağında payetli sneaker’larla gelirdi. Büyük olay olmuştu o zamanlar.

Bir de Yunan Başbakanı Çipras’ın genelde kravat takmamasını asice ve cool buluyorum.