Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Galataport’tan İstanbul kalkışlı kruvaziyer turizmi başladı. Ege ve Akdeniz’i keşfetmek isteyen turistler, Avrupa’nın her yerinden İstanbul’a gelecek

Gözümüz kulağımız turizmden gelecek haberlerde. Kruvaziyer turizminden, özellikle de Galataport’tan gelen haberler özellikle heyecan yaratıyor. Geçen ay Love Boat geldi, ardından Norwegian Jade ve Insignia.  

Perşembe günü kruvaziyer sektörünün en havalı gemilerinden Costa Venezia’yı deneyimlemek için davet aldık. Galataport kafelerinde otururken, gemilerin yanaştığı zamanlarda kalkan hidrolik kapakların arkasındaki dünyayı gördük. 

Haberin Devamı

Turizm tam yol ileri

Otel lobisi gibi 

Galataport’un ana giriş kapısına yakın, D3 yolcu giriş kapısından 5 yıldızlı otel lobilerini aratmayan yer altı dünyasına indik. Gümrüklü alanda giriş işlemlerimizin tamamlanmasının ardından, pırıl pırıl ferah koridorlardan geçip gemiye ulaştık. 

Dünyanın en büyük kruvaziyer operatörlerinden Costa Cruise, İtalyan Costa Cruises ve Alman AIDA Cruises markalarıyla İstanbul kalkışlı seferlerine başlıyor. Şirketin Türkiye operasyonları Ay Cruise ortaklığıyla gerçekleştirilecek. 

Turizm tam yol ileri

Galataport’tan gerçekleştirilen ilk İstanbul kalkışlı cruise olma özelliği taşıyan Costa Venezia, her seferinde binlerce turisti Türkiye’de ağırlayacak. Costa Venezia için, Türk Hava Yolları iş birliğiyle özel bir uçak ve kruvaziyer paketi hazırlandı. İtalya dâhil tüm Avrupa ülkelerinden Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferleriyle İstanbul’a ulaşan turistler Galataport’tan Costa Venezia’ya binecekler.  

15 günlük süper tur 

İlkbahar, yaz ve sonbaharda, 1 Mayıs - 13 Kasım 2022 tarihleri arasında Costa Venezia, Türkiye ve Yunanistan’ı özel, 15 günlük tek bir “süper tur”da birleştirilebilecek ve birbiriyle değiş tokuş edilen iki adet birer haftalık güzergâhlar sunacak. İlk güzergâhta Türkiye ve Yunanistan’ı tek bir seyahatte birleştirecek. İstanbul’da iki gün bir gece konaklamanın ardından, Türkiye’nin en güzel destinasyonları İzmir ve Bodrum’u keşfetme imkânı sunulacak.  

Bu seyahat Mikonos Adası ve Atina sonrası yine İstanbul’da son bulacak. İkinci güzergâhta ise Türkiye yanı sıra Yunanistan’ın sıra dışı yerleri ziyaret edilecek.  

Haberin Devamı

İstanbul’da bir gece konaklamanın ardından Kuşadası’na uğrayacak olan Costa Venezia, Rodos ve Kandiye ile seyahatini tamamlayacak.  

Costa misafirlerinin Avrupa limanlarında doğrudan harcamaları yolcu başına ortalama 75 euro’ya ulaşıyor. 

Turizm tam yol ileri

‘Efsaneye geri döndük’

İstanbul kalkışlı tur için Costa Group CEO’su Micheal Hamm, Costa Crociere Başkanı Mario Zanetti, Ay Cruise Yönetim Başkanı ve Costa Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Ay’ın katıldığı basın toplantısında detayları öğrendik. 

Türkiye’nin, Costa grubu için önemine dikkat çeken Micheal Thamm, “Dünyanın en büyüleyici bölgelerinden biri olan Doğu ve Batı medeniyetlerinin kesiştiği noktaya dönmekten çok mutluyuz. Türkiye turizm sektörünün canlandırılmasına katkı sağlarken, efsanevi bir ülkenin zenginliğini kruvaziyer sektörüne geri kazandırmanın gururunu taşıyoruz” dedi. 

Yüzen tatil köyü

Costa Venezia, 2.116 misafir kabini olan 5 bin 200 kişilik bir gemi. 13 farklı restoranı ve 8 barı ile filodaki en geniş seçenekler arasında.  

Haberin Devamı

Gemide, dünyaca ünlü üç şef Bruno Barbieri, Hélène Darroze ve Ángel León tarafından Costa için özel olarak hazırlanmış özel tatlar sunuyor.

Çocuklu aileler için su parkı ve macera parkı gibi pek çok etkinlik alanı, yetişkinler için özel bir spa, yüzme havuzları ve bol bol aktivite yer alıyor. 

Turizm tam yol ileri

Kışın da sürecek

2022-23 kışında da Costa Venezia seyahatleri Türkiye, Mısır, İsrail ve Kıbrıs’a uzanacak. Gemi İstanbul’un ardından Bodrum, Limasol, Hayfa, İskenderiye ve Kuşadası’nı kapsayan 12 günlük bir seyahat yapacak. 2023 baharından itibaren Türkiye ve Yunanistan’daki iki güzergâh olarak devam edecek.

Bodrum’da İngiliz emekliden kiralık ev

Dünyanın sayılı koylarını barındıran Bodrum’un 12 ay boyunca canlı bir hayat oluşturma hayali koronavirüs salgınıyla gerçeğe dönüştü! Bodrum’a sadece biz Türkler değil yabancı ilgisi de çok fazla. Bodrum’a yerleşen, uzun dönemli kiralamalar yapan pek çok milliyetten insan var. İngiliz, Amerikan, Rus, İsveçli… 

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Uzaktan çalışma olanağı ile birçok global şirketin üst düzey yöneticileri aileleri ile Bodrum’a yerleşti. 2020’de başlayan bu talep artışı, 2021 boyunca da sürdü. Bölgenin nüfusu bu süreçte çeşitli dönemlerde dikkat çekici artış gösterdi” diyor. 

Turizm tam yol ileri

30 binden kapı açıyorlar 

Satılık konutların yanı sıra yaz sezonuyla birlikte yazlık bölgelerde kiralık ev arayışı da hızlandı. Hakan Bucak, güncel durumu şu sözlerle paylaşıyor: 

“Bodrum’da ortalama konut kirası 30 bin liraya, lüks sitelerde 100 bin euro ila 250 bin euro’ya çıktı. Milas’ta ortalama kira 16 bin 500, Marmaris’te 10 bin, Fethiye’de ise 6 bin lira. Kiraların arttığı bir başka il ise Antalya. Kemer’de ortalama kira 13 bin lirayı, Alanya’da 8 bin 500 lirayı buluyor. Kaş’ta gecelik villa kirası 4 bin liradan, Ayvalık’ta villa kiralamanın aylık bedeli 20 bin liradan başlıyor. Kiralar ilçesine, denize yakınlığına, evin özelliklerine göre değişiyor. Lüks malikânelerde rakamlar milyonu aşıyor.” 

Kendi kendini ödüyor 

Bodrum’un Avrupalı, özellikle de İngilizlerden ciddi emeklilik göçü de almaya başladığına dikkat çeken Bucak, yabancıların gayrimenkul alımında dikkat ettiği noktaları ise şöyle sıralıyor: 

Kolay kiralanabilen ve böylece kendini ödeyen mülkler öne çıkıyor.

Dayalı döşeli olup tadilat istemeyen yapıları tercih ediyorlar.

Konut fiyatları Bodrum’da son iki yılda ciddi prim yaptı. Üst segment yatırımcının ağırlıklı tercihi villa, müstakil ev olurken, deniz ve doğa manzaralı evler Avrupalı yatırımcı için çekici. Teraslı ve balkonlu evlerde de deniz ve doğa manzarası isteniyor.