Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Stockholm
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın göreve gelmesinin ardından AB perspektifi yeniden gündemimize girdi. Bakan Bozkır son ziyaretleriyle yeni bir AB hamlesi başlattı. Bozkır 4 Brüksel, 2 Fransa, Almanya, Portekiz, Norveç, Letonya, Litvanya, Estonya ve Lüksembug ziyaretlerinin ardından İsveç’te resmi temaslarda bulundu. Stockholm gezisine bir grup meslektaşımla ben de eşlik ettim. Bakan, Stockholm’de İsveç Parlamento Başkanı Urban Ahlin, Dışişleri Bakanı Margot Wallström ve AB işlerinden sorumlu Başbakanlık Devlet Sekreteri Hans Dahlgren ile görüştü. Resmi temasları sonrasında sorularımızı yanıtlayan Bakan, son birkaç yılda Türkiye’ye yönelik soruların değiştiğini şu sözlerle anlattı: “Avrupa’daki muhataplarımızla sadece Suriye’yi, Irak’ı, bölgemizi konuşmak istemiyoruz. Küresel ısınmayı, iklim değişikliğini, çevre sorunlarını, kadın-erkek eşitliğini de konuşmaktan yanayız. Artık görüşmelerde bu çeşitlenme olacak.”

Kadınlar ve fıtrat!
Bozkır, “kadın-erkek eşitliği” başlığını da kullanınca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın KADEM toplantısındaki “Kadın ve erkeğin eşitliği fıtrata terstir” sözleriyle başlayan tartışmayı sorduk. Bakan, ‘İsveçli muhataplarınızdan bu konuyu açan oldu mu?’ sorusunu şöyle yanıtladı: “Hiç gündeme gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözleri yanlış algılanıyor. Durumun kamuoyunda algılandığı gibi olmadığını AK Parti’de gayet iyi görüyoruz. AK Parti’nin bugüne kadar ki seçim başarılarında kadın teşkilatının çok büyük rolü vardır. AK Parti döneminde, anayasanın 10’uncu maddesinde 2010’da yapılan değişiklik “kadın-erkek eşitliği ilkesi”ni daha da güçlendirdi.”

Haberin Devamı

Yerel polemikler AB gündeminde yok

Bakanlık binası Osmanlı tuğralı
Bozkır, İsveç’te, bu ülkenin Türk kökenli Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan ile de görüştü. İsveç Şehircilik ve İskan Bakanlığı binasının ön cephesinde Osmanlı tuğrası olduğunu görünce fotoğrafını çeken Bozkır, bunu Twitter’daki takipçileriyle de “İsveç Şehircilik ve İskan Bakanlığı’nın ön cephesinde Osmanlı tuğrasını görmek beni çok duygulandırdı” mesajıyla paylaştı. Öğrendiğimize göre tuğranın hikayesi şöyle:
Bina 1600 yılında Kraliyet Postanesi olarak inşa edilmiş. İnşaat sırasında büyük ülkelerden birer sembol istenmiş ve Osmanlı da bir tuğra göndermiş. İsveç yetkilileri de tuğrayı giriş kapılarının birinin üzerine yerleştirmiş. 1709 yılında postaneye çevrilen bina şimdilerde Şehircilik ve İskan Bakanlığı olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

5 yaşındaki ‘Küçük Volkan’ hatırası!
Stockholm’ün bakan için nostaljik bir değeri var. Babası Fethi Bozkır’ın, Stockholm’de askeri ateşe olarak görev yaptığı yıllarda 5-6 yaşlarını şehirde geçirmiş. 5 yaşında anaokuluna gitmiş. Ancak Bozkır’ın boyu uzun (1.90 boyunda) olduğundan oyuncaklar kendisine küçük gelmiş. Birinci sınıfa almışlar. Ardından tayinleri Erzurum’a çıkmış. İsveçlilerin verdiği sınıf atlama hakkı Erzurum’da kabul edilmemiş. Bakan, “hakkımı kabul etmediler” derken eşi Nazlı Hanım araya girip, “İyi ki etmemişler” dedi. Bozkır, resmi görüşmelerini tamamladıktan sonra Stockholm’de çocukluk günlerinin geçtiği Skeppargatan sokağına uğradı. Çocukken yaşadığı ve arkasında kulenin göründüğü evlerinin önünde yıllar sonra fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

İsveç depresyonuna karşı ‘çakma güneş’
Yılın yarısında adeta perdeleri çekilmiş bir oda görünümüne bürünen İsveç’te günlük yaşama dair en büyük sıkıntı yetersiz gün ışığı. Sonbahar ve kış aylarında hava hep kapalı. Saat 3 sularında hava kararmaya başlıyor. Gün ışığına olan ihtiyacı karşılamak için çeşitli yöntemler var. Bunlardan birisine Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Kaya Türkmen’in konutunda rastladık. Türkmen, AB Bakanı Volkan Bozkır ve eşi Nazlı Bozkır’ı elçilik rezidansında yemekte ağırladı. Türkmen, Hollanda’nın Stockholm Büyükelçisi’nin önerisiyle rezidanstaki çalışma odasına gün ışığı veren bir lamba almış. Philips, ‘energy light’ modeli altında gün ışığına en yakın ışığı veren bir lamba üretmiş. Büyükelçi ricamızı kırmadı, biz de kendisini ‘çakma güneş’ dediği aydınlatma ile birlikte fotoğrafladık.