Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

10 milyona yakın abonesi bulunan Enerjisa Enerji’nin CEO’su Ziya Erdem, “Güçlü finansallarımız ve azalan borçluluk oranımızla yatırımlara devam edeceğiz” dedi. Alman ortak E.ON’un yeni yatırıma sıcak olduğunu ifade etti

Sabancı Holding ile Alman E.ON’un eşit hisseyle ortak olduğu Enerjisa Enerji’nin CEO’su Ziya Erdem, Londra’da FT tarafından düzenlenen “Dijital Enerji Zirvesi”ne katıldı. “Dijital çağda liderlik” panelinde konuşan Erdem, katılımcılara, gerek Enerjisa gerekse Türkiye’ye yatırım noktasında oldukça önemli mesajlar verdi. Etkinlik sonrası bir grup gazeteciyle bir araya gelen Erdem, 2018’de şirketin iyi performans gösterdiğine işaret ederken, 2019 ve gelecek için oldukça pozitif konuştu.

Haberin Devamı

Sohbetin başına gündemdeki enerji sektörünün borç yükü damgasını vurdu. “Türkiye’de enerji sektörüne son 15 yılda 107 milyar dolarlık yatırım yapıldı” diyen Erdem, “Sektörün 47 milyar dolar borcu var. Bunun çoğunluğu da üretim kaynaklı borçlar. Stres altında olan rakam ise 11 - 12 milyar dolar civarında. Geri kalan büyük bölüm ise çevrilebilir nitelikte borçlar. Enerjide yapılan işten zarar etmezsiniz ama çatı şirketlerin borç sıkıntısı var” dedi.

Ziya Erdem, “Sektörde bir konsolidasyon beklentisi var, sizin bakış açınız nasıl?” sorusuna, “Enerjisa olarak yeni bölgelere yatırıma her zaman açığız. Biz bu işi çok iyi biliyoruz bu yüzde neden olmasın...” yanıtını verdi.

BÜYÜMEDE ENERJİK YATIRIMDA İŞTAHLI

‘Döviz borcumuz yok’

Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’deki 21 dağıtım bölgesinin üçü (İstanbul Avrupa yakası - Ayedaş, Başkent ve Toroslar) bizde. 2009’da lisansı 2036’da bitecek Başkent, 2013 yılında lisansı 2043’e kadar olan Ayedaş ve Toroslar’ı devraldık. Ardından da yatırımlarımıza başladık. Grup olarak 2013 yılında; lisanslara ödediğimiz paralar da dahil olmak üzere, ‘TL kazanıyoruz, TL borçlanırız’ diyerek kredilerimizi komple TL’ye dönmüşüz. 1 kuruş döviz borcumuz yok. Sadece sözleşmelerden dolayı TL’ye dönemediğimiz 68 milyon dolarlık EBRD kredimiz var. TL’ye dönüş hamlesi son bir yılda (piyasada oynaklığın yüksek olduğu dönem) daha da önem kazandı. Bizim 7 milyar TL’lik varlığa dayalı yatırımımız var, borçlarımız ise 8 milyar TL. Özsermayeye göre oldukça düşük yüzde 1.9’luk borçlanma oranına sahibiz.”

Haberin Devamı

‘Para kazanıyoruz’

“Üç bölgede de Türkiye’nin tersine büyüme var. Totalde yüzde 10 büyümeyi yakaladık” şeklinde konuşan Erdem, “Biz şu anda para kazanıyoruz ama borç ödüyoruz” dedi. Erdem ayrıca, “Planlı yatırımlarımızı tamamladık, ‘taahhüt ettiğimiz yatırımları yaptık’ diyerek EPDK’dan ilave yatırım paketi istedik. Bu sayede planlı yatırımlarımız üzerine çıkıyoruz. 2018’de 1.6 milyar TL yatırım yaptık. 2019’u da bu seviyede kapatırız. 2020 hedefimiz de bu rakamlar seviyesinde yatırım öngörüsüne sahibiz” ifadelerini kullandı.

‘Almanlar çok mutlu’

Enerjisa’nın yüzde 40’ar hissesi E.ON ile Sabancı Holding’e ait, yüzde 20 hisse borsaya kote. 8 Şubat 2018’de yapılan halka arza 4.8 kat talep geldi, bu işlem o tarihte yılın en büyük halka arzı oldu sonrasında da yeni halka arz gelmedi. Peki şu anda yabancıların Türkiye’ye bakışı nasıl?

Haberin Devamı

“Almanlar da, yerli yatırımcımız da çok mutlu” diye konuşan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüzde 20 halka açık hisseleri elinde bulunduranların yüzde 80’i de Batı ağırlıklı uluslararası yatırımcılar. Gelir ve kârda 2019’da yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Kârın yüzde 60-70’ini de temettü olarak dağıtmayı planlıyoruz. Bu yıl rakamları yukarı revize ettik, gelir ve karda daha çok büyüme öngörüyoruz. Öte yandan Alman ortağımız mutlu. Geçen yılın Ağustos ayında yaşanan oynaklık sırasında; ki o zaman faizler yüzde 35-40’lara çıkmıştı bir tedirginlik yaşanmıştı ama onlar da alıştılar. Onların Türkiye’den en büyük ricası geçmişe yönelik regülasyon değişikliği olmaması; geleceğe yönelik değişikliklerden de haberdar olmak. Bu durumda Türkiye’de yatırıma her zaman açıklar.”

Çarklar yeniden dönüyor

Geçen yıla göre sanayideki durgunluğun etkisiyle Türkiye genelinde elektrik tüketiminin yüzde 1 gerilediğini anlatan Ziya Erdem, “Bizim bölgelerimizde bir ara yüzde 3’lere kadar gerilemelerin olduğu dönemleri yaşadık. Ama şimdilerde toparladı ve yukarı doğru çıkıyor. Bu da bize sanayide çarkların dönmeye başladığını gösteriyor” diye konuştu.

Yağmur tasarrufu 1.5 milyar dolar

Enerjide Türkiye adına önemli bir tespiti paylaşan Ziya Erdem, “Bu yıl barajlarımız adına sağlam yağış oldu. Halen yeraltı sularından barajlar dolmaya devam ediyor. Ağustos ayında baraj dolulukları yüzde 65. Bu muaazzam bir rakam. Uzun zamandır yaşanmıyordu. Bu sene dövize bağımlı doğalgaz santralları neredeyse hiç çalışmadı. Türkiye’nin bu sayede 1.5 milyar dolarlık bir tasaarufu oluştu” dedi. 

BÜYÜMEDE ENERJİK YATIRIMDA İŞTAHLI

Gelecek için  plan yapıyor

Enerjisa gelecek adına da hummalı bir çalışma içinde. Erdem, bu konuda şunları söyledi:
“Elektrikli otomobiller için hizmet sunan eşarj işimizde 300 istasyona ulaştık. Şimdi bu işi başka ülkelere de açmayı planlıyoruz. Geleceği düşündüğümüzde bugünkü altyapıların yetmeyeceği açık. Bugünkü dağıtım sistemleri geleceğin elektrikli araçları için yeterli değil. Düşünün, bir otomobilin 20 dakikalık hızlı şarjı için 1 apartmanın kullandığı günlük elektrik harcanıyor. Bu yüzden işimizle bağlantılı içeride ve yurtdışında yatırım için start-up şirketlere bakıyoruz.”

Rakamlarla Enerjisa (2018)

Yıllık hasılatı 18 milyar TL

Pazar payı yüzde 23

Abone sayısı 9.6 milyon

Dağıtım ağı 226.981 km.

2018 yılı geliri 3.8 milyar TL

Çalışan sayısı 10.664