Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dövizdeki sancılı dönemi, daha önceden aldığı “ithalden yerli oduna dönelim” kararıyla atlatan AGT Ağaç Sanayi, yurtiçinde liderliği hedeflerken, yurtdışında Amerika seferine çıktı

Antalya

Seydişehir Alüminyum kökenli mühendis Ahmet Söylemez ile çocukları Mehmet Semiz Söylemez ve Mustafa Hulisi Söylemez’in 1984’te kurdukları Antalya merkezli AGT Ağaç Sanayi hedef büyüttü. 2013’te aldıkları “Şirketimizin yönetim kuruluna “bağımsız üye” olarak bir kadın girse iyi olur” kararı sonrasında, işe koyulan Didar Sevdil Yıldırım’la stratejik kararlara imza atan AGT (Ahşabı Geliştiren Teknoloji), bugünlerde 80 ülkeye ihracatla 1.2 milyar TL ciroya ulaştı.

Haberin Devamı

Kur şokunu atlattı

“Bağımsız üye”liğin ilk dönemlerinde “Kullandığımız odunun yarısını ithal ediyoruz. Dövizde yaşanan aşırı dalgalara karşı kendimizi korumak için tümüyle yerli oduna dönelim” şeklinde alınan karar ise, AGT’nin yönetim ve büyüme adımlarında önemli yer tutuyor. 

Kurların aşırı yükseldiği dönemde, alınan bu kararı hatırlayan ortaklar, “İyi ki o dönemde odun ithalatını durdurmaya karar vermişiz. O karar sayesinde 2018 Ağustos ayında yaşanan aşırı döviz dalgası şirketimizi pas geçmiş oldu” görüşünü paylaşıyor.

AGT Ağaç Sanayi, 120 milyon euro’luk yatırımla hayata geçirdiği ikinci MDF tesisini Ocak 2020’de açtı. Antalya OSB’deki üretim alanı 450 bin metrekareye ulaşan AGT’nin bugüne kadarki toplam yatırım bedeli ise 287 milyon euro’ya ulaştı.

‘Yerli ağaç’ kalkan oldu, gözü zirvede

365 gün kesintisiz üretim

Mustafa Söylemez, “Ham MDF, parke, panel, MDF lam ve profil üretiyoruz. Bizim işimiz kumaş üretip takım elbisede görmek gibi. 5 kıtada 80’i aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz. 2019’da 1.2 milyar lira ciro yaptık, yüzde 45’i ihracat.. Daha fazla ihracat yapabilirdik, kapasitemiz bu kadarına izin verdi” dedi. Şirket 1.060 personelle 365 gün 3.5 vardiyada aralıksız üretim yapıyor.

‘Yerli ağaç’ kalkan oldu, gözü zirvede

‘Ağaç varlığını büyütüyoruz’

Yerli oduna dönüşleriyle ilgili noktaya dikkat çeken Mustafa Söylemez, “Orman Müdürlüğü izni ve orman köylüsünün eliyle Antalya ile çevresindeki ormanlarda kuruyan dalları, ağaçları kestiriyoruz. Bizim devreye girmemizle birlikte Antalya bölgesinde ağaç varlığı yüzde 3 büyüdü” dedi.

Haberin Devamı

Peki sektörün diğer oyuncuları da yerli oduna dönerse ihtiyaç karşılanabilir mi?

Söylemez şöyle yanıtladı: “ABD’de orman kiralamış sektör oyuncusu da var. Ancak dövize dayalı hammaddeden kurtulmak için onlar da yerli oduna dönmeye çalışıyor.”

Sevdil Yıldırım ise, “2014’ten itibaren Antalya bölgesinde orman alanı 1 milyon 146 bin hektardan 1 milyon 174 bin hektara yükseldi” diye konuştu.

‘Yerli ağaç’ kalkan oldu, gözü zirvede

Çin’den sonra Türkiye geliyor

Bağımsız üyelik sonrasında AGT’nin Genel Müdürü olarak göreve gelen Sevdil Yıldırım, dünyada MDF üretiminin 113 milyon m3 düzeyinde olduğuna işaret ederek, “Çin, yüzde 55.5’lik payla dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye, yüzde 4.9’la ikinci, Brezilya da yüzde 4.6 ile 3’üncü sırada bulunuyor. Bizim yıllık kapasitemiz 1 milyon metreküp MDF ve 35 milyon metrekare laminant parke seviyesine çıktı” dedi.

Türkiye parke pazarı 95 milyon metrekare. Dünyanın yüzde 11’ine denk geliyor. Laminant parkede de Türkiye, Çin’den sonra dünya ikincisi. Almanya 3’üncü sırada. AGT’nin kapasitesi 2019’da 23 milyon metrekare idi. Yeni yatırımla 35 milyon metrekareyi buluyor.

Haberin Devamı

‘Yerli ağaç’ kalkan oldu, gözü zirvede

Denizli’de yeni yatırım yapacak

AGT’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Semih Söylemez, 2020 planları konuşulurken, yeni bir yatırıma hazırlandıklarını anlattı. Söylemez, “Denizli’de yatırım için OSB’de arsamızı aldık. Aslında arsamızı almakla düğmeye başlamış olduk. Arkası adım adım gelir” dedi. Denizli’de yatırım için alınan arsa 600 bin metrekare büyüklükte.

‘Yerli ağaç’ kalkan oldu, gözü zirvede