Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kent merkezlerindeki oto galerileri İstanbul, Ankara başta olmak üzere bütün şehirlerimiz için büyük sorun. Nasıl olmasın ki, apartmanların girişleri, kaldırımlar, yollar binlerce aracın işgali altında... İnsanlar yürüyemiyor, evlerine giremiyor. Bu engelleme ve görüntü kirliliğinin yanı sıra can ve mal güvenliği açısından ciddi bir risk de var. Dahası bu gerekçelerle tüm oto galerilerinin şehir merkezlerinden kaldırılmalarına yönelik İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelge bile mevcut. Ancak yıllar önce yayımlanan bu genelgenin dikkate alındığını söylemek zor...
Örneğin, Ankara’da kaldırımları işgal eden, yolları tıkayan 780 oto galerisi varmış. Bunların 280’i de oto alım satımının yanı sıra market, emlakçı, berber gibi “her işi yaparım” cinstenmiş... Bunlar bilginin kötüsü. İyisi ise, tamamının gelecek yıl kent dışına çıkacak olması.
Peki bu nasıl gerçekleşecek, binlerce araç nereye gidecek? Bu soruların yanıtları da Başkent Otomotivciler Derneği (BOD) Başkanı Aydın Erkoç’tan:
“Ankara trafiğini rahatlatmak ve kaldırımları işgalden kurtarmak için Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en büyük otomobil dünyası projesi Otonomi’yi hayata geçirdik. 2013’ün mayıs ayında temelini attığımız Otonomi Esenboğa Havalimanı yakınında 375 dönümlük bir arazi üzerinde kuruluyor. Yüzde 35’i de tamamlandı. 500 milyon liralık bir proje. İçinde sadece oto galerileri değil, otel, kafe, restoran, banka, akaryakıt istasyonu gibi yaşama dönük her şey olacak. 2015 Haziran’ında bittiğinde de Aydınlıkevler, Bahçelievler, Emek, Cebeci, Yenimahalle ve Çankaya Turan Güneş Bulvarı’nda yoğunlaşan bütün oto galerileri buraya taşınacak. Böylece başkent sokaklarındaki 12 bin araç da ortadan kalkacak. Ayrıca en az 5 bin kişiye de iş olanağı yaratılacak.”
Darısı İstanbul ve diğer illerin merkezlerindeki oto galerilerinin başına...

Haberin Devamı

Acil sağlık hizmeti nasıl ücretsiz?

Özel hastanelerde “acil servise” yapılan başvurulardan ücret alınması yasak. Aksi durumlar için para ve kapatma cezaları bile var. Ancak bunların hepsi sözde kalıyor ve vatandaştan ücret alınıyor. Bunu yaşadığımız bir örnekle somutlaştıralım:
Geçen cumartesi sabahı terleme, mide bulantısı ve göğüs ağrısı şikâyetiyle, kalp hastalıkları konusunda tanınan bir özel hastanenin acil servisine gittik. Boş bir yatağa uzanırken görevliye özel sağlık sigortamız olduğundan söz ettiğimizde aldığımız yanıt “Gerek yok, nüfus kâğıdınız yeter” oldu. Ardından da doktor, EKG, tansiyon ölçme, damar yolu açma müdahaleleri geldi. Bir saatin sonunda doktorun “Geçmiş olsun gidebilirsiniz” sözleriyle ayrılırken de önümüze banka sözleşmeleri gibi okunması güç üç dört sayfalık bir belge koyarak “imzalayın” dediler. Sonrası ise malum:
Vezne ve ücret ödeme...
İyi de hani acil servis müdahaleleri ücretsizdi? Bu soruya İstanbul il Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin verdiği yanıt ise şöyle:
“Yönetmelikte açık ve net yazar, göğüs ağrısıyla gittiyseniz bu acildir. EKG çekilir, gerekli tahliller yapılır ve bundan ücret alınmaz. Ama kalp krizi geçirmediğiniz ortaya çıktıktan sonra yapılacak başka işlemler varsa para talep edilir. Bunun için de hastanın uyarılması ve taahhütname imzalattırılması gerekir. İlk müdahalelere yönelik sonradan taahhütname imzalattırılamaz ama maalesef yapanlar var.”

Haberin Devamı

KIRMIZI HAT
tunca.bengin@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

-Bu yıl Çukurova Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. yıl dönümü. Biz Sinerji Kulübü olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da desteğiyle ‘40. yılda 40 kütüphane’ projesini başlattık. Adana ve Osmaniye’de kütüphanesi olmayan 40 adet köy okulu seçip o okullara kütüphane kuruyoruz. Bu kütüphaneler için minimum bir kitap bağışta bulunuyoruz. Sizi de bu kitap bağışı zincirinde görmek isteriz. Unutmayınız ki kitaplarınız onların gelecekleri olacak. Durducan Kırık - 05416996910