Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kadıköy-Kartal Metro hattı ve Adalet Sarayı ile ön plana çıkan Kartal, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Anadolu yakasının çekim merkezi olmaya aday. Bunun en belirgin kanıtı da inşaat firmalarının ilçede sayıları hızla artan proje ve tabelaları. Bu hareketliliği çarpık yapılaşmaya “neşter vurma” olarak değerlendiren Belediye Başkanı Altınok Öz, bunun öncesinde plan çalışmalarının yapıldığı “titiz bir tanı” dönemi yaşadıklarını söylüyor. Yani MR’lar, tomografiler çekilmiş, sonrasında reçeteye uygun tedaviye geçilmiş.
Asıl mesleği cerrahlık olan Başkan Öz’ün hipokrat titizliği gösterdiği bir başka konu da halk sağlığı ve bugüne dek riskleri üzerinde pek fazla durulmayan toplu sünnet etkinlikleri. Yaz dönemlerinde belediyelerce gerçekleştirilen bu organizasyonlarda, ehil olmayan kişiler ve sağlıksız ortamlarda yapılan operasyonların hepatit başta olmak üzere bir çok bulaşıcı hastalık ve psikolojik sorunlara neden olduğuna dikkat çeken Öz, göreve gelir gelmez bu konuya eğilmiş. Başkan olmadan önce Sarıgazi’de katıldığı bir toplu sünnette tanık olduklarının bu fikrin gelişmesine önayak olduğunu belirten Öz, “Doktor bile olmayan kişiler aynı eldiven ve aletle 20-25 çocuğu peşpeşe sünnet ediyor. İlki steril, ama sonrakiler facia” diyor. O gün “İleride yetkili bir makama gelirsem bu işi çözeceğim” diye düşündüğünü anlatan Öz, belediye başkanı seçilince de Kartal’da “toplu sünnet” olayını “Yıl boyu ücretsiz sünnet” projesine dönüştürdüklerini söylüyor...

Yedi bin sağlıklı sünnet
Sağlıksız sünnetin kanla bulaşan ölümcül hepatit B-C, AIDS’in yanı sıra cinsel sorunlara da yol açtığını kaydeden Başkan, yaklaşık 5 yıldır uygulanan proje kapsamında anlaşmalı hastanelerde, hijyenik koşullarda, bevliyeci ya da cerrah eliyle 7 bin çocuğun ücretsiz sünnet edildiğini belirtiyor. Sonra da bu çalışmanın Marmara Bölgesi’ndeki 230 belediyenin katıldığı örnek Belediyecilik Proje yarışmasında “Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Projeler” dalında ödüle layık görüldüğünü vurguluyor.75 milyonluk Türkiye’nin yarısını direk ilgilendiren bu olay karşısında devleti bir sünnet politikası olmamakla eleştiren başkan Öz, şöyle konuşuyor:
“Kürtajı kadın doğumcu yapar, dişi diş hekimi çeker ama söz konusu, sünnet olunca eline çantayı kapan herkes operasyonda. Üstelik de hijyen olmayan ortamlarda... Sorun ne biliyor musunuz? Hepatit C 20-25 yıl sonra çıkıyor. Çoğunluğu da karaciğer kanseri ya da siroza çeviriyor maalesef kurtulan da pek olmuyor. Ayrıca sünnet komplikasyonları ve hatalı kesimler cinsel sorunlara yol açıyor. Yaşanan aile içi şiddet ve cinayetlerin önemli bir bölümünde bunun etkisi var. O nedenle bizim dikkat çekmek istediğimiz konu ileride bu gibi sorunlara yol açmayacak sünnet operasyonlarını Türkiye’nin gündemine getirmektir. Amacımız da şu; belediyeler toplu sünnetten vazgeçsinler,hastanelerde sağlıklı sünnetler yapılsın, çocuklarımız geleceğe sağlıklı bir şekilde hazırlansın.”