Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bölücü terör örgütü PKK’nın Cizre’de başlattığı şehir savaşı stratejisi nedeniyle Uludere hariç il merkezi de dahil olmak üzere Şırnak’ın hemen bütün ilçelerinde sokak çatışmaları yaşandı. Bölgedeki birçok yerde sokağa çıkma yasağı uygulandı cadde, sokaklardaki hendek ve barikatlar kaldırıldı, tuzaklanan tonlarca el yapımı patlayıcılar (EYP) imha edildi, yüzlerce terörist öldürüldü. Halen Şırnak merkezi başta olmak üzere bazı ilçelerdeki operasyonlar da devam ediyor. Buna karşın geçmişte terör kaynaklı büyük acılar (karakol, köy baskınları) yaşayan, beş yıl önce de Roboski’de 34 sivilin ölümüyle ülke gündemine oturan Uludere’de ise tek bir hendek açılmadığı gibi, örgütün vatandaşı sokağa dökmek için yaptığı baskı ve çağrılar da karşılık bulmadı. Yani halk terör örgütüne prim vermedi.
Bölge genelinde korku ve endişe yaşanırken, Uludere Kaymakamı İbrahim Halil Şivgan’ın söylediğine göre 40 bin nüfuslu Uludere’de tam bir huzur ve güven ortamı hakim. Tabi bunda alınan güvenlik önlemlerinin yanı sıra ilçeye yönelik yatırımların katkısı da çok büyük. Çünkü bir zamanlar terör nedeniyle göç veren Uludere bölgede terörün “zirve” yaptığı bugünlerde Şırnak merkezindeki çatışmalardan kaçan 7 bin kişiye de kucak açmış durumda. Nitekim önceki gün konuştuğumuz Kaymakam Şivgan da ısrarla buna vurgu yaptı ve “Gündemimizde hendekler, barikatlar EYP’ler değil yatırımlar var” dedi. İçinde yarı olimpik kapalı yüzme havuzu ve FİFA standartlarında sentetik bir çim saha bulunan “eğitim kampusu”nun ihale aşamasında olduğunu, Uludere ile Beytüşşebap ilçelerinin tünelle bağlanacağını belirten Kaymakam Şivgan, Kuzey Irak’a açılması planlanan kapıyla da bölgede kaçakçılığın son bulacağını söyledi.
Tercih huzur oldu

Haberin Devamı
Kaçakçılık bitiyor sınır kapısı geliyor

İki yıldır Uludere’de görev yapan Şivgan terör ortamından huzura dönüşen Uludere’deki bu değişim sürecini şöyle özetledi:
“Cizre ve Sur yürüyüşüne destek vermeleri için kapı kapı dolaşılıp vatandaşa büyük baskı kuruldu, ancak vatandaş bunların hiç birisine karşılık vermedi. Çünkü geçmişte terör kaynaklı büyük acılar yaşayan halk huzur istiyor. ‘Tek amacımız çoluk çocuğumuzun geçimini sürdürmek ve vatandaşı olduğumuz ülkeden de memnunuz’ diyor. Tabi bunu dile getirmek de kolay olmuyor çünkü burada ciddi bir baskı ortamı var. Ama biz güvenlik ve yürütülen tüm politikalarda vatandaş odaklı hareket ettik. Hukukun üstünlüğünü benimsemiş, insan haklarına saygılı, şeffaf ve hesap verilebilir, vatandaşlarımızın kimliğine saygılı, eleştirilere açık, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde tüm kesimlere eşit davranma ilkelerinden hareketle devletin şefkatli yönünü göstererek, kardeşliği vurguladık. Vatandaş da bunu görünce devletine daha çok güven duydu ve huzura yönelik politikalara destek verdi. Bölgede olaylar yaşanırken tek bir hendek açılmadı, toplumsal hiçbir olay olmadı. Hatta Şırnak merkezdeki terör olayları nedeniyle bin aile (yaklaşık 7 bin kişi) Uludere’ye göç etti. Aynı nedenle Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinden de gelenler oldu. Bu arada biz de terör eylemleri olmazsa, sokaklar tuzaklarla, EYP’lerle dolmazsa devletin operasyon yapmayacağını tam tersine batıda olmayan yatırımların geleceğini ortaya koyduk. Ve bir Uludere örneği çıktı ortaya...
Olimpik yüzme havuzu
Uludere’nin gündeminde, hendek ve barikatların olmadığını, yapımı devam eden ve planlanan yatırımlar olduğunu belirten Kaymakam Şivgan şöyle devam etti: “Devlet yatırımlar konusunda bütün taleplerimize olumlu bakıyor, Bakanlıklardan tüm isteklerimiz çok kısa süre içerisinde yerine getiriliyor. 40 bin nüfuslu ilçemizde şu an yapımı devam eden yatırımların toplam büyüklüğü 30 milyon lira. Bunların arasında 24 milyon lira tutarında Eğitim Kampüsü Projesi, Kent Meydanı, Şehir Parkı, Hükümet Konağı Ek Hizmet Binası ve 6 cami var. İhale aşamasındaki eğitim kampusu Şenoba ile Hilal beldelerinin tam ortasında 30 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulacak. İçerisinde 300 kapasiteli bir yurt binası, 64 dairelik öğretmen konutu, 36 derslik, Kapalı Spor Salonu, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, FİFA standartlarında sentetik çim saha, cami, kütüphane, yemekhane ve kafeteryalar olacak. Havuzdan öğrenciler dışında vatandaşlar da yararlanabilecek.”

Kaçakçılık bitiyor sınır kapısı geliyor


‘Ortadoğu’ya açılacak’
Şivgan, parasal değeri 35 milyon lira olan planlanan yatırımlar konusunda da şunları söyledi: “Bunlar arasında da Kuzey Irak’a açılacak Gümrük Kapısı, Uludere-Beytüşşebap ilçelerini birbirine bağlayacak olan tünel, 50 yataklı devlet hastanesi var. Gümrük kapısı Kayatepe mevkiinden Zaho’ya çok yakın bir noktada olacak. Burası aynı zamanda Silopi sınırı. Dolayısıyla bu kapının açılması Uludere, Beytüşşebap ilçelerini hem Ortadoğu’ya açacak hem de alternatif bir yol üzerinden Silopi’ye çok yakınlaştıracak. Uludere-Beytüşşebap’ı birbirine bağlayacak Uzungeçit tünelleriyle de mahrumiyet bitecek. Vatandaşlarımız daha rahat, daha konforlu ve daha kısa sürelerde erişebilecekler.
Vatandaşlarımız destek versinler bu topraklarda huzur istesinler, kamu yatırımlarıyla birlikte istihdam oluşturacak yatırımların arkası gelecektir.”
‘Kaçakçılık durdu’
Özellikle 48. Hudut Tugay Komutanlığı’nın özverili çalışmaları neticesinde bütün 76 kilometrelik hudut sorumluluk sahasında kaçakçılığın hemen hemen durma noktasına getirildiğini anlatan Şivgan, “Üç tane yeni kontrol noktası açıldı ve illegal sınır geçişleri her türlü şekilde sonlandırıldı. Vatandaşımız da bu konuda çok duyarlılık gösterdi. ‘Kapı açıldığında sınır ticaretimizi yasaların bize sunduğu imkanlar çerçevesinde yaparız’ diyorlar. Çünkü hiç kimse kendiliğinden bir anda kaçakçı olmuyor. Şartlar onları o noktaya itmiş. Şimdi yaklaşık 80 kilometrelik sınır hattımızda bir tane kapımız açılacak ve bu şekilde vatandaşlarımız Ortadoğu’yla Kuzey Irakla kültürel,sosyal ekonomik her türlü ilişkilerini geliştirecekler. Bu vatandaşımız için büyük bir umut ışığı oldu” dedi.