Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ABD Başkanı Trump’ın Cumhur-başkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde artık YPG’ye silah vermeyeceklerini söylemesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan gelen “YPG’ye desteğimiz sürecek” açıklaması çelişki gibi görülse de tipik bir Amerikan klasiği... Yani ABD’de kim ne derse desin, sonunda Pentagon ve CIA’nın dediğinin olması gerçekliği... Ancak bu kez durum biraz farklı. Çünkü daha öncekiler gibi sütre gerisinden değil, aleni ve doğrudan Trump’ın karizmasını da çizen bir müdahale söz konusu. Bu bağlamda da nedenleri ve niyesi hakkında farklı yorumlar var. Örneğin, Washington’da uzun yıllar Deniz Ataşesi olarak da görev yapan Dz. K. K. eski Genel Sekreteri E. Dz. Kur. Kd. Albay Mehmet Asal’a göre, Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşması nedeniyle politik davranan Trump’ın YPG konusundaki sözlerinin duyulması Pentagon ve CIA’nın hoşuna gitmedi. Çünkü bu onların dünyanın her yerinde bir terör örgütünü kullanma politikalarına aykırı, özellikle CIA’nın tamamen aykırı. Dolayısıyla da “PYD’yi kullandı, yüzüstü bıraktı” imajının sıradaki örgütleri etkileme olasılığı endişe yarattı ya da işlerine gelmedi. Ki aynı durum Fetullah Gülen için de geçerli. Yani Fetullah’ı vermemelerinin altındaki esas gerekçe hem kendilerinin de deşifre olmaları ama ondan da ötesi Fetullah gibi diğer ülkelerden bir şekilde ayrılmış, kaçmış ileride o ülkelerin başına bela olacak adamların ABD’de besleniyor olması...
Terör örgütü YPG konusunda yaşanan bu çelişkinin hangi ABD ya da kimin sözü geçerli tartışmasının doğrudan Trump’ın durumundan kaynaklı yeni bir versiyonu olduğunu belirten Güvenlik Politikaları Uzmanı emekli Binbaşı Mete Yarar’ın öngörüsü ise şöyle:
“Bu çelişki sadece Türkiye için değil, bütün dünya ülkeleri için geçerli, bir de Trump’ın pozisyonu nedeniyle geçerli. Trump’a bugün ya da yarın sabah itibarıyla geleceği garanti bir başkan gözüyle bakılmıyor. O yüzden de ataması gereken daha birçok makam var ve hâlâ Obama döneminin bürokratları tarafından yönetiliyor.”
Şu an Pentagon’un dediği oluyor yani?
“Gördüğümüz kadarıyla öyle açıklamalar CIA’dan falan değil, direkt Pentagon’dan geliyor. Bu açıklamalar biraz Başkan’ı da zora sokacak şekilde dile getiriliyor ki beraber uyumlu çalışmaları gereken bir kurum Pentagon ama demek ki tam öyle değil. Çünkü bir gün önce ben buna vermeyeceğim dedikten sonra, ertesi gün tam aksi bir açıklama duyar mıydınız ABD’den? Obama’nın belki son dönemlerinde başlamıştı ama çok alışık olduğumuz durumlar değil. İyi polis-kötü polisi oynamaktan biraz daha farklı bir pozisyon bu.”
Trump’ın kadrosu Pentagon’dan ağırlıklı adamlar değil mi?
“Doğru ama her asker aynı çizgide, aynı görüşte olacak diye de bir yapı yok. Artı yönetimsel, uygulamalar anlamında da farklıklar var. Trump, 6 trilyon dolarlık bir borcun yükünü Obama’ya yıktı. Yanlış Ortadoğu politikası, bizim Ortadoğu’da ne işimiz var dedi. Eğer Ortadoğu’da ne işimiz var sorusunu soruyorsanız, o zaman Türkiye ile sorun yaşamamanız lazım veya bölgeden çekilmeniz lazım. İşte Pentagon’un uzun vadede istediği tablonun dışında bir söylemdir bu...”