Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

FETÖ’yle bağlantılı ihraçlar sonucu pilot sayısı kritik eşiğe düşen Hava Kuvvetleri bu açığı kapatmak amacıyla dış kaynaktan yeni pilot almanın yanı sıra bir vesileyle TSK’dan ayrılanlara dönüş yolunu açtı. Bu gerçekten çok önemli çünkü dün konuştuğum Hava Kuvvetleri uçuş okullarında uzun yıllar komutanlık ve öğretmenlik yapan emekli bir general, sadece pilot eğitiminin son aşaması olan, tekamül (pilotun pilot olmasına karar verilen süreç) uçuşlarında basit gerekçelerle yüzlerce adayın elendiğini söyledi. Örneğin 80-90 sortilik uçuşu kapsayan dönemde 3-5 sortilik uçuşu kaldığı halde jet pilotu statüsünü kazanamayan ya da kazandırılmayanlar dahi varmış...
Şimdi bunlara da dönmeleri için son 10 yılı kapsayan bir çağrı yapıldığını anlatan general, “Bunlar önemli gelişmeler ama sonunu çözmeye yetmez, aynı çağrının astsubaylara da yapılması gerekir” dedi. Niyesini de şu gerekçeye dayandırdı:
“Uçakların uçurulmasında pilotlar çok önemli ama bir de onu uçuşa hazırlayan teknisyen astsubaylar var. FETÖ son yıllarda pilotlar gibi üslerdeki deneyimli birçok astsubayın da ordudan atılmalarını sağladı ya da erken yaşta emekli olmaya zorladı. Sonrasında da bu kritik görevlere kendi adamlarını yerleştirdi. Doğal olarak şimdi onlar da temizleniyor. Dolayısıyla, Hava Kuvvetleri’nin teknik kadrolarında da hem geçmişteki ihraçlar hem de yürüyen FETÖ soruşturmaları nedeniyle bir zafiyet söz konusu.”
‘Sistemi kilitleyebilirler’
Üslerdeki bu astsubayların Hava Kuvvetleri’ndeki sistemin önemli elemanları olduğunu belirten general bunun nedenlerini de şöyle sıraladı:
Uçağın bakımını yapan ufak bir hata yapsa uçak hemen arıza verir ve o uçak kalkmaz. Pilotunuz var ama uçak hazır değil. Yakıt almamış, lastikleri kontrol edilmemiş, uçuş öncesi bakımları yapılmamış uçağı uçuramazsınız ki.
Uçakların bomba, füze yükleyen silahçıları vardır. O adamlar o silahların bakımını, sistem kontrolünü de yaparlar. Onlar da astsubaydır ve pilot gibi çok kıymetlidir. Darbe girişimi sürecinde gördük mesela uçaklar Akıncı Üssü’ne gelmiş, bombalar yüklenmiş. İşte o bombaları yükleyecek adamlar istemezlerse yüklemezler. Yüklemedikleri zamanda uçağı ne yapacaksınız? Ancak tören geçişi yapar.
Diyelim ki haberleşme sistemiyle ‘Uçakları uçurmayın, uçak faaliyetini asgariye indirin’ diye bir talimat gelse bu adamlar Hava Kuvvetleri’nin faaliyetini bir anda yüzde 50-60’lara indirebilirler. Uçağa bakar, çalıştırır, şu şu arızaları var der. Öyle bir güç ki bu, onu ele geçirenler pilotlar kadar etkili olurlar.
Çıraklıktan ustalığa
Generalin bir şekilde Silahlı Kuvvetler’den ilişiği kesilmiş deneyimli teknisyen astsubaylara dönüş yolu açılması için öne sürdüğü bir başka gerekçe ise şuydu:
“Bu astsubaylarda üç kademeli eğitim vardır. Birinci kademede çırak olurlar, üçüncü ehliyet seviyesi deriz biz buna. Yani okulu bitirirken üç seviyesinde mezun olur. Bu adam tek başına iş yapmaz, mutlaka birisinin nezaretinde çalışır. 3 yıl civarındaki akademik ve uygulamalı bir eğitim sonrasında da beş seviyesine, yani kalfalık düzeyine çıkar. Bunun ardından da son seviye olan yedi ya da ustalık için bir başka eğitim süreci daha vardır.
Yani okuldan yetiştirdin, bu adam hemen uçakların bakımını yapsın derseniz yapamaz. Yaparsa da hata yapar. O nedenle, bu adamlar pilotlar gibi kıymetlidir. Lisan bilirler, iyi eğitim almışlardır. Hava Kuvvetleri onlar için para ve zaman harcamıştır...”
CHP’de temizlik vakti
1 Kasım seçimlerinden sonra yaptığı çalışmada 3 bin 896 parti üyesinin oy kullandığı sandıktan partiye hiç oy çıkmadığını ortaya çıkaran CHP, tüzük gereği yapacağı ihraçların listesini nasıl belirliyor ya da belirleyecek? Konuştuğum CHP’lilerin anlattıkları şunlar:
“Amacımız hastalık ve seyahat gibi geçerli mazeretler ya da ‘köye, yöreye hizmet gelmeyeceğine’ dönük tehdit ve baskılarla oy veremeyenleri değil kötü niyetlileri cezalandırmak. Örneğin bazı yerlerde CHP’li olmadığı halde CHP’liymiş gibi bizim ilçe başkanlarımız tarafından sandık görevlisi olarak atananlar var. Doğal olarak, o sandıktan CHP’ye oy çıkmamış. İşte bizim hedefimiz bunlar. Yani tehditle CHP’ye oy vermemiş olanlarla vermiş olduğu oyu geçersiz kabul edilenleri ayırıp CHP’li olmadığı halde sırf para için sandık başına oturanları bulacağız. Tabii onları oraya oturtan ilçe başkanlarını da cezalandıracağız.”