2014 yerel seçimlerinde büyükşehir ve 11 ilçeyi alarak 12-0 yapan CHP’nin gözü yükseklerde, yani 6 milletvekilliğinde, Ak Parti ve MHP ise en az 3’er vekillik alırız iddiasında... Sokağın havasına göre ise CHP durumunu korur, Ak Parti ve MHP arasında dengeler değişebilir...
Tekirdağ’ı “Ama”larıyla birlikte tarım, sanayi ya da emekli kenti diye sıfatlandırmak mümkün. Şöyle ki çok verimli toprakları, uçsuz bucaksız ovalarıyla Türkiye’nin yağlık ayçiçek ve buğday üretiminin büyük bölümünü karşılıyor. Bunun yanı sıra kanola, arpa, mısır üretimi de var ama tek bir köyü ve köylüsü yok. Çünkü Tekirdağ’ın büyükşehir olmasından sonra 257 köyün tamamı birdenbire mahalle, köylüler de kentli olmuş... Ancak statü değişmiş de yaşantı aynı kalmış!..
Türkiye’nin son 40 yılda 1975 yılından itibaren en hızlı sanayileşen ve nüfus artış oranına göre en hızlı gelişen birinci ili konumundaki ilde, özellikle Çorlu, Çerkezköy, Ergene ve Kapaklı ilçeleri bölgesinde çok sayıda sanayi yatırımı bulunuyor. Eski milletvekili (ANAP), şimdi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün sadece Çorlu ve Çerkezköy’de 2 binin üzerinde fabrika olduğunu söylüyor. Tabii bunların hepsi özel sektör yatırımı, çünkü devletin bu alanda doğru dürüst bir projesi yok...
Ekonomik vaatler etkilemiş
Bu arada Süleymanpaşa (il merkezi), Şarköy, Marmara Ereğlisi gibi sahil ilçelerine “ikinci bahar” umuduyla yerleşmiş çok sayıda emekli vatandaş var. Ancak onlar da iş, aş umuduyla Türkiye’nin 81 ilinden gelen diğer insanlar gibi geçim derdinde...
İşte bu nedenlerle de muhalefet partilerinin emeklilere iki ikramiye, asgari ücret artışı, çitçiye mazot indirimi gibi vaatleri sokaktaki insanı etkilemiş... Kent merkezinin en hareketli yeri olan Üç Kemaller Parkı’nda hemen herkes bunları konuşuyor ancak “Seçimde ne olur, kim kazanır” diye sorduğunda renk vermiyor. Daha doğrusu korkuyor, hele de fotoğraf makinesini görünce kaçıyor. Nedenini güçlükle ikna ettiğimiz İsmail Karpuz adlı bir emekliden öğreniyoruz:
“İnsanlar yapılan sosyal yardımların kesilmesinden çekiniyor...”
İsmail Bey, bunları anlatırken yanımızdaki diğer emekliler birer ikişer uzaklaşıyor. Bu arada parkın diğer ucunda tek başına oturmuş, sigara içen yaşlı bir kadını fark edip yanına gidiyoruz. Diğerlerinin aksine O (Zeliha Pınarlı-65) hiç çekinmeden konuşuyor:
“750 lira emekli maaşımın 300’ü kiraya gidiyor. Dört çocuğum var ama herkesin evi kendine. Geçinmek için iş arıyorum...”
Bunlar Tekirdağ’ın gerçekleri, şimdi 6 milletvekilliği için verilen mücadeleye dönelim. Burada da politikacılar iddialı ancak, sokakta buna dönük hava yok. Sadece liderler geldiğinde hareketlilik oluyormuş... Niyesini eski milletvekili Enis Sülün bir iki cümleyle özetliyor:
“Eskiden insanlar işini gücünü bırakıp bizimle beraber konvoy halinde dolaşırdı. Şimdi adamlar kımıldamıyor. Çünkü insanlar seçim değil geçim derdinde...”
‘Çıtamız yüksek’
Çorlu Divan Otel’in bahçesinde buluştuğumuz CHP’nin 3. sıra adayı Emre Köprülü öncelikle Tekirdağ’ın artan nüfusuna dikkat çekerek söze başlıyor:
“Anadolu’dan ve Edirne’den çok ciddi bir göç dalgası var. 81 ilden vatandaş geliyor. Yani Tekirdağ’a bakarak bütün Türkiye’yi görmek mümkün.”
Ön seçimde sandıktan çıkma ve halen milletvekili olmanın verdiği özgüvenle konuşan Köprülü, 7 Haziran’a dönük iddialı konuşuyor:
“Çıtamız yüksek. Öncelikli hedefimiz 6 milletvekilliğini kazanmak. Ama başarı ölçeğimiz bugünkü mevcudun (3) üzerine koymak. Yani 4 ve üzerine çıkardığımız zaman kendimizi başarılı addederiz. 4’ün altını başarısız olarak görürüz.”
Köprülü “çıtamız yüksek” diyor ama, üçüncü kez kontenjandan liste başı olan Faik Öztrak’ın sahada olmayışı ve bir yıldır görevdeki yeni belediye başkanlarına tepkilerden kaynaklanan CHP adına sıkıntılar da söz konusu...