Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Terör örgütü YPG/PKK’ya verdiği destek nedeniyle ilişkilerin kopma noktasına geldiği ABD’ye karşı Türkiye’nin en önemli kozlarından biri İncirlik Üssü. O nedenle de ABD ile yaşanan her gerginlikte olduğu gibi yine kapatılması ya da neden kapatılmadığı tartışması gündemde. Hatta geç kalındığına yönelik eleştiriler de oluyor. Çünkü ABD’nin Ürdün’de İncirlik’e alternatif yaratma arayışı söz konusu. Yani İncirlik’in durumunun ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un bugünkü Ankara ziyaretinde de masada olacağı açık. Dolayısıyla da İncirlik Üssü’nün önemi ve ABD açısından anlamını irdelemekte yarar var. Tabii Türkiye’nin 1970’li yılların ortasında kullandığı böyle bir kozu bugüne kadar neden devreye sokmadığını da... Konuya Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin açıklık getiriyor:

Haberin Devamı

“İncirlik hem Ortadoğu’ya hem Kafkaslar’a, yani Rusya’ya yönelik çok kritik bir üs. Ürdün muharebenin orta yerinde yarın ne olacağı belli olmayan istikrarsız bir ülke. İncirlik’te uçaklarla atılan nükleer bombalar da var. Onun için ABD çok önem veriyor. Türkiye’nin de kapatırken çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü kapattığınız zaman ABD’yi doğrudan karşınıza alırsınız. Şu aşamada iktidarın ABD’yi karşısına alma durumu var mı? Var. Tillerson’la görüşmeden sonra ABD hâlâ YPG’yi destekleyeceğim derse o zaman Türkiye’de kapatır İncirlik’i. Bana göre kapatmak son çare olabilir.”

Kapatılırsa ABD çok etkilenir mi?

“Etkilenir. Hem İran’a karşı yapmak istediği planlarda hem de Irak ve Suriye’deki konularda etkilenir. Zaten Rusya’nın da istediği bu. Böylece NATO’daki çatlak daha da derinleşir. Yani Türkiye’nin elinde İncirlik’i kapatmak gibi bir koz var ve bunu iyi oynuyor. Kapatmadan kazanmak, düşman olmadan kazanmak gibi. Ama ABD ısrar ederse büyük ihtimalle kapatır. Yoksa niye kapatmasın?”

Bu durumda ABD ne yapabilir?

“Türkiye’ye taarruz edecek hali yok. Ambargo koyabilir. Hava Kuvvetleri olarak ABD’ye büyük oranda bağımlılık söz konusu. F-35 uçaklarıyla ilgili ortak çalışma yapıyorduk, Atak helikopterlerinin motorları da Güney Afrika ya da Güney Amerika’da ABD’nin verdiği lisansla üretiliyor. Onlara ambargo koyabilirler. YPG’yi zaten destekliyor, tamamen destekleyebilir.”

Haberin Devamı

İkili ilişkilerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ABD’nin geri adım atacağına inandığını belirten Pekin, devam ediyor:

“ABD’nin NATO’ya ihtiyacı var. NATO’nun içindeki en büyük güç de Türkiye. Eğer Türkiye’yi kaybederse NATO’yu kullanamaz, işin gerçeği bu. Onun için Türkiye ile iyi geçinmek, isteklerini yerine getirmek durumunda. YPG konusunda geri adım atmak ya da Menbiç’i boşaltmak gibi. Bütün bunları alt alta koymamız lazım. İncirlik’i kapatmak şu anda Türkiye’yi çok daha zor durumda bırakabilir. Tabii ki gırtlağımıza kadar geldiği zaman, kapatılabilir. Hükümetin bu konuda satranç gibi oynadığını, hamle yaptığını, ABD’nin yaptığı hamleleri değerlendirdiğini görüyorum. ABD’nin de bizim yaptığımız hamleleri görmesi gerekiyor. Yoksa Türkiye’yi iyice Rusya’nın yanına doğru iterler. Bu, ABD’nin de Avrupa’nın da istemediği bir şey...”