Tuncay Hoş

Tuncay Hoş

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Şampiyonluk özlemini dindirmek parolasıyla sezona başlayan Fenerbahçe'de 'el yakan' haftalarda oyuncular üzerindeki baskının 'pik' yaptığını müşahede ediyoruz. Alanyaspor maçında bunu bir kez daha gördük.

Galatasaray'ın bir gün önce kendi sahasında Başakşehir'i 2-0 yenmesi, Akdeniz ekibinin maçın başında Augusto ile bulduğu gol, taraftarların ve sarı-lacivertli oyuncuların üzerindeki stresi ve paniği iyice artırdı. Bu nedenle final vuruşlarında ve paslarında mahareti, tecrübesi yüksek yıldızlar istediklerini yapamadı.

Haberin Devamı

Fatih Tekke'nin hakkını da verelim dersine çok iyi çalışmış, güçlü rakibini güzel analiz etmiş. Konuk ekip, atletik özellikleri ve fizik gücü iyi olan oyuncularla üçüncü bölgede etkili baskı yaptı. Nitekim bu pres, semeresini verdi ve Ferdi'yi hataya zorlayıp skor üstünlüğünü ele geçirdi. Kadıköy'deki misafir takımlar için ateşli ve ürkütücü ambiyansa rağmen geriden ayağa paslarla son derece sakin çıktılar. Savunmanın göbeğini de başarı ile kapadılar. Leroy Fer savunma ile orta saha arasındaki köprüyü iyi kurdu. Fatih hocanın geçiş oyununa son derece yatkın bir takımı var. İstanbul'da Beşiktaş'ı 3-1 yenerek bunu göstermişlerdi.

Fenerbahçe ikinci yarıya son derece arzulu ve etkili başladı. Devrenin hemen başında penaltı ile skora denge getirdiler. Bize göre hakem Çağdaş Altay son derece basit bir penaltı çaldı. Djiku'ya yapılan müdahale, penaltı için kesinlikle yeterli değil. Şimdi şu soruyu yöneltelim; aynı pozisyon Fenerbahçe ceza sahası içinde olsa, Altay aynı şekilde penaltıya hükmeder miydi? 'Hayır' dediğinizi duyar gibiyim. Fenerbahçe organize atakta Mert Müldür'ün kavisli ortasında haftalardır 'gol orucu'na giren Dzeko ile öne geçti.

Fenerbahçe'nin beraberlik golü için risk alması gereken rakip karşısında farkı artırmasını beklerken, günün en başarılı ismi Augusto'nun şık golü, Kadıköy'de soğuk duş etkisi yarattı.

Fenerbahçe'nin hücum hattını oluşturan Szymanski, Dzeko ve Tadic'teki form düşüklüğü, bariz biçimde göze çarpıyor. Sezonun ilk yarısında kapalı savunmalar karşısında 'çilingir'lik görevini başarıyla üstlenen üçlü Alanyaspor maçında da beklentileri karşılayamadı.

Haberin Devamı

Ancak Dzeko çok yönlü bir futbolcu olduğu için yorulsa da sahada kalmalı. Çünkü takım arkadaşlarına pozisyon hazırlıyor, duvar oluyor. Madem Batshuayi'yi alıp çift forvete döndün, niye Dzeko'yu oyundan alıyorsun? Ara transfer döneminde gözden çıkardığın Ryan Kent'ten kurtarıcı olarak medet ummak da son derece yanlış bir karardı.

İsmail Kartal'ın oyuncu tercihleri ve değişiklikleri, Fenerbahçe'nin şampiyonluk yolunda son derece kritik puanlar kaybetmesine sebep oluyor. Önce Samsunspor dün de Alanyaspor sınavı... Oyunu iyi okuyamayan Kartal'ın sezon başından bu yana maç kazandıran dokunuşlarına da şahit olmadık. Deneyimli hocanın, Okan Buruk'un sağ kolu İrfan Saraloğlu gibi iyi bir yardımcıya ihtiyacı var. 

Netice olarak şampiyonluk yolunda Kadıköy'deki yaşanan bu basit kayıplar, Galatasaray'ı puan ve psikolojik olarak bir adım öne geçirdi.