Tuncay Hoş

Tuncay Hoş

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

A Milli Takımımız'ın EURO 2024 Elemeleri'nde Ermenistan ve Japonya ile oynanan özel maçta ortaya koyduğu kötü futbol, gelecek adına bizi yeise düşürdü. 2 yıl önce göreve getirilen Stefan Kuntz, yine oyuncu seçimleri, ilk 11 tercihi ve kötü iletişimi ile sınıfta kaldı.

Dönelim Ermenistan maçına... Alman hocanın kadro tercihi tam bir felaketti. Elinde Kazımcan gibi orjinal sol bek varken, Valencia'da stoperde oynayan Cenk Özkaçar'a o bölgede görev verdi. Genç oyuncunun hatasından dolayı Ermenistan'dan golü yedik. Yine Japonya karşısında esas mevkii sağ bek olan ancak Masuaku'nun yokluğunda Beşiktaş'ta sol bek oynamaya başlayan Onur Bulut forma şansı buldu. Kazımcan'ın bir dakika bile süre alamaması haklı olarak Alman teknik adama olan tepkilerin dozunu artırdı. Dahi (!) hoca, daha önce de hatırlanacağı üzere Berkan Kutlu'ya sol bekte görev vermişti.

Haberin Devamı

Geçen sezonun flaş ismi Bertuğ Yıldırım, Fransız ekibi Rennes'e transfer olarak ne kadar kaliteli golcü kumaşı olduğunu gösterdi. Ama gelin görün ki, Ermenistan karşısında kanat oyuncusu Barış Alper Yılmaz'la gol bulmaya çalıştık. Son vuruşlardaki kalite eksikliği nedeniyle önemli pozisyonları cömertçe harcadık. Oyuna sonradan 'kurtarıcı' olarak dahil olan 21 yaşındaki forvet, klas bir vuruşla takımımızı adeta ipten aldı. Niye Bertuğ ilk 11'de başlamaz? Takımın ayarları ile niye bu kadar oynanır? Alman teknik adam hala ideal 11'ini bulabilmiş değil.

Japonya karşısında performansını golle taçlandıran ve rakip savunmaya yaptığı presle öne çıkan Bertuğ, Kuntz'u kararından dolayı pişman etmiştir. Uzakdoğu ekibi karşısında maçın ilk yarısında kelimenin tam anlamıyla tel tel döküldük. Ne fizik ne de teknik kalite olarak rakibimize karşılık verebildik. Japonya halı saha maçı oynar gibi kalemize geldi ve zorlanmadan goller buldu. Şansımız yaver gitti, iki topları da direkten döndü yoksa tarihi bir hezimete uğrayabilirdik. Üçüncü bölgede atak organizasyonu, kolektif ve yardımlaşmalı oyunla bize adeta futbol dersi verdiler.

Oyuncularımızın da konsantrasyon seviyesinin rakibe nazaran son derece düşük olduğu gözden kaçmadı. Yapılan basit hatalar, 'Maç bitse de gitsek' havasındaki isteksizlik, had safhadaydı. Kuntz, oyuncuları mantalite ve fiziki açıdan iki maça da çok kötü hazırlamış.

Haberin Devamı

Japonya maçı bitiminde oyuncularını kamuoyunun önüne atması da kabul edilebilir bir şey değil. Alman teknik adam, "Oyuncularımdan bazı şeyleri beklerim. Oyuncular da A Milli Takım için yüzde 100'ünü verecek seviyeye gelmeli. En çok canımı acıtan konu, oyuncularım yüzde 100'ünü vermiyorsa, bu canımı acıtıyor. Sahanın ortasında cevap verilir, röportajlarda değil!" diyerek talebelerine göndermelerde bulundu. 

Kısacası EURO 2024 vizesi alsak da Ay-Yıldızlı ekibimiz gelecek adına ışık vermiyor. Kuntz'un bu saatten sonra bu kötü ve umutsuz tabloyu tersine çevireceğine inanmıyoruz. Belçika'da "Go home Kuntz" pankartı, 'istifa' protestolarına da şahit olduk. Görünen köy kılavuz istemez. Çözüm belli.