Dijital İletişimde Yeni Trend; GIF

15 Aralık 2015

GIF yani uzun adıyla The Graphics Interchange Format (Grafik Değiştirme Biçimi)… Jpeg ile birlikte dünyada en fazla tercih edilen fotoğraf saklama türlerinden biridir. PNG ve JPEG'den farklı olarak, GIF formatı piksel tabanlı animasyonların üretilmesine olanak tanır.

GIF için sosyal medyanın son zamanlarda en sık tercih ettiği içerik türü de diyebiliriz. Öyleki her gün 23 milyon GIF içeriği Tumblr üzerinde paylaşılmakta, Facebook Messenger’da günlük 5 milyon kez GIF içerik kullanılmakta ve Slack gibi bir mesajlaşma araçlarında bu sayı aylık 2 milyon’u bulmakta…

Peki insanların bu kadar fazla GIF içerikleri kullanması neden kaynaklanıyor? Aslında olayın özünde eğlence ve bilgi var. Görsel bazlı içeriklere kıyasla GIF’ler duygunun veya bilginin karşıya geçirilmesi noktasında çok daha etkili.

Teknik olarak karşılaştıracak olursak; GIF’ler birden fazla fotoğrafın arka arkaya koyulmasından da oluşabileceği için tek bir gönderi de kullanıcılara birden fazla fotoğrafı gösterebiliyorsunuz. Dolayısıyla kullanıcıları birden fazla fotoğrafın olduğu albümde gezdirmek yerine bir sefer de daha verimli bir kullanım sağlamış oluyorsunuz.

Yine teknik olarak videoların GIF’e çevrilmesi

Yazının Devamı

Yeni Pazarlama Geleneksel Değil Dijital

10 Aralık 2015

Son yıllarda hemen hemen tüm pazarların global bir hal almasıyla daha rekabetçi ve daha dinamik reklam ve pazarlama metodlarını görür olduk. Tabi ki bu gelişmede internettin hayatımızda bir çok boşluğu doldurması veya başka bir deyişte yaşantılarımızı kolaylaştırmasının etkisi yadsınamaz.

Eskiden lügatımızda olmayan bir çok kelime - deyiş artık birer pazarlama argümanı olarak literatüre girmeye bile başladı. (Google’lamak, tweet, mention, snap, facetime, Facebook vb.) Hal böyle olunca da her yeni çıkan sosyal medya aracı artık markaların hemen adapte olmak zorunda olduklarını hissettikleri birer platform olmaya başladı. Markalar bu platformları son kullanıcıya dokunabildikleri yeni bir mecra, yeni bir fırsat kabul olarak ediyor.

Sosyal platformlar dışında internet altyapısını kullanan bir çok dijital mecra da kullanılıyor. (E-bülten, e-posta, websitesi, mobil uygulama vb.) E tabi yılların eskitemediği reklam platformları televizyon ve radyolar da internete ayak uydurmaya, tüketiciden kopmamak adına adapte olmaya gayret ediyor.

İletişim artık dijital bir hal almaya başladı ve bu dijital iletişimin de kendi kuralları kendi dinamikleri belirginleşerek markaların karşısına

Yazının Devamı

3 Adımda Yeni Bir Başlangıç

10 Aralık 2015

Yerel İşletmeler İçin Sosyal Medya Rehberi başlıklı yazımı yayınladıktan sonra bir çok küçük işletmeden e-postalar aldım. Genelde yazımı okuduklarını ve uygulayacaklarını belirten teşekkür mahiyetinde e-postalardı bunlar. Ancak içlerinden biri vardı ki kısa ve öz bir perspektiften değerlendirme istiyor gibiydi. Bir başka deyişle ‘o rehber yazısındakileri yapacağım da daha başka bir değişim lazım bana ama ne?’ der gibiydi.

Bu yazı da üzerindeki ataleti atmak, yeni bir başlangıç yapmak isteyenlere gelsin o halde…

1. O KAFAYI Bİ DEĞİŞTİR ÖNCE!

Evet yanlış okumadınız. Önce sizin bir kafanızı yani düşünce yapınızı değiştirmeniz gerekiyor. Hala kafanıza başkalarının ne diyeceğini, ne düşüneceğini takıyorsanız o kafanın size bir yararı olmaz. Atın ve yenisini alın.

Öyle bir yeni kafa olsun ki; bugüne kadar yaptıklarınızı tekrarlamayan, yeniliklere açık, Müslüman mahallesinde salyangoz olmasa da karides satmayı düşünebilen, yaptığı icraatı çocukluk arkadaşı dalga geçti diye 2 günde vazgeçmeyecek bir zihne sahip olsun.

2. PAZARLAMADA KENDİNLE BAŞBAŞASIN, BUNUN FARKINDA OL!

Pazarlama küçük ölçekli işletmeler için fikir kadar önemlidir. Bu nedenle markanızın pazarlamasını

Yazının Devamı

Bu İnsanlar Nereye Soracak?

25 Kasım 2015

Geçtiğimiz günlerde Twitter kendi platformu içerisinde kulanıcıların daha sık etkileşim yapmasını sağlamak hedefiyle ‘anket’ uygulamasını devreye alarak büyük bir atılım yaptı. Bu özellik Türkiye pazarında da hızlıca kabul gördü ve özellikle popüler hesaplar takipçilerine sıkça sorular sormaya başladı. Medya kuruluşları, markalar, parodi hesaplar derken anket uygulaması bir hayli ilgi gördü.

Twitter’da anket önce sadece 2 seçenekle başladı. Şimdilerde +2 şıklı olarak da yapılabiliyor ve fotoğraf ekleme (ne soruya ne cevaplara) özelliği henüz mevcut değil. Buna rağmen bu kadar ilgi görüyor olması sosyal medyada ‘soru-cevap’ ihtiyacının bir kez daha farkına varmamamıza imkan sağladı.

Sosyal medyada bu gibi gelişmeler online habitatın yavaş yavaş yerine oturması adına da fikir veriyor bizlere. Belli ki kullanıcı soru sormak ve merak ettiği konularda nabız yoklamak istiyor.

Peki Twitter bu ihtiyacı tam anlamıyla karşılayacak bir özellik mi devreye aldı? Twitter bir soru sorma mecrası mı olacaktı da anket özelliği eklendi? Böyle bir amaçları olduğunu hiç sanmıyorum. Zira anket uygulaması başlı başına bir sosyal platform olacak kadar genişletilebilir bir alan.

Rahmetli Steve

Yazının Devamı

Yerel İşletmeler İçin Sosyal Medya Rehberi

20 Kasım 2015

Sıklıkla rastladığım yanlış uygulamalardan dolayı bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Küçük esnaf, lokal işletmeler sosyal medyayı nasıl kullanmalı nasıl kullanmamalı? Bizim Bakkal, Berber Hüseyin abi, Manav Hayri, Kuaför Emine, Emektar halı saha ve daha bir dolu yerel işletmeye ilaç gibi gelecek, onların sosyal medya ile imtihanında yalnız olmadıklarını hissettirecek bir rehber yazısı başlıyor...

1. HER İŞİN BAŞI HEDEF

Öncelikle müşterilerinizi tanımlamalısınız. Hizmet verdiğiniz veya ürün sattığınız kişiler kimdir? Onları nasıl tanımlarsınız? Hangi yaş gurubu? Hangi belirgin özellikleri mevcut? Bunlar sadece sosyal medya pazarlamasında değil her türlü satış - pazarlama faaliyetinde size yardımcı olacak değerlerdir. O nedenle bu konuda her detayı not etmelisiniz.

Hedef müşteri kitlenizi en güzel tespit etme yolu gözlemlemek ve sorular sormaktır. Sık sık iş yerinizi tercih eden kişilerle görüşün, onların fikirlerini sorarak hedef kitlenizin yaşam şekline dair bilgiler almaya gayret edin. Ancak bunu onları belirli bir cevaba veya konuya yönlendirmeden -objektif- olarak yapın.

İş yerinizin yakınlarında belirgin topluluklar varsa ve sizin hizmet/ürünlerinizle eşleşiyorsa

Yazının Devamı

Sosyal Medya Gerçek Değil!

4 Kasım 2015

18 yaşında ve bir internet fenomeni olan Essena O’neill’dan bahsedeceğim bugün size. Bu kızımız bir model ve sadece Instagram hesabından fotoğraflarını 620 bin civarındaki takipçisiyle payşalarak ayda binlerce dolar para kazanıyordu. Kazanıyordu diyorum çünkü bu geçtiğimiz hafta Essena’nın aldığı bir kararla değişiverdi.

Not: YouTube kanalında 260 bin, Snapchat’te 60 bin takipçisi var...

Güzel model Instagram hesabındaki 2000 fotoğrafını bir çırpıda siliverdi. Ardından hesabın adını da ‘Sosyal medya gerçek hayat değildir’ olarak değiştirdi. Herkes neler olduğunu anlamaya çalışırken genç kız binlerce beğeni almış, takipçilerinin tekrar tekrar baktığı o fotoğrafların gerçek hikayelerini, arka planlarını, ‘aslında’ larını paylaşmaya başladı.

Kendi deyimiyle o fotoğrafların arkasındaki gerçeği anlatan yeni paylaşımlar yapmaya başladı. Ve bu değişimin/hareketin daha da yayılması için ‘Let’s be game changers’ sloganıyla bir websitesi açtı.

Websitesine buradan ulaşabilirsiniz.

O’neill’ın 27 Ekim günü bir Instagram gönderisinde yazdığı şu cümleler çok çarpıcı;

“Farkında olmadan zamanımın büyük çoğunluğunu sosyal medyaya, sosyal kabul görme, sosyal statü ve fiziksel

Yazının Devamı

Networking ve Mobil İstanbul

3 Kasım 2015

Network teriminin gerçek anlamı birden fazla bilgisayarın birbiriyle iletişim halinde olması yani bir ağ oluşturulmasıdır. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz networking ise, insan ilişkilerinde bir kişiden başka bir kişiye bilgi, fikir ve ilişki aktarmak anlamı taşır. Genelde bu aktarım ‘çıkar gözetmeksizin başkalarına yardım etme’ düsturuyla yapılır.

Bu terim bir kişinin diğer kişiyle tanıştırılarak yukarıda söylediğim düsturla ilişki kurması için de kullanılmaktadır. Günümüzde bir çok etkinlik bu nedenle yapılmakta lakin maalesef ’kartvizit alışverişi’ şovuna dönüşmüş bulunmaktadır. Ben olayın kartvizit alışverişine indirgenmesini çok doğru bulmuyorum. Doğru bulmasam da bu şekilde iş ağını genişleten, zaman, para ve enerji kazanan kişilerin olduğunu itiraf etmeliyim. Kartvizit mutlaka lazım ama sadece buna indirgenmesi akılda kalıcılığı negatif yönde etkiliyor. En azından benim için öyle.

Kuvvetli ve sağlıklı bağlantıları olan insanlar çok daha az uğraş ile normalde yapabileceklerinden fazla işler yapabilirler. Ben Adana’da yaşadığım yıllarda bunun ne kadar gerekli olduğunu çok sıklıkla hissetmiştim. Kurduğunuz ilişkiler size yeni bağlantılar ve yeni destek ekipleri

Yazının Devamı

E-ticarette Başarı İçin 7 Altın Kural

28 Ekim 2015

Amerika’da bir kitap dikeyi ile ilk tohumları atılan, şimdilerde ticaretin yeni yüzü olarak addedilen e-ticaret yani elektronik ortamda ürün/hizmet satışı son zamanlarda hemen hemen herkesin konuştuğu, tartıştığı oldukça popüler bir alan.

Elektronik ticaretin popüleritesi ister istemez birçok insanın merakını cezbediyor ve tabi buna bağlı olarak da bir çok girişimci hali hazırdaki işini elektronik ortama taşımak istiyor. Henüz hiçbir ticari girişimi olmayan, sanal ortam ile ticaret hayatına başlamak isteyen e-girişimcilerin sayısı da hatrı sayılır oranda işin aslı.

Peki bu denli ilgi-alaka ve teşebbüs ne kadar başarılı sonuçlar doğuruyor dersiniz? İnternetten para kazanmak zannedildiği kadar kolay mı? E-ticaret firmalarının temel yanlışları neler? Neyi, nasıl yapmalılar ki başarılı olabilsinler?

Tüm bu soruların cevabını e-ticaretin 7 altın kuralı olarak isimlendirdiğim maddelerde bulacaksınız;

1. İşin başındaki ‘E’ yi unutun. E-ticaretin geleneksel ticaretten çok da farkı yoktur.

Ticaretle uğraşmamış ama bir e-ticaret girişimine teşebbüs eden insanların genel hatası ticaretin kurallarının elektronik ortamda yer almadığını düşünmeleridir. Müşteriyi görmediğiniz,

Yazının Devamı