Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seçim sonucunda tek parti hükümetinin çıkmasıyla, politik istikrarın yeniden tesisi sağlandı. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki çekişme, Cumhurbaş-kanı’nın tam zaferiyle sonuçlandı. Hazine ve ekonomi yönetiminin Ali Babacan’dan alınması, yerinde bir karar oldu. Babacan, yabancıların fazla güdümüne girmiş görünümü veriyordu. Hazine’den sorumlu yeni Devlet Bakanı Şimşek, hem yabancılarla ilişkileri sürdürebilecek, hem de hükümetle, Merkez Bankası gibi bağımsız otoritelerin güç dengesini sağlayabilecek bir görünüm sergiliyor.

Haberin Devamı

Hükümetin gündeminde temel konular olarak, Avrupa Birliği açılımı, Alevi açılımı, terör sorununun çözülmesi bulunurken; Rus uçağının düşürülmesi ile bu gündemler ikinci seviyeye düştü. Rusların yalnız IŞİD’le mücadele değil; Esed rejimini koruma ve bu amaçla da Türkmenler’i tamamen haritadan silme veya iyice sindirme politikası olduğu anlaşılıyor.

Türkiye ise, Türkmenler’i koruma ve Esed rejiminden tamamen kurtulma politikası güdüyor. Rus uçağının düşürülme operasyonu da, Türkmenler’i koruma istediğimizin açık bir göstergesi olarak, tanımlanabilir. Ruslar’ın Türkmenler’e giden gıda yardım tırlarını vurması da, Türkmenler’i yok etme isteklerinin bir parçası olarak görülmeli.

Cuma günü, Rus polisi Moskova’daki Türk mağazalarını rahatsız etmeye başladı. Hatta, Paşabahçe Mağazası’na girerek, gereksiz yere arama yaptılar. Hükümetin elindeki tankların çoğunu Suriye sınırına yığması, önümüzdeki günlerde Türkmenler’i koruma adına Suriye topraklarına müdahale etme olasılığımızı güçlendiriyor.

Ekonomide beklentiler

Bir savaş halinde, tek başına AK Parti Hükümeti’nin oluşturulmasıyla sağlanacak olan, Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında yaklaşık 2.80 parite dengesinin, Rusya ile anlaşma sağlanıncaya kadar gerçekleşemeyeceği anlaşılıyor.

Amerikan Merkez Bankası FED’in Aralık ayı içinde yapılması beklenen faiz artışı, belirsizliği azaltacak; yılbaşından itibaren de uluslararası sermaye akımlarını güçlendirecek.

O zamana kadar, Rusya ile ilişkilerin yeniden tesis edilememesi durumunda, FED kararıyla gerçekleşecek olan sermaye akımlarındaki artışın, ülkemize olan katkısının azalacağı, öngörülebilir.

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararı, ABD doları faizlerinin arttığı bir dönemde, bizi, Avrupa Birliği’nde faizlerin yükselmemesi durumu ile karşılaştıracak. Bu durum, diğer ülkelere borç verecek olan banka ve mali kurumların gittikçe daha artan oranda, ABD Doları ile borç vermek isteyecekleri anlamına geliyor. Bütün dünyada, yeni bir “Dolarizasyon” dalgasının başlayacağını anlaşılıyor. Nitekim, bizde de gittikçe artan oranda, hem özel sektörün hem de Hazine’nin, ABD Doları ile borçlanması artıyor.