Akbank, IMF, Bloomberg kaynaklı aşağıdaki grafik Türkiye, Arjantin, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika ülkelerinin karşılaştırmalı olarak, Mayıs 2018 başı ısı haritasını (heat map) gösteriyor.
Bu göstergelerde, Arjantin ve Türkiye en riskli ülkeler olarak öne çıkıyor. Merkez Bankası rezervlerimizin IMF kriterlerine göre düşük olması, reel sektörümüzün yüksek borcu, toplam dış borcumuzun milli gelirimize oranının yüksekliği, ciddi sorunlar yaratıyor.
Arjantin’de yüzde 26’yı aşan enflasyon ve yüzde 40 civarındaki Merkez Bankası politika faizi, Arjantin’i bizden kötü durumda konumlayan iki unsur. Bu tablonun yapılmasından sonra, Merkez Bankamız yüzde 3’lük bir politika faizi artışına gitmiş ve politika faizini yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e yükseltmişti. Bu yükseltme, enflasyon oranımızın da artmasına neden olacak ve Arjantin’le aynı kefeye, tam anlamıyla konulacağız.
Karşılaştırmalı iki gösterge
Merkez Bankamız rezervlerinden bir bölümünü altın olarak tutmamış olsa idi, rezervleri 105 milyar dolara yükselecek ve riskli bölgenin üzerine çıkmış olacaktı.
Aslında, reel sektörün borcunun yüksek olması, ülkenin reel sektörünün rahatça borçlandığını gösterir. Bu borcun bir bölümü, zaten şirket patronlarının kendi parasıdır. Dövizle borçlanan şirketlerin çoğunun da döviz girdisi bulunuyor. Reel sektör borcu, bu haliyle ciddi bir risk yaratmıyor.
Yurtdışı faiz ödemesi artıyor
Yandaki grafik 5 yıllık ülkemiz mevduat sertifikalarının (CDS), farazi primlerini gösteriyor. Bu haliyle, dışarıya en çok faizi ödeyen ülkelerden birisi durumundayız. Yukarıdaki tabloda ayrıca, ülkelerin değerleme notları da yer alıyor.
Özay Şendir
Şehidini bırakmayan ordu...
7 Temmuz 2025
Tunca Bengin
Ateşkes diyeceğine katile dur de...
7 Temmuz 2025
Cem Kılıç
Unutulan aylık 5 yıla kadar alınabiliyor
7 Temmuz 2025
Didem Özel Tümer
Hızlı hafta, kritik temmuz, sıcak yaz
7 Temmuz 2025
Abdullah Karakuş
Vatikan mesajları ve Papa’nın Türkiye ziyareti
7 Temmuz 2025