Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kimilerinin günah şehri, kimilerinin dünyanın eğlence merkezi, kimilerinin de ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken en önemli yer olarak gösterdiği Las Vegas’ın aşağıda ilginç özellikleri var;
- 20. Yüzyıl’ın başlarında bölgede altın ve gümüş madenlerinin keşfedilmesi, Las Vegas’ta nüfus patlamasını başlattı.
- 1905 yılında demiryolunun bölgeye ulaşması ve 16-17. bloklara içki satma serbestliği getirilmesi, eğlence sektörü oluşturulmasının ilk kıvılcımı oldu.
- 1906 da açılan ve şehirdeki ilk telefonun kullanılmaya başlandığı Nevada Otel’de o yıllarda geceliği 1 dolara kalınabiliyordu. Şimdi Las Vegas’taki ortalama otel fiyatı gecelik 110 dolar.
- 1956 da açılan Fremont Otel ve Gazinosu’nun bulunduğu caddede yılda 17 milyon turistin izlediği ücretsiz gösteriler yapılıyor.
- Halen, Las Vegas’ı yılda 40 milyon kişi ziyaret ediyor. Otel odaları %84 dolulukla çalışıyor.
- Nevada’da ikamet edenler, gelir vergisi ödemiyor. Çünkü, kumar dahil şehirdeki aktivitelerden yeterli vergi alınıyor.
- 60 dolar veren herkes Las Vegas’ta evlenebiliyor. Evlenmek için sıra beklemeye de gerek yok. Hatta, 1991’den beri evlenme işlemleri, hamburger alır gibi, otomobilinizden inmeden bile yapılabiliyor. Angelina Jolie, Britney Spears, Carmen Electra, Elvis Presley, Frank Sinatra, Mia Farrow, Jane Fonda, Roger Vadim, Jon Bon Jovi, Judy Garland, Michael Jordan, Mike Tyson, Paul Newman, Richard Gere ve Cindy Crawford burada evlenen ünlü isimlerden birkaç tanesi.

Eğlencenin sonu yok
- Las Vegas’taki ilk topless revü, 1957 yılında, Minsky’s Follies oldu.
- 1969 yılında Elvis Presley, performansları için hafta da 125 bin dolar alıyordu. Elvis Presley’nin performanslarını düzenleyenler ise ayda 2 milyon dolar kazandılar. Barbra Streisand’ın 1999 yılı yılbaşı gösterisi ise, düzenleyicilerine 15 milyon dolar bıraktı.
- 1985 yılında Gazino oyunlarının %77 ‘si blackjack iken, bu oran son yıllarda %52’lere düştü.
- Dünyanın en büyük çikolata şelalesine sahip olan Bellagio Oteldeki Picasso restoranında Picasso’nun gerçek tabloları sergileniyor. Bu otelde, ayrıca 1200 den fazla su fıskiyesi bulunuyor.
- City Center’ın otel odalarına giren misafirler ışıkların yavaş yavaş yandığını, perdelerin kendiliğinden açıldığını ve odadaki her şeyin uzaktan kumanda ile çalıştığını görüyor.
- Mandalay Bay tesislerinde 15 değişik çeşit köpek balığı ve 100 den fazla deniz hayvanının arasında yüzebiliyorsunuz; şehrin meşhur yarış pistinde otomobil kullanabiliyorsunuz; büyük stadyumda rodeo yarışmalarını seyredebiliyorsunuz.
- 1950’den 1992’ye kadar, Nevada çölünde yapılan 900 den fazla atom bombası denemesi Las Vegas’a gelen turistler tarafından seyredildi. Oluşan mantar şeklindeki bulutlar, Las Vegas’tan yaklaşık 110 km uzaklıktaydı.
- Las Vegas’ta yapılan Eyfel Kulesi, gerçeğinin 2 katı büyüklüğünde; ancak, Zafer Abidesi gerçeğinin üçte ikisi büyüklüğünde.
- Las Vegas’ta her yıl 10 değişik film festivali yapılıyor.
- İntihar edecek kişiler de, bu eylemleri için Las Vegas’ı seçiyorlar. Las Vegas’ta diğer yerlerin %50’sinden fazla intihar eylemi gerçekleşiyor.
- Mac Carran uluslararası havaalanı 2011 tarihinde 41 milyon yolcuya hizmet verdi. Bu havaalanı Kuzey Amerika’daki 8. en yoğun havaalanı olarak biliniyor.