Barış Arıcı: Türkiye’ye yenilenebilir enerji merkezi olmak yakışmaz mı?

30 Ekim 2020

Covid-19 etkisi ile geri planda kalmış gibi görünse de tüm dünyanın iklim değişikliği ile topyekün mücadelesi devam ediyor. Her gün sıradışı sel, fırtına, hortum gibi hava olaylarını ve kuraklık etkilerini daha fazla görmekteyiz.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada 10 kişiden 9’u kirli hava soluyor. Hava kirliliğinin etkilerini artan sağlık sorunları ile her an hissediyoruz. Nefes almak için hafta sonu yapacağımız doğa gezilerini iple çekiyoruz.

Rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri, Paris İklim Anlaşması’nda tanımlanan küresel sıcaklık artışının sanayileşme öncesi döneme göre 1.5oC’nin altında tutma hedefine ulaşmamız için en güçlü araçlar olarak öne çıkıyor.

2020 yılının ilk çeyreğinde dünyada üretilen elektriğin %28’i yenilenebilir kaynaklardan geldi. Yalnızca 2019 yılında 100 GW güneş ve 60 GW rüzgar enerjisi santrali kuruldu. Çin, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri yenilenebilir enerji kurulumlarında başı çekiyor. Özellikle Çin lider

Yazının Devamı

Asude Altıntaş: Girişimci Olacak Çocuklar

29 Eylül 2020

2040 yılında mevcut işlerin %40’ı yerini otomasyona bırakacak. STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanları) bazlı meslekler ise %13 büyüyecek. Çocuklarımızın gelişen ve değişen bu dünyaya uyum sağlayabilmeleri, girişimci ve özgüvenli bir insan olarak yetişebilmeleri için geleceğin teknolojilerini öğrenmeleri şart. 

Ama teknoloji öğrenmek işin başlangıç kısmı. Sadece donanım ve beceri kazanmak yeterli değil. Nasıl ki tek kanatlı bir kuş uçamazsa, tek kanatlı yetişen çocuklar da dünyaya faydalı olamaz. Vicdan kanadı, bilim ve teknolojiyle her zaman birlikte olmalı. En son teknolojiyi, insanlığın refahı ve mutluluğu için kullanmak ve üretmek çocuklarımızın esas gayesi olmalı.

Hepimiz tarihte tek kanatlı bilim insanlarının nasıl sorumsuzca dünyaya zarar veren teknolojiler ürettiklerini biliyoruz. Ya da sanayi devrimi çift kanatlı bilim insanlarının elinde gelişseydi, şu an iklim krizi gibi yaşadığımız pek çok küresel problemi yaşamıyor olurduk. Geleceğe, teknolojiye liderlik edenler yön verecek. Bizler de

Yazının Devamı

YGA Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman: Dünyanın Umudu Çift Kanatlı Girişimciler

21 Eylül 2020

15 yıl önce ABD’de verdiğim bir seminere katılan bir Türk bilim insanı yıllar sonra tekrar görüştüğümüzde bana şöyle demişti: “Sinan seni dinlediğimde içimden şu geçmişti: “Bu genç adam ne güzel hayaller kuruyor ama korkarım hayal kırıklığına uğrayacak.” Senin için üzülmüştüm. Ama şimdi mutlulukla görüyorum ki o hayaller gerçekleşmiş ve daha da ötesi gerçekleşecek.” Bu sözleri söyleyen kişi, sonradan YGA’nın Hayal Ortaklarından olan Nobel Ödüllü Prof. Aziz Sancar’dı.

“Her gün okuduğumuz olumsuz haberlere rağmen nasıl oluyor da hala umutlusunuz?” yakınlarımın- Aziz Abi gibi – benim için endişelenerek sorduğu bu soruyu hala, neredeyse her gün duyuyorum. Cevabım ise hep aynı: Umudumun kaynağı “Çift Kanatlılar”.

YGA 20 yıl önce “Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan çift kanatlı gençler” yetiştirmek için kuruldu. Bizim için çift kanat vicdan ve donanım demek. Bir kanatta toplumun sorunlarına duyarlı,

Yazının Devamı