Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Bayram ile birleşen 10 günlük ara tatilin ardından yarın okul zili çalıyor. Düşen motivasyonu yeniden kazanmak ve okul başarısını düşürmemek için neler yapmalıyız? Uzmanlara sorduk.

Bayramla birleşen uzun bir ara tatilin ardından yarın okul zili çalıyor ve 2023-2024 eğitim-öğretim yılının son dönemi başlıyor. Uzun tatillerde genelde uyku ve ödev, ders düzeni bozulduğundan, çocuklar okula başlamakta ve yeniden adapte olmakta zorlanıyorlar. Haksız da sayılmazlar, bizler için de rutine ve alışıldık düzene dönmek kolay olmuyor. Eğitim yılının son döneminde motivasyonu yeniden kazanmak ve kolay şekilde rutine geri dönmek için neler yapılabileceğini uzmanlarla konuştuk.

Haberin Devamı

Tatil bitti ders zili çalıyor

Düzenli uyku için rutine dönüş

Eğitimci-Yazar Zelal Yalvaç’ın uzun bir tatilin ardından okula uyum için önerileri şöyle:

*Haziran ayına kadar okulun devam ettiğini çok net ifadelerle öğrenciye aktarmak ve tatil modunun daha fazla uzamayacağını belirtmek gerekiyor.

*Pazar günü, varsa ödev kontrollerinin yapılması, çantasının düzenli şekilde hazırlanması ve haftaya mümkün olduğunca eksiksiz başlanılması oldukça önemli.

*Ara tatillerde bozulan uyku düzeninin yeniden düzenlenebilmesi için hafta sonundan başlamak üzere, eski rutine geçilmesi ve bunun takibinde ısrarcı olunması gerekir.

*Okul döneminde kısıtlama getirdiğimiz, ancak ara tatil döneminde kısıtlamayı kaldırdığımız başta sosyal medya olmak üzere tüm ekranlardan sağlıklı ayrılmayı sağlamak gerekiyor.

*Öğrencilerde okulların açılması ile gözlemlenmesi muhtemel hevessizlik aslında bir motivasyon kaybı olarak anlaşılsa da gerçekte olan şey bir kondisyon kaybıdır. Öğrenci ile bu durumu normalleştirmek ve kusursuzluğu bir kenara bırakarak düzenli bir haftalık takiple eski kondisyonuna yeniden kavuşabileceğini bilmek gerekiyor. Ailelerin tatil dönüşü ilk haftadan verdiği büyük tepkiler çocuk dünyasında okuldan soğumalara ve performans kaygısına sebebiyet verir.

Eksikleri tamamla kaygıyı düşür

Öğrenci Koçu ve Aile Danışmanı Filiz Özdemir ise önerilerini şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

*Özellikle pazar akşamı ve pazartesi sabahı mutlu bir tutum sergilemek, en az iki gün önceden rutinlere geri dönmek, çocuğun endişesini kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.

*Konuşun ve duygularını anlamaya çalışın.

*Okul dönüşü için eksikleri varsa birlikte okul alışverişi yapıp çantasını birlikte toplayıp okul kıyafetlerini önceden hazırlayın, ders programının üzerinden geçin. Bunlar çocuğun son dakika telaşını önleyip, kaygı düzeyini düşürür.

*Okulda gerçekleştirilecek yeni etkinliklerden bahsedebilirsiniz.

*Okul arkadaşlarından ve öğretmenlerinden bahsetmek mümkünse onları aramak iyi gelebilir.

*Bunlara rağmen hâlâ problem yaşıyorsanız profesyonel destek alınmalı.