Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Bayramlarda her şehir, kendi sofrasını kurar, gelenlerini en güzel şekilde ağırlar. Anadolu’nun merak uyandıran lezzetli rotalarında bayramda neler var; UNESCO tescilli kentlerimizden başlayarak hep birlikte bakalım.

Konya’nın efsane lezzetleri 

Konya lezzetleri denildiğinde bu derin mutfağın en iyi temsilcilerindendir Lokmahane. Fırın kebabı, kayısılı yahni ve yöresel yemekler önce tadılacaklar arasında. Yağ somunu Kadınlar Pazarı Şendağlı’da. Zeliha’da tandır böreği, Cemo’da etli ekmek nokta atışı olur. Beyşehir’de de sazan balığı yenmeli. 

Haberin Devamı

Adaya özel tatlar 

Ada tutkusu başkadır. Marmara Adası’nın lezzet çıtası ise oldukça yüksek. Levreğin tam mevsimi. Pembe kanal karidesi her zaman mevcut. İster güveç ister zeytinyağı limonla. Şüphesiz en iyi seçenek yanında taratorla midye tavası. Yine Ada’ya özel kelle peyniri ile yapılan peynirli patlıcan mutlaka denenmeli. Birol Restoran, Denizevi Karvunyi, Erhan Restoran ve İmparator Midye’de tüm bu lezzetlerin keyfine varabilirsiniz. 

Damaklara bayram yaptıran lezzetler

Büyüleyici atmosferiyle Kapadokya 

Kapadokya benzersiz doğal güzellikleri ve etkileyici tarihinin yanı sıra gastronomi kültürüyle de öne çıkıyor. Harika bir bayram rotası. Saki, Nahita, Museum Hotel’de Lila. Özellikle Reserved Capadocia, Bocuse d’or Türkiye Başkanı Mehmet Gök imzasını taşıyan restoranı modern Anadolu mutfağı konseptli.  

Damaklara bayram yaptıran lezzetler

Balıkesir’de kokoreç 

Bayram rotasını masmavi deniz, tarihi güzellikleri, doğası ve mutfağıyla gönlümüzde ayrı bir yeri olan Ege’ye doğru çevirenler, mezeler, taze otlar ve zeytinyağlılar ile kendilerinden geçecek. Deniz mahsullerinin de hakkını vereceklerine eminim. Ama Balıkesir’den geçerken Aslanboğa Kokoreç’te Kocco ile dana veya düve kaburgasının 6 saat fırında pişirilmesiyle yapılan koko asadoyu tadın. Bir de Balıkesir kaymaklısıyla bayram keyfini yaşayın. 

Akhisar’ın köftesi 

Tarihi dokuz bin yıl öncesine kadar uzanan Akhisar dendiğinde herkesin aklına köfte gelir. Köftesi kadar pidesinin de lezzetli olduğu Can Köfte’nin yanı sıra Asırlık Paçacı Önder yine Akhisar’ın ayrı bir gastronomik değeri. Kelleler odun ateşinde pişiyor, ekstra terbiye edilmiyor, tamamen kemik suyu, şifa deposu.   

Haberin Devamı

Trakya’da kır lokantaları 

Nevruz’da doğanın uyanmaya başladığı şu günlerde Trakya’da oğlak ve kuzu zamanı başladı. Oğlak ve kuzu etinin en iyi yapıldığı mekânlar kır lokantaları. Kuzu eti lezzetlenince kuzu ciğeri ve kuzu gömlek yağından yapılan ciğer sarma yemeğinin tadı başka olur. Kırklareli’nde Damak Lokantası, Özen Lokantası; Tekirdağ Çorlu’da Saydanlar Kanaat Lokantası; Edirne’de ise Antik Mutfak, Balkan Restoran, Ömür Restoran ciğer sarma için gidebileceğiniz mekânlardan. Ayrıca, Trakya’nın köfte çeşitleri meşhur. Bunlardan biri de Kırklareli köftesi. Köfteci Hacı Orhan ve Oğlu’nun mekânında bu lezzetin tadına bakabilirsiniz. Çevirmeci Küçük Hasan’ın Yeri, Osmanlı Köftecisi ve Sırtköy Yaşar Et Lokantası seçeneklerinizden. 

Van’da kaymaklı çay 

Van’a gidenler Kuşhane’de keledos, Âdem Şef’te nordoz kebabı, Matbahivan da kahvaltı, Hacı Halil’de kuşbaşı yemeli, Dolunay Çay Evi’nde de kaymaklı çaylarını keyifle yudumlamalı. 

Haberin Devamı

Orta Karadeniz’in bayram sofrası

Amasya’da Merzifon usulü keşkek bayram sofralarının vazgeçilmezi. Bu özel lezzeti Rumi Usta’nın Yeri’nde tadabilirsiniz. Ünü sınırları aşmış baklalı dolma ve Amasya çöreği için adres Anadolu Mantı Evi. Galip Usta’nın Amasya Çörekçisi’ne de mutlaka uğranılmalı. Şehrin öne çıkan diğer yemekleri Tarihi Taşhan Restoran’da topuz kebabı, Amesia Mutfağı’nda şıngır kebabı ve Amasya usulü etli bamya.  

Çorum’da, “Çorum Beşlisi” olarak adlandırılan düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklavadan oluşan meşhur yemekler için gidilecek yer, Tarihi Veli Paşa Hanı.  

Damaklara bayram yaptıran lezzetler

Samsun’un bayram sofralarında ise Balkan, Kafkas, Karadeniz ve Anadolu mutfağından izler öne çıkıyor, Bafra nokulu ve Çarşamba kıvratması vazgeçilmez ikramlar. Pazar kahvaltılarıyla özdeşleşmiş Bafra pidesi, Turan Usta veya Niyazi Kesim Restoran’da denenmeli.  

Tokat’ın narince üzümü bağ yaprağından hazırlanan et dolması tam bir damak çatlatan. Eşlikçisi pehlili pilav düğünlerin de başrol oyuncusu. Tokat’a gitmişken, Karayaka kuzu eti ile yapılan Tokat kebabının tadına bakmadan dönmeyin. Bu eşsiz yemekler için tek adres Saklı Bahçe Restoran. 

Damaklara bayram yaptıran lezzetler

Giresun ve Ordu 

Ordu ve Giresun hem doğal güzellikleri hem de lezzetleriyle öne çıkan iki şehrimiz. Sakarca kızartması, pancar çorbası ile Giresun yağlısının adresleri Doğal Dükkân, Şoray Balık Restoran ve Efendi Restoran. Giresun sütlü kadayıf tatlısı için Patar Kadayıf’a gitmeli. Meşhur Ordu tostu, Tostçu Kahraman’da, balığın her çeşidi Vonalı Celal’de. Yalıköy köftesi, Yalıköy’de, Ordu pidesi ise Bolaman’da. 

Hatay konuklarını bekliyor 

Binlerce yıllık birikim ve sayısız medeniyetin eşsiz sentezi Hatay’ın depremde yaşadığı büyük acı unutulmayacak. Bayramda dost yüzlerin yanındayız diyerek bu kadim kentimize gitmek ve ayakta kalarak direnen tüm işletmelerin ziyaret edilmesi onlar için büyük moral olacaktır. Eminim Hatay muhteşem mutfağıyla misafirlerini karşılamaya hazır.  

Gaziantep’in bayram yemekleri  

Her mevsim bir başkadır bu kentin yemekleri. Bahar aylarının vazgeçilmezi şiveydiz, öcce, katmer, Gaziantep peynir böreği, keme kebabı ve bu mutfağın en sevilen yemeklerinden yuvalamayla sebzeli kebap için Mutfak Sanatları Merkezi, Orkide Pastanesi, Katmerci Zekeriya, İmam Çağdaş, Yesemek ve Seyyah Kebap. Hışvahan ise omaç çiğ köftesi ve bayrama özel erik tavasıyla asla atlanmamalı. 

Mardin’de süt zamanı 

Bayramlarda Mardin’de kaburga dolması, iç pilav, sütlaç veya zerde geleneksel yemeklerden. Bayram sabahı, namazdan hemen sonra badem çorbasıyla başlar. Bu bayram Süryanilerin paskalya bayramına denk geliyor. Şu sıralar süt zamanı olduğu için, sütlaç ve peynir helvası tatlı seçenekleri arasında önde. Cercis Murat Konağı’nda bayram yemekleriyle kendinize ziyafet çekebilirsiniz. Fine dining bir deneyim isteyenler için Zamarot 1890 kapılarını açtı. Midyat’ın meşhur pizzacısı Kafro, özellikle kebap tatmak isteyenler için de Kebapçı Yusuf Usta şehrin lezzet noktaları. 

Maraş kebabı klasiklerden 

Kahramanmaraş mutfağı anlatmakla bitmez. Çerez tarhanası, sumak ekşisi, ünlü dondurmacısı Yaşar Pastanesi, Menekşe Paça şehrin klasikleri. Maraş kebabı, paşa ve yoğurtlu kebap için Hacı Milcan, meşhur ciğer kavurma, şişte kuşbaşı ve pirzola için ise Şef Osman’ı tercih edebilirsiniz. Börek ve tatlılarda ise önerim Hacı Bilal. 

Afyonkarahisar’da lokum ve kaymak

Afyonkarahisar’da lokum, kaymak, ekmek kadayıfı olmazsa olmaz. Tarihi çarşısındaki dükkânlarda çeşit çeşit bulabilirsiniz. Asırlık esnaf lokantası Aşçı Bacaksız’da yediğiniz tandırı unutmayacaksınız.