İsrafa karşı seçme kahvaltı

21 Temmuz 2024

Göz dolduran lezzetlerle masalar donatılıyor ama maalesef serpme kahvaltı sonunda sofrada kalanlar çöpe gidiyor. İsrafa dur çağrılarının öne çıktığı bugünlerde gelin; kahvaltılarında ev kadınlarıyla iş birliği yapan, serpme kahvaltıyı rafa kaldıran mekânlara göz atalım

Son yıllarda kahvaltı mekânlarının sayısı giderek artmaya başladı. Müthiş bir zenginliğimiz var bu konuda. Açıkçası, kahvaltı mutluluktur diyenlerdenim. Anadolu’da bir zamanlar güne çorbayla başlama geleneği günümüzde zeytin, peynir, reçel, bal, tereyağı, kaymak, pişi, simit ve çeşitli hamur işleriyle ziyafete dönüştü. Ama serpme kahvaltı denilince, orada durmak lazım. Gıdanın geleceğinin konuşulduğu, ülkemizde ve tüm dünya gündeminde “israfa dur” çağrılarının öne çıktığı şu günlerde, serpme kahvaltının yarattığı ziyanla ilgili tedbir alınması şart diye düşünüyorum. Çok beğendiğim kahvaltı mekânları var. Arkasındaki emeği de biliyorum. Yöresinden en doğal hâliyle gelen ürünler

Yazının Devamı

Tatlı kirazın ekşi kız kardeşi

14 Temmuz 2024

Reçeli, marmeladı, suyu, şerbeti, sirkesi; hatta kebabı bile yapılıyor. Bu sıcak günlerde keyifle tadını çıkaracağınız vişneli tariflerimiz ise iki kıymetli şefimiz Claudio Chinali ve Selen Mağzalcıoğlu’ndan

Bakmayın ekşiliğine, girdiği her ortamı güzelleştirir. Marifeti, bereketi, nefaseti bir başkadır. Temmuz ve ağustos aylarının vazgeçilmezidir. Tatlı kirazın ekşi kız kardeşi vişneden bahsediyorum. Etli, tuzlu, sarmalı yemeklerin bir numaralı lezzetlendiricisi. Reçeli, marmeladı, suyu, şerbeti, sirkesi… Her şeye mi bu kadar yakışır. Hep anlatırım, uzun yıllar önce Mutfak Dostları Derneği ile Halep’e yaptığımız gastronomi temalı gezide, ilk kez vişne kebabıyla tanışmıştım. Vişnenin etle, tuzlu-tatlı-mayhoş uyumu, aromasının gücü ve damaktaki yolculuğu nefisti. Gaziantep mutfağının öne çıkan en lezzetli yemeklerinden biri olan vişne kebabı, Osmanlı saray mutfağının da en gözde yemeklerindendi. Vişne, kiraz gibi bizim özbeöz ürünümüz. Latince adı olan “P. Cerasus.” Giresun’un eski adı olan Kerasus’tan geliyor. Romalı gurme General Lucullus,

Yazının Devamı

Ada lezzetlerine yolculuk

7 Temmuz 2024

Uzun yıllarını Burgazada’da geçirmiş biri olarak her yaz Prens Adaları’nı yazmak ve bir lezzet turu yapmak artık klasiğim oldu. Prens Adaları tarih hazinesi olduğu kadar gastronomisiyle de tam cazibe merkezi ve aynı zamanda da yazın sıcaklarından bunalanların bir vapur mesafesinde nefes alma durakları. Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Türkler; yani çok kültürlülüğün en çarpıcı örnekleri, kökleri farklı da olsa Adalı ruhuyla bir aradalar ve müthiş bir sofra zenginliğiyle dışarıdan gelen misafirlerini ağırlıyorlar. Klasikleri ve yeni mekânlarıyla Adalarda nereye gidilir, ne yenir turumuza başlayalım.

Burgazada’nın klasik Mekânları

Burgazada’nın önde gelen lezzet noktası İskele Çardak, yaz-kış açık olan ve Adalıların en sevdikleri mekânlardan. Kurtuluş Tağ, müthiş bir ev sahibi ve ekibi de son derece deneyimli. Her yemekleri özel ama güveçte köri soslu levrek sarma, fener kavurma ve deniz mahsullerinden oluşan lezzet topunu yemeden dönmeyin. İskele Çardak’ın yan komşusu Barba Yani’nin işletmecileri Şener

Yazının Devamı

Yaz sofralarının üç güzeli: Domates, biber, patlıcan

30 Haziran 2024

Mutfağımızın ileri üçlüsü, harika goller atarak, tabaklarımızı coşturuyor, damaklarımızda eşsiz tatlar bırakıyor. Takımı başarıyla sahaya süren ünlü şefler Hakan Suve ve Doğan Anapa, lezzetli tariflerini sizler için paylaşıyor

Tartışmasız, temmuz ayında başrol sebzelerin. Pazar tezgâhları coşmuş, bahçeler daha bereketli, yemekler bir başka lezzetli. Semizotu, taze fasulye, bezelye, kabak, bamya, barbunya, havuç, hepsi temmuz ayının güzelliklerinden ama olmazsa olmazımız, Barış Manço’nun dillere destan şarkısındaki gibi “Domates, biber, patlıcan!”

O bir kraliçe

Şu aralar tarla domatesinin keyfini çıkarıyoruz. Artık, her mevsim domatesi bulmak mümkün ama en taze olduğu zamanı kaçırmamak lazım. İçerdiği doğal glutamattan dolayı domatesin umami değeri oldukça yüksek. Özellikle kırmızı ve olgun hâle geldiğinde şeker miktarı artar ve bu da tat profiline daha fazla derinlik katar. Yani, yemeklerin bir numaralı lezzet artırıcısıdır. Tazesi, salçası, sosu, ketçabı, kurutulmuşu ve suyuyla mutfağımızın baş tacı.

Domatesin

Yazının Devamı

Yeşil bakan şehir

23 Haziran 2024

Fındığın dünya başkenti olarak anılan Giresun; yöreye özgü Tirebolu çayı, beyaz kirazı, coğrafi işaretli ürünlerinin yanı sıra Kuzalan Tabiat Parkı, Mavi Göl ve sıcaktan bunalanların kaçış noktası yaylalarıyla özel bir yere sahip

Çay, Karadeniz’in en önemli simgelerinden biri. Doğu Karadeniz’de çay tarımı denildiğinde Rize, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin başı çeker. Bölgenin o yemyeşil sonsuzluğunun içinde çay hasadının keyfi bir başka. Geçtiğimiz günlerde, Giresun Turizm Tanıtma Platformu tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve çay hasadına katılmak için Giresun’daydım. Fındığıyla dünyada marka olmuş şehrimiz, çayıyla da güçlü bir iddia ortaya koyuyor. Yıllık 30-35 bin ton arası yaş çay üretimi içerisinde Tirebolu çayının özel bir yeri var. Tirebolu’nun toprak yapısında bulunan bakır ve metal oranı, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlerden oldukça düşük. Bu da özgün lezzetinin nedenlerinden biri

Yazının Devamı

Şef tarifleriyle bayram kutlaması

16 Haziran 2024

Eskilerin deyimiyle ‘Büyük Bayram’ı kutluyoruz. Bayram sofraları, Türk misafirperverliğinin en güzel geleneklerinden biridir. Bu gelenek kavuşmaktır, kucaklaşmaktır, barışmaktır, muhabbettir, sevgidir… Hepsi bayram sofralarının en güzel yansımasıdır. Bugün köşemi, ülkemizin önde gelen şefleri Yunus Emre Akkor, Deniz Şahin, Ümmühan Girgin ve Şafak Erten’in tariflerine ayırdım. Tam mevsimine uygun nefis bir bayram menüsü oldu.

 Bayram menüsü:
* Semizotlu ayran çorbası
* Erikli taze fasulye
* Girit otu haşlama
* Kızartma
* Sütlaç dondurması

Yazının Devamı

Yalıkavak’tan üç lezzet rotası

2 Haziran 2024

Gözde turizm merkezimiz dünya markası Bodrum’da Yalıkavak kendi üst segment markalarını yaratıyor. Kitchen Bodrum’dan Lika’ya ve Mezra Yalıkavak’a sade, mevsimsellik ve tazelik yansıtan tabaklar başrolde

Peru ve İskandinavya gibi dünyada gastronomi konusunda markalaşmış ülkelerin geçmişine baktığımızda devlet desteğine dayalı büyük stratejiler karşımıza çıkar. Bizde ise ‘gemisini kurtaran kaptan’ misali plandan, stratejiden uzak, kimi iyi niyetli kimi tamamen ticari karman çorman organizasyonlar ortalıkta. Elimizde dünya markası gözde bir turizm merkezimiz var: Bodrum. Şansımıza kendiliğinden yol haritasını oluşturmuş durumda. Mayıs ayında Maça Kızı Hotel’de yapılan Med Bodrum’un uluslararası başarısı dilden dile anlatılıyor. Ama aynı zamanlarda gerçekleşen anlamı, amacı pek de belli olmayan bazı organizasyonlar ise kafa karıştırıyor.

Dönüşüme imza atanlardan

Üst segment kendi markalarını da yaratan bir Bodrum’dan bahsediyoruz. Kitchen Bodrum, Urla’nın gastronomi destinasyonu olmasında ilk ateşi yakanlardan biri olan Şef Osman

Yazının Devamı

Fast food’tan fazlası hamburger

26 Mayıs 2024

Bir fast food lezzeti olarak başlayan yolculuğunda hamburger, artık Michelin yıldızlı restoranların menülerinde. 28 Mayıs Dünya Hamburger Günü dolayısıyla gelin hamburgerin geçmişten günümüze nasıl bir yolculuk yaptığına hep beraber bakalım

Lezzetli bir hamburgere kim hayır diyebilir! Tüm kalori hesaplarını bir kenara bırakırsak sadece gençler ve çocuklar değil her yaştan insan için hamburger bir tutku hâline gelmiş durumda. Ekmeğinin yumuşaklığı, etinin sululuğu ve sosun damakta bıraktığı coşku, lezzet hazzının ta kendisi. Eh bir de doyuruculuğunu düşünürsek bu kadar ilgi görmesinin nedeni daha iyi anlaşılır. İtiraf edelim; fast food yiyeceklerin en vazgeçilmezi olan hamburger, gastronomi dünyasında krallığını ilan etmiş durumda.

Dünya Hamburger Günü

Madem 28 Mayıs Dünya Hamburger Günü, gelin hamburgerin geçmişten günümüze nasıl bir yolculuk yaptığına hep beraber göz atalım. Bildiğimiz hamburgerin, Almanya’nın Hamburg şehrinde ortaya çıktığı söylenir. Bir teoriye göre, ismini Hamburg şehrinden almış.

Yazının Devamı