Denizi, güneşi, havası, birbirinden değişik ot yemekleriyle gönlümüze her zaman yaz esintisi veren Ege, geçen hafta iki önemli gastronomi etkinliğiyle gündemdeydi.
İlki Bodrum’un uluslararası markası Maça Kızı’nda, ülkemizin önde gelen kadın şeflerinin hazırladıkları imza menüler, diğeri de peynir çalışmalarıyla gastronomi dünyasında bambaşka bir ufuk açan Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber’in yeni projeleri “Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabının Gömeç’te yapılan tanıtımı.
Maça Kızı yine öncü
Bir Bodrum sevdalısı olarak hep düşünmüşümdür, “Bodrum sadece yazın değil kış aylarında da bulunmaz bir cennet ve yapılacak o kadar çok şey var ki” diye. İşte Maça Kızı’nın sahibi Sahir Erozan da pandemi nedeniyle Bodrum’dan hiç ayrılmadan bir kış geçirince bu konuyu gündemine alıyor ve hazırlıklarına başlıyor. Anlaşılıyor ki, özgünlüğüyle turizmimizin en önemli destinasyonlarından olan Maça Kızı kış aylarına özel bambaşka bir otel ve restoran konseptiyle yine fark yaratacak.
Yazın müthiş bir potansiyeli olan Bodrum pandemide artan nüfusuyla sınırları zorluyor. Aslında bu önemli bir kış potansiyelini de beraberinde getiriyor. Sahir Erozan’ın Maça Kızı’nın kış konseptini tamamen başka bir bakış açısıyla kurgulama fikri de bu etkenlerden kaynaklanıyor. Hafta sonları için farklı şeflerle keyifli akşam yemekleri, pop-up projeler, gastronomi dünyasının yerli yabancı ünlü isimleriyle Bodrum buluşmaları gibi etkinlikler sırada. Aslında bir nevi dünyada giderek daha fazla tercih edilen “Gastrootel” konseptine ısınma turları da denilebilir.
Kadın şeflerden imza yemekler
Geçen hafta sonu Maça Kızı’nın yeni kış projesinden bir kesit yaşadık. Sanat, müzik ve gastronominin iç içe olduğu etkinlikte, kadın şeflerin oluşturduğu iki farklı menüyle yaşadığımız deneyim gerçekten keyifliydi. İlk günün şefleri Müge Ergül Karaca, Şemsa Denizsel, Çiğdem Seferoğlu, Sara Tabrizi; ikinci günde de Damla Uğurtaş Özay, Pınar Taşdemir, Seray Öztürk, Bruna Emer ve Zeynep Pamirtan’ın birbiriyle uyumlu yemekleri kadar, mutfakta oluşturdukları güçlü enerji de dikkat çekiciydi. Menülerde neler yoktu ki: Soğuk karides-Bodrum mandalina-rezene, ılık kelle-kokoreç-kapari-cevizli lavaş, ızgara kalamar- fındık tarator, kuzu tandır-isli acem pilavı, zeytinyağlı pancar-reyhan-isli lor, kuskuslu enginar, tava lagos-mangalda uykuluk ve badem sütlü dondurma… Şef Carlo Bernardini’nin risotto’nun püf noktalarını anlattığı etkinliği ben erken ayrıldığım için kaçırdım ama lezzeti dilden dile dolaşıyor. Maça Kızı’nın sürprizlerle dolu kış konseptinin Bodrum’da farklı bir dönemi başlatacağı kesin.
“Zeytin Ülkesi Balıkesir”
Neşe Aksoy Biber ve Berrin Bal Onur’un 2 yılı aşkın bir süre 170 saha görüşmesi ve 300’den fazla kaynak tarayarak yazdıkları “Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabı, bir şehrin gastronomik değerinin geleceğe nasıl taşınacağının en güzel örneklerinden. Neşe Biber Aksoy ve Berrin Bal Onur önce tüm Türkiye’yi gezerek 7 bölgeden 52 peyniri kayıt altına aldıkları çalışmalarının hemen ardından bir şehir için değer zinciri yaratan ilk kitap olma özelliğine sahip “50 Peynirli Şehir Balıkesir”i hayatımıza katmışlardı.
Balıkesir’in zeytin yolları
“Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabında pek çok şair, yazar ve akademisyenin katkısı var. Kitapta, Ayvalık, Bandırma, Burhaniye, Edremit, Erdek, Gömeç, Havran ve Marmara Adası’nı kapsayan Balıkesir’in zeytin yolları, zeytinyağlı sofraların zenginliği ve tariflerle birlikte pek çok bilgi yer alıyor. İki yazar, küçük aile üreticilerinden kooperatiflere, tayfasından kâhyasına, tadım uzmanlarından laboratuvarlara, zeytinin değip dokunduğu ahşap atölyelerinden sabunhanelere, müzelere, satış noktalarından restoranlara, yüzlerce görüşme yaparak Balıkesir’in ardında saklı tuttuğu zeytin dünyasını tanımanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtirken, gözlerindeki pırıltı daha bu şehirde yolculuklarının devam edeceği müjdesini de veriyordu. Nitekim bundan sonraki çalışmalarına ekmek kitabıyla devam edeceklerini öğrenmek hiç de sürpriz olmadı. Önemli bir kaynakça olarak değerlendirilen “Zeytin Ülkesi Balıkesir” kitabına vizyoner bir bakış açısıyla verdiği destek için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ni de tebrik ederim.