Sıcak bir yaz dondurmasız geçer mi! Serinlik ve mutluluk kaynağı dondurmanın en özel tariflerini, yine özel şeflerden sizler için aldık.
Yazın bunaltıcı sıcaklarına karşı en büyük kurtarıcı içeceklerdir diyoruz, ama asıl gizli kahraman dondurmayı unutmamak lazım. Daha dondurmanın ismini anarken serinler, en önemlisi de keyiflenirsiniz. Bu keyfin nedeni belli; dondurmada bulunan süt şekeri yani laktoz, mutluluk hormonu olarak bildiğimiz seretoninin hızlıca salgılanmasını sağlıyor. Dondurmalı tarifler de ayrı bir lezzet katıyor damaklara. Maria Restoran’ın sahibi Maria Ekmekçioğlu, İstanbul’un yeni lezzet gözdesi, şehrin belki de kumsalı olan tek restoranı Yalı 77’nin Executive şefi Saim Eser ve Fransa’da yaşayan Şef Sibel Pinto’nun mutluluk verici tariflerini eminim çok beğeneceksiniz.
Keçi sütlü dondurma
2 litre keçi sütü
2 tatlı kaşığı saf salep tozu
2.5 su bardağı toz şeker
Yapılışı: Salep ve 2-3 kaşık toz şekeri karıştırın, bir bardak süt ekleyin. Kalan sütü kaynatın. Kaynayınca önce kalan şekeri sonra salepli karışımı ekleyin. Bu sırada çırpmaya devam edin. Kısık ateşte 40 dakika daha karıştırın. Ocağın altını kapatın ve 5 dakika daha karıştırın. Tam soğumadan ağzını kapatıp derin dondurucuya alın. 2 saat aralıklarla çıkarıp çırpın. Bu işlem 4-5 kez tekrar edebilir. Koyulaşınca kaşıkla toparlayın.
Dondurmalı profiterol
Malzemesi ve 3 aşamada yapılışı Pâte à choux (Pataşu hamuru) için:
175 g un 250 ml su 110 g tereyağı 10 g toz şeker 3 g tuz 5 yumurta
Yapılışı: Un hariç bütün malzemeyi tencerede karıştırın. Unu yavaşça karışıma ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kısık ateşte, homojen bir hamur elde edene kadar spatula ile yoğurun. Sıcak hamuru bir tepsiye yayın. Ilık hamuru tekrar miksere alın, 5 yumurtayı tek tek yedirip hamura ekleyin. Hamurumuzu sıkma torbasına alın, uygun bir uç (duy) yardımıyla teflon tepsilere veya yağlı kâğıt üzerine sıkın. Kabaracağını hesaplayın, küçük bir ceviz kadar sıkmak yeterli olacaktır. 180 derecede 25 dakika pişirin.
Çikolata sosu için: 4 100 ml süt 4 45 g tereyağı 4 165 g doğranmış bitter kuvertür çikolata
Yapılışı: Süt ve tereyağı tencerede eritin, çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştırın.
4 Profiterol
Yapılışı: Fırından çıkan pataşular soğuduktan sonra ortadan ikiye kesip aralarına dondurmayı top olarak koyun. Çikolata sosunu ılık olarak üzerine dökün, kavrulmuş file bademleri ekleyin.
(Saim Eser, Executive Chef, Yalı 77)
Dondurmalı Pavlova
6 yumurta beyazı
Bir tutam tuz
1 su bardağı (300 g) pudra şekeri
1 paket vanilya
1 çay kaşığı elma sirkesi
Dolgu için:
500 g kaymak dondurma
200 g krem şanti
Süslemek için:
300 g çilek
200 g karadut veya böğürtlen
Frambuaz ve yaban mersini
Yapılışı: Çok iyi kurutulmuş bir mayonez tenceresine yumurtaların beyazlarını ve bir tutam tuzu koyup mikserde köpürünceye kadar çırpın. Elekten geçen pudra şekerini ekleyip çırpmaya devam edin. Vanilya ve sirkeyi de çırparak ekleyin. Sertleşmiş bir mereng elde etmiş olduğunuzda fırın tepsisine yağlı kâğıt serip şanti torbasıyla yuvarlak şekil verin. İç kısmını doldurmayın. 110 dereceye ayarlı fırında 1 saat kadar pişirin. Kar beyazı merengler hazır olduğunda doldurmak için dondurmayı hazırlayın. İyice çırptığınız krem şanti ve dondurmayı karıştırın. Meyvelerle süsleyin.
(Maria Ekmekcioğlu, Maria’s)
Çilek Çorbası
500 g çilek 120 g pudra şekeri Birkaç taze fesleğen yaprağı Yarım lime suyu ve rendelenmiş kabuğu
Yapılışı: Çilekleri ikiye kesin, fesleğen yapraklarıyla blender makinesine koyun. Pudra şekeri, lime yaprağı ve kabuğunu ekleyin, karıştırın. Çilek çorbasını servise hazır olana kadar buzdolabında soğutun.
(Şef Sibel Pinto)
Baba kek
100 g un 100 g şeker 3 yumurta 1 paket kabartma tozu Kapları yağlamak için tereyağı
Yapılışı: Un, kabartma tozu ve şekeri karıştırın; yumurtaları ekleyin, karıştırın. Kek harcını önceden tereyağıyla yağlanmış porsiyonluk kaplara dökün. 15 dakika 200 derecede ısıtılmış sıcak fırında kekleri 15-20 dakika pişirin.
Mascarpone krema
250 g krema 130 g mascarpone (labne veya krema da olur) 4 yemek kaşığı pudra şekeri 1 çubuk vanilya (içi)
Yapılışı: Mutfak robotunun kâsesine mascarpone, krema ve vanilya içini koyun. Önce düşük hızda, sonra orta hızda, koyulaşıp köpürene kadar birkaç dakika çırpın, çok sert olmasın. Çırpma sırasında iki seferde şekeri ekleyin. Servis tabağına önce çilek çorbasını ince bir tabaka halinde dökün. Üzerine keki yerleştirip ortasını mascarpone krema ile doldurun. Taze kırmızı meyvelerle süsleyin. Birkaç bezeyi ufalayarak serpiştirin. Ahududu dondurması ile servise sunun.