Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Yaşam hızlandıkça mutfakta da bu hıza ayak uydurmak istiyoruz. Bir iş yorgunu olarak eve dönünce çabuk ama lezzetli bir ev yemeği düşü kuruyoruz. İşte bu aşamada yeni mutfak gereçleri imdadımıza yetişiyor. Son günlerde revaçta olan airfryer gibi. Bu havalı fritözlerle neler yapabiliriz bir bakalım.

Mutfaktaki havalı yardımcı

Yeni mutfak teknolojileri ve pişirme yöntemleri hem ev hem de profesyonel mutfakları bambaşka boyuta taşıdı. Ocakta yemeklerin fokurdadığı, tezgâhlarda sebzelerin doğrandığı, uzun uzun zaman geçirilen mutfaklar artık geride kaldı. Rahat, çok yönlü ve kullanışlı mutfaklarda uzun saatler geçirmeden lezzetli yemekler üretmek, özellikle çalışan kadınlar için büyük bir rahatlık.

Haberin Devamı

Yemek konusunda teknolojiye mesafeli bakan biriyim. Ancak sağlıklı beslenme ve lezzet standardında olduğu kadar zaman kazanma açısından da büyük devrim yaratan mutfak ekipmanlarının bağımlısı olmaya başladım diyebilirim. Çok örnek verilebilir, ancak kendi mutfağımdan çıkan geleneksel bir yemekten bahsetmek istiyorum. Evimizde çok sık çerkeztavuğu yapılır. Annem de her zaman aynı cümleyi kurar: “Ah bilemezsiniz bir zamanlar bu cevizi ezmek ve yağını çıkarmak ne meşakkatliydi. Kollarımız kopardı.  Sırf ceviz için saatlerle kocaman yayvan taşlar üzerinde uğraşırdık.” Uzun yıllardır mutfak robotları sayesinde ceviz istenilen büyüklükte ve dakikada çekiliyor. Sadece ceviz değil bir de tavuğun pişirilmesi var. Eskiden saatlerce kaynatılarak pişirilen tavuk, yine son yılların öne geçen yöntemlerinden buharda pişirilince bir başka nefasete kavuşuyor. Çünkü suda kaynadığı zaman olduğu gibi lezzet kaybına uğramıyor. Aroması, kokusu, tadı etin içinde kalıyor. Başka bir örnek; profesyonel mutfaklardaki eti hem üstten hem alttan pişiren ızgaralar. Çok yaygınlaşıyor şu anda. Niye? Ne faydası var? Etin suyunu içinde tutarak çok daha lezzetli sonuç yaratıyor da ondan.

Yağı yüzde 75 azaltıyor

Bence son yılların en favori mucizelerinden biri ise airfryer. Benim gibi geç keşfedenler varsa tanıştırmayı görev bilirim. Bir hava fritözünden bahsediyorum. Açıkçası yağ ve kızartmalar konusunda hassasiyetlerim nedeniyle fritözü mutfaktan çıkarmıştım. Airfryer, yiyecekleri yağsız ya da çok az yağ kullanarak pişirmenizi sağlayan, sıcak hava fritözü olarak da anılan özel bir mutfak aleti. Airfryer ile sadece kızartma yapılmıyor, böreklerden keklere, balıklardan etlere, sebzelerden tavuklara, birçok farklı tarif hazırlanabiliyor. Klasik fritöz ve fırınla arasındaki farkı merak edenler için kısa bir bilgi: Airfryer temeli konveksiyonel çalışma prensibine dayanıyor. İçerisine konan besinlerin etrafında hava akımını dolaştırarak dışının kızarmasını ve içinin sulu kalmasına olanak sağlıyor. Bu özelliği sayesinde daha az yağ ile daha lezzetli yemekler sunuyor. Klasik fritözlerde ise doğrudan bol yağda pişirme işlemi uygulanıyor. Derin yağda kızartılmış gıdalar genellikle diğer pişirme yöntemlerine göre daha fazla yağ içerirler. Airfryer kullanımıyla yağın yüzde 75 oranında azalması bilgisi beni çok şaşırtmıştı. Fırınla kıyaslandığında da eşit şekilde dağıtılan sıcak hava farkı öne geçiyor.

Haberin Devamı

Mutfaktaki havalı yardımcı

Muffin kekleri

Haberin Devamı

(6-8 adet)

Malzemesi:

*60 ml ayçiçek yağı

*75 gram yoğurt

*1 yumurta

*2 yemek kaşığı süt

*100 gram pudra şekeri

* 150 gram un

*Yarım çay kaşığı karbonat

*75 gram yaban mersini, damla çikolata veya kuru meyve

Yapılışı: Hava fritözünü 160 derecede 2 dakika ısıtın. Yağ, yoğurt, yumurta ve sütü geniş bir kapta karıştırın; ardından şekeri, unu ve karbonatı ekleyip iyice karıştırın. Kullanıyorsanız yaban mersini, çikolata parçaları veya kuru meyveleri ekleyin. Karışımı, dörtte üçü dolu olacak şekilde silikon veya kâğıt muffin kalıplarına dökün ve airfryere yerleştirin. Kalıpları airfryer sepetine yerleştirin. Muffinler altın sarısı olana ve ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 12-15 dakika pişirin.

Mutfaktaki havalı yardımcı

Somon (2 porsiyon)

Malzemesi:

*2 parça somon fileto

*Zeytinyağı

*Tuz ve biber

*1 limon

*1 su bardağı çeri domates

Yapılışı: Hava fritözünüz için ön ısıtma tavsiye ediliyorsa 400 dereceye kadar ısıtın. Somon filetoları kâğıt havluyla kurulayın. Somonun her yerine zeytinyağı sürün; tuz ve karabiberle tatlandırın. Limonun yarısını çapraz olarak ince dilimleyin; diğer yarısını bir kenara ayırın. Küçük bir kapta çeri domatesleri, limon dilimlerini ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırın ve kenara alın. Somon filetolarını derili tarafı aşağı gelecek şekilde airfryer sepetine yerleştirin. Üzerine limon dilimleri koyun ve etrafına domatesleri serpiştirin. Somon derisi gevrekleşene ve hafifçe kızarana kadar 5-7 dakika pişirin. Filetoları çevirin. Somon tamamen ve eşit şekilde pişene kadar 4-6 dakika daha pişirin. Kalan yarım limonu somon filetolarının üzerine sıkın ve servis edin.

Mutfaktaki havalı yardımcı

Karnabahar kanatları

Malzemesi: 

*1 yemek kaşığı tütsülenmiş toz tatlı biber

*Yarım yemek kaşığı sarımsak tozu

* 50 gram un *195 ml ayran

*1 orta boy karnabahar (yaklaşık 750 gram), çiçeklerine ayrılmış

* 100 gram acı sos

*1 yemek kaşığı zeytinyağı

*1 yemek kaşığı bal

Yapılışı: Toz kırmızıbiber, kimyon, sarımsak tozu, un, ayran, bir tutam tuz ve taze çekilmiş karabiberi bir kâsede pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Çiçeklerine ayrılmış karnabaharları içine ekleyin ve güzelce karıştırın. Karnabaharlar üzerindeki karışım fazlaysa hafifçe silkeleyin ve tek kat halinde airfryer sepetine koyun. Sepetinizin boyutuna bağlı olarak iki aşamada pişirmeniz gerekebilir. 200 derecede 18-20 dakika, arada çevirerek ve kenarları kızarana kadar pişirin. Bu arada acı sos, zeytinyağı ve balı geniş bir kapta birleştirin. Pişmiş karnabaharı ekleyin ve hafifçe karıştırın. Son olarak karnabaharın tamamını fritöz sepetinize geri koyun ve iyice pişene kadar yaklaşık 6-9 dakika daha pişirin.