Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Çorba iftarın lezzeti ve sofranın zenginliğidir. Şeflerimizin en özel tarifleriyle hazırlayacağınız çorbalarla sofranızdaki lezzetleri çeşitlendirebilirsiniz.

Çorbalar sağlık açısından olduğu kadar lezzet ve doyuruculuğuyla da sofralarımızın her daim baş köşesinde yerini almakta. Hele et suyu ile hazırlanıp terbiye edilmişse yüksek besin değeriyle bir hazine. Sadece ülkemizde değil dünya mutfaklarında da özel bir yeri vardır çorbanın. Batıda daha çok iştah açıcı ya da ana yemek olarak değerlendirilen çorbalar bizde her zaman yemeğin girişinin değişmez lezzeti olmuştur. Anadolunun diğer ülke mutfaklarından en büyük farkı çorbaların üç öğün olarak tüketilmesi. Etlisinden sebzelisine kadar çeşit çeşit çorbalarımız elbette Ramazan ayının da gözdesi. Yaz ayı ya da kış hiç fark etmez gelenek iftarın çorbayla açılmasıdır. Güzel bir Ramazan geçirmenizi dileyerek farklı bölgelerimizden dört çorba tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Dövmeli alaca çorba

Malzemesi:

150 g aşurelik buğday (Dövme)

60 g nohut

200 g siyah mercimek

2 adet orta boy soğan

Bir buçuk litre su

Tuz

3 adet kurutulmuş dolmalık biber

Yapılışı: Nohut ve dövme bir gece önceden ıslatılır, süzülür ve birkaç defa suyu değiştirilerek yıkanır. Bir buçuk litre suyla pişmeye bırakılır, köpüğü alınarak ağzı kapatılır.

Önemli not: Kaynarken karıştırılmaması gerekir, aksi halde dövme tencerenin dibine yapışır. Dolmalık biberler doğranır ve ılık suda 1 saat kadar bekletilir. Soğan yarım halka doğranır. Siyah mercimek yıkandıktan sonra ayrı bir tencerede yumuşayana dek pişirilir. Diğer tencerede nohut yumuşayınca mercimeğin suyu süzülür, dolmalık biber ve soğanla birlikte nohut ve dövmeli suyun içine eklenir. Soğanlar pişene kadar pişirme işlemine devam edilir.

Üzeri için:

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı tatlı toz biber

1 yemek kaşığı kuru tarhun veya

2 yemek kaşığı taze tarhun

Yağlar ısıtılır, baharatlar eklenir ve çorbanın üzerine gezdirilir.

Ramazan bereketi çorbalar

Lebeniye çorbası

(Orkide Pastanesi, Şef Mustafa Özgüler)

Leben sözcüğü Arapçada yoğurt demek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde her ilin kendine has lebeniye çorbası vardır. Gaziantep’te de birçok farklı çeşidi yapılan lebeniye çorbasının en büyük özelliği ilikli kemik suyuyla yapılmasıdır.

Haberin Devamı

Malzemesi:

2 adet kuzu incik   

(Kemikli ve ikiye kesilmiş))

2 litre su

Yarım kuru soğan

Tuz

150 g nohut

100 g pirinç

400 g süzme yoğurt

1 adet yumurta

Üzeri için:

Yarım kaşık sadeyağ veya tereyağı

Yarım kaşık zeytinyağı

Yarım kaşık kuru nane

1 çay kaşığı karabiber

Yağları ısıtıp, üzerine nane ve karabiberi ekleyin. Sıcak yağı çorbanın üzerine gezdirerek servis edin.

Yapılışı: Nohudu bir gece önceden ıslatın ve oda sıcaklığında bekletin. Kuzu inciği, soğan ve suyu tencereye alıp kaynamaya alın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri kevgir ile toplayın. Geceden ıslatılmış nohudun suyunu süzüp tuzla birlikte ekleyin. Nohut pişene dek kaynatın, bu aşamada pirinci bol suyla yıkayıp, pişmesine yakın etin içine ekleyin. Piştikten sonra etleri alıp kemiğinden ayırarak elinizle parçalayın ve et suyunun içine ilave edin. Ayrı bir kapta yoğurt ve yumurtayı biraz tuzla karıştırın. Yoğurt olan kabın içine sıcak et suyundan bir kepçe ekleyerek kıvamını gevşetin. Yoğurdu et suyuna ekleyerek kaynatın.

Haberin Devamı

Ramazan bereketi çorbalar

Sütlü tarhana çorbası

(Oya Emerk, Oya’s Cuisine)

 

Malzemesi:

3 yemek kaşığı tarhana

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı nane

2 yemek kaşığı tereyağı

Bir buçuk yemek kaşığı domates salçası

2 diş ezilmiş sarımsak

5/6 bardak su

Pul biber

Tuz

Yapılışı: Orta boy bir kâseye tarhana ve nane konur, üzerine ölçülü süt eklenir. Tarhana sütün içinde eriyinceye kadar bekletilir. Tencereye tereyağı konulur; kızdırılır, salça ilave edilir; birlikte kavrulur, karışım tencerenin ortasında toplanınca tarhanalı karışım, sarımsak ve ölçülü su yavaş yavaş ilave edilir. Orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirilir. Kaynayınca kısık ateşte 5 dakika daha pişirilir. Yine nane ve kırmızı pul biber eklenip sıcak sıcak servis edilir.

Ramazan bereketi çorbalar

Ciğerli tavuk suyu çorbası

(Ali Çakır’ın tarifi)

Malzemesi:

1 bütün tavuk

200 g tavuk ciğeri

40 g tel şehriye

Yarım limon

45 g buğday unu

100 g yoğurt

1 yumurta

20 su bardağı su

60 g tereyağı

3 çay kaşığı tuz

Yapılışı:  Tavuk ve tavuk ciğerini temizleyip, bol suda yıkayın ve bir tencereye koyarak haşlayın. Pişen tavuğun göğsünü didikleyin. Tavuk ciğeri de pişince tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Ayrı bir tencerede tel şehriyeyi tereyağında kavurun. Tavuğun suyunu tel şehriyenin üstüne dökün. Diğer tarafta terbiye için un, yoğurt, yumurta ve limon suyunu karıştırın. Terbiyeyi kaynayan tavuk suyuna aktarın ve karıştırın. İçine tuzu, didiklediğiniz tavuk etini ve doğradığınız tavuk ciğerlerini koyun. Çorba 5-10 dakika daha kaynadıktan sonra servis edin.

Ramazan bereketi çorbalar