Sıcak havaların en güzel serinleticisidir içecekler. Elbette sağlık açısından suyun yerini hiçbir şey tutamaz ama meyveli karışımların, hele içinde biraz da baharat varsa tadı bir başkadır. Lafı fazla uzatmadan, sizlerle ünlü şeflerimizin tariflerini paylaşmak istiyorum. Hepsi özgün reçeteler ve rahatlıkla evinizde yapabilirsiniz.
Meleğin Kanadı
(Şef Fırat Siriş, Cunda Despot Evi)
40 ml zencefil suyu
40 ml ananas suyu
20 ml el yapımı tarçın şurubu
1 tutam lavanta tozu
20 ml taze lime suyu
Yıldız anason (süs için)
Yapılışı: Zencefil ve ananas sıkılır, suyu çıkarılır. Tarçınlar 15 dakika suda bekletilir, lavanta tozu ayıklanır, üzerine soğuk lime (misket limonu) suyu ilave edilir. İçi buz dolu shakerda 5 dakika çalkalanır. Yıldız anasonla süslenir.
Karpuz Rüyası
(Oya’s CuISIne)
4 büyük dilim karpuz (2 dilimi karpuz suyu için kullanılacak)
1 su bardağı soda
Karpuz posası
Toz şeker
Küçük karpuz dilimleri
Taze nane
Yapılışı: Bir gece önceden 2 dilim karpuz küp küp kesilir; ya buzdolabı poşeti ya da kapaklı bir kutuda buzluğa konur. Diğer iki karpuz dilimi, blender makinesinde çekilir, ince süzgeçten süzülür, suyu ve posası ayrılır. Bardak ağzının sığabileceği büyüklükte iki kâse alınır. Kâsenin birine karpuzun suyunu çıkarırken elde edilen posası, diğerine toz şeker konur. Kadehler önce karpuzun posasına batırılır, kendi etrafında bir iki kez çevrilir daha sonra aynı şekilde şekere batırılır ve çevrilir. İçecekleri hazırlayana kadar (kısa bir süre) kadehler buzluğa konur. Dondurulan karpuz dilimleri, soda ve daha önce hazırlanan karpuz suyu blender makinesine konulur, arzu edilen kıvama kadar çekilir. (İster biraz buz parçalı karpuzlu, ister pürüzsüz) Karışım hazırlanan kadehlere şekerli kenarlara değmeyecek şekilde doldurulur. Küçücük bir karpuz dilimi ve taze naneyle süslenerek, hemen servis edilir.
Sıfır atık içecek Yeşil Şifa
(Şef Deniz Şahin, Sade Beş Denizler)
2 bağ maydanoz
1 bağ nane
1 bağ dereotu
1 bağ roka
1 bağ tere
1 bağ fesleğen
1 adet yeşil elma (içi ayıklanmış ama kabuklu)
2 adet kivi (kabuğu soyulmuş)
2 adet portakalın suyu
4 adet limonun suyu
500 ml su
İstenirse şeker
Yapılışı: Tüm yeşillikler ayıklanıp yıkanır, saplarıyla birlikte rondodan geçirilir ve suyu iyice sıkılır. Yeşilliklerin posası atılmaz. Portakal suyu, limon suyu, kivi ve elma blender makinesinden geçirilir, süzülür ve yeşilliklerin suyuyla karıştırılır. Suyla inceltilir. İstenilen miktarda şeker eklenir ve karıştırarak iyice eritilir. Hazır olan içecek soğutulduktan sonra fazla bekletmeden tüketilir. Posası süzme yoğurt ve sarımsakla karıştırılarak harika bir salata yapılabilir.
Ödem atan kavunlu içecek
(Dilara Koçak)
1 limonun suyu
1 elma
1 demet maydanoz
Fındık büyüklüğünde zencefil
2-3 çubuk tarçın
Yapılışı: Malzemeler 1 buçuk litre suda kaynatılır ve süzülür. Ardından 2 dilim kavunla blender veya smoothie makinesinde karıştırılır. İsteğe bağlı buz ilave edilebilir.
Mavi kelebek çayı
(Şef Yusuf Kızılırmak, SIx Senses Kocataş)
1 su bardağı kaynar su
1 tatlı kaşığı mavi kelebek çiçeği
Dörtte üç su bardağı buz
1 tatlı kaşığı kiraz şurubu
1 tatlı kaşığı tonik
1 çay kaşığı şeker (isteğe göre artırılabilir)
Gümüş tozu
Yapılışı: 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı mavi kelebek çiçeği eklenir. 5 dakika demlemeye bırakılır. Süzülerek buzdolabında beklemeye alınır. Bir bardağa, bardağın dörtte üçü kadar buz eklenir. Mavi kelebek çayı ilave edilir. Kiraz şurubu ve şeker eklenir. (Meyve sevenler kırmızı meyveler şurubu da ekleyebilir.) Üzerine tonik ilave edilir. Bir kaşığın ucu kadar gümüş tozu ilave edilerek karıştırılır. Frambuaz, yaban mersini, Frenk üzümü veya biberiye ile renklendirilir.
Kızıl Burun
(Şef Seray Öztürk, Bodrum Dalga SocIal)
500 g taze çilek
1 avuç donuk orman meyveleri
1 limonun kabuğu
Taze portakal suyu (1 kg portakaldan sıkılmış)
Taze zencefil (fındık büyüklüğünde)
Yapılışı: Çilekler ayıklanır ve dilimlenir; taze portakal suyu, yarım limonun kabuğu ve zencefille buzdolabında birkaç saat bekletilir. Buzdolabından çıkar çıkmaz, kırık buz ve donuk orman meyveleri eklenerek servis edilir. Limon dilimleri ve taze çiçekle süslenebilir.