Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Bir zamanlar İstanbulluların yazlığı. Hâlâ sevdalıları bulunan Tuzla’yı köşe bucak gezdim. Sağlık hizmetlerinden, gastromi çalışmalarına yaşlılara sahip çıkan projelere kadar ileri hamlelerin yapıldığı bir Tuzla buldum karşımda.

Tuzla’da uluslararası mutfak günleri

İstanbul, dünyada eşi benzeri olmayan bir şehir; her köşesi ayrı bir hazine. Tarihi, Bizans dönemine kadar uzanan, eski bir yerleşim merkezi olan Tuzla da, İstanbul’un geçmişten bugüne en özgün yerleşim birimlerinden olmuş. Eski deyimle nevi şahsına münhasır bir belde. En eski ismi “Akritas”; yani Türkçesi “Derebeyi”. 1400 yılında Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı topraklarına katılıyor. Bir zamanlar İstanbulluların yazlığı olarak öne çıkıyor. Hâlen bu geleneği sürdüren Tuzla sevdalıları var. Şu anda ülkemizin en gelişmiş ilçelerinden biri.

Haberin Devamı

Tuzla’da uluslararası mutfak günleri

Tuzla yemek kültürüne yönelik çalışmalar ilerliyor. Eminim Tuzla önümüzdeki yıllarda gastronomi konusunda sadece ülkemizde değil uluslararası arenada da konuşulur hâle gelecek

Geçtiğimiz günlerde Tuzla’yı köşe bucak gezdim. Kendimi bildim bileli Kadıköy’de oturuyorum. Hemen yanı başımda bulunan, çocukluğumun sayfiye yeri Tuzla’daki gelişmeye hayran kaldım. Sağlık hizmetlerinden teknoloji yatırımlarına, yemek çeşitliliğinden çocuklara yönelik aktivitelere ve yaşlılara sahip çıkan projelere kadar her kesimin ihtiyaçlarına yönelik ileri hamlelerin yapıldığı bir Tuzla gördüm karşımda. “Burası mutlu insanlar şehri olmuş” dedim.

Tuzla’da uluslararası mutfak günleri

Balık restoranlarıyla ünlü

Abdurrahman Gazi döneminde, Osmanlı donanmasının gemilerinin kalafat yeri ve liman olarak kullanılan Tuzla’nın, Rumlardan ve Türklerden oluşan halkının geçim kaynakları arasında balıkçılık en önde olmuş. Bugün de her gün yaklaşık 130 tekne, sabahın erken saatlerinde “Vira Bismillah” diyerek Tuzla açıklarına açılıyor. Bunun yanı sıra her gün Tuzla sahillerine gelen balık meraklıları, hobi olarak denize olta atıyor. Tuzla, özelikle balık restoranlarıyla ünlü.

Sahil boyu sıralanan balık ve deniz ürünleri restoranları hiç boş kalmıyor. Sadece balık değil elbette; Tuzla her yeme içme alışkanlığına hitap eden bir zenginliğe sahip.

Köfte çeşitleri her zaman başrolde

Geçmişinden miras mübadele mutfağı hiç beklemediğiniz yerlerde karşınıza çıkıyor. Bir restoran cenneti burası. Yine Anadolu’nun farklı köfte çeşitleri her zaman başrolde. Gastronomik anlamda reklamı yok Tuzla’nın ama balıkçılık ve mezelerle birlikte kendiliğinden oluşmuş geniş çerçevede bir yemek kültürü var. Bir yanda Balkanların meşhur Boşnak böreği, Klepe, Bosansci lonac diğer tarafta Anadolu yemeklerini adım başı restoranlarda görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Tuzla’da uluslararası mutfak günleri

Yaşlılar Merkezi’nde bostan

Aklım, Tuzla Belediyesi’nin 2016 yılında açtığı Yaşlılar Merkezi’nin Hobi Bahçesi’nde kaldı diyebilirim. 65 yaş üstüne açık olan merkezde farklı aktivitelerin yanı sıra isteyen kendi bostanını da yaratabiliyor. Fideler mevsiminde ekiliyor. Herkes kendi alıştığı şekilde toprağını ekip biçiyor. Bu kadar da değil; Yaşlılar Merkezi’nin sakinleri kendi yetiştirdikleri mahsullerle yemek yarışmalarına katılıp hünerlerini sergiliyorlar. Müthiş bir hizmet!

30 ülkeden katıldılar 

Tuzla’yı dolaşırken “Dünyanın Lezzeti Burada” sloganıyla Dünya Aşçılar Birliği tarafından düzenlenen Uluslararası Mutfak Günleri etkinliğine de gittim. 20 yıldır devam eden etkinliğe, Tuzla Belediyesi 2 yıldır ev sahipliği yapıyor. İsveç, Almanya, İspanya, Fas, Cezayir, Makedonya gibi 30 farklı ülkeden 78 farklı kategoride bin 500 yarışmacı ve 70 özel jürinin katılımıyla yapılan çok uluslu bir yarışma. Özellikle gastroartla ilgili müthiş tasarımlar gördüm. Bu tür yarışmalar, yemek kültürümüzün gelişmesi anlamında çok kıymetli.

Haberin Devamı

Bayat ekmekle taze lezzetler

Yine dikkatimi çeken farklı bir proje bayat ekmeklerle ilgiliydi. İsraf, artık gıdanın geleceği açışından büyük tehlike olarak işaret ediliyor. Özellikle çöpe giden ekmekler tedbir alınması gereken en önemli konuların başında geliyor. Tuzla Belediyesi önemli bir farkındalık projesini hayata geçirmiş. İlçe genelinde “‘Ödüllü Bayat Ekmekle Taze Lezzetler” yarışmasıyla bayat ekmekler lezzetli yemeklere dönüştürülmüş ve israfın getirdiği tehlikeye dikkat çekilmiş.

Kadınlar kolları sıvamış

Tuzla’da kadınlar müthiş çalışmalara imza atıyor. Sadece Gönül Elleri Çarşısı’nda 5 bin 82 kadın, kent gönüllüsü olarak hayatın içinde projeler geliştiriyor. Belediyenin açtığı Mutfak Akademisi’nden bahsetmeden olmaz. Pastacı Çırağı Kursu, Yaş Pasta Yapımı Kursu ve Geleneksel Türk Mutfağı kursları ve workshoplar çok başarılı.