KayseriKayseri'de KBRN tatbikatı gerçekleştirildi

Kayseri'de KBRN tatbikatı gerçekleştirildi

15.11.2023 - 15:06 | Son Güncellenme:

Kayseri'de KBRN tatbikatı gerçekleştirildi

Kayseride KBRN tatbikatı gerçekleştirildi

Samed Aydın SUN/KAYSERİ, (DHA)- KAYSERİ'de, Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesince, Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) tatbikatı düzenlendi. 88 personelinin katıldığı tatbikatta, senaryo gereği bir fabrikada hidrojen peroksit tankında meydana gelen sızıntının ardından oluşan patlamada kimyasal maddeye maruz kalan fabrikadaki 4 kişiyi kurtarma operasyonu canlandırıldı.
Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesince, Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, 'Yerel Düzey Afet Planı' kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bir fabrikada KBRN tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, UMKE, 112, AFAD, itfaiye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’nden 88 personel görev yaptı. OSB 30'uncu Cadde üzerinde yer alan bir fabrikada gerçekleştirilen tatbikatı, Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, AFAD İl Müdürü Osman Atsız, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Metin Kızılkan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Sibel Livdumlu takip etti. Tatbikatta, senaryo gereği bir fabrikada hidrojen peroksit tankında meydana gelen sızıntının ardından patlama meydana geldi. Patlama sonrası yine senaryo gereği, 4 kişi kimyasal maddeden etkilendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen ve güvenlik önlemi almaya çalışan motorize 2 polis memuru da kimyasal maddeden etkilendi. Fabrikadakilerin ihbarı üzerine bölgeye UMKE, 112, polis, AFAD, itfaiye ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Çevik kuvvet ekipleri de çevrede güvenlik önlemi alarak, kimyasal maddeye maruz kalan kişilerin yakınlarının alana girmesine izin vermedi. Senaryo gereği, ilk olarak sıcak, ılık ve soğuk alanların tespiti için A tipi koruma elbiseli 4 AFAD personeli alana girdi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden ekipleri ise, Gelf anemometre ile rüzgarın yönünü ve hızını ölçerek, alana kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer ajanların insan vücudundan, eşyalardan ve çevreden uzaklaştırılması için dekontaminasyon çadırı kurdu. Kimyasal maddeye maruz kalarak fenalaşan 2'si polis toplam 6 kişinin bulunduğu alana giren ekipler, yaralıların tahliyesini gerçekleştirdi. Kimyasal maddeye maruz kalan vatandaşların çadırda senaryo gereği yıkanma işlemlerini de gerçekleştiren ekipler, yaralıları ambulanslar ile Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk etti. Tatbikat, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ekiplerinin kimyasal atıkları alandan toplaması ve olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı çalışma ile sona erdi.
Tatbikat sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, “Sanayi ve endüstrinin gelişmesiyle birlikte KBRN ile ilgili risklerde arttı. Bizde bu konuyla ilgili hem dikkat çekmek hem de hazırlıklarımızı tamamlamak adına ekiplerimizle birlikte Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde yerel düzey sağlık çalışma grubu olarak paydaşlarımızla beraber bir tatbikat gerçekleştirdik. Sahada son derece hazırlıklı ve uyum içerisinde başarılı bir tatbikat yapıldı. Destek veren bütün kurumlarımıza ve tatbikata katılan 88 personelimize teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI