A vitamini nedir?

A vitamini, hastalık önleyici besin değerleri sayesinde sağlık açısından büyük önem taşır. A vitamini doğada iki farklı şekilde bulunur. Bunlardan biri sadece hayvansal gıdalarda bulunurken, diğeri ise dolaylı yoldan pigmentli bitkiler tarafından A vitaminine dönüştürülür.  Buna en iyi örnek ise havuçtur. 

A vitamini; doku, kemik, diş ve cildin korunmasında en önemli besinlerden biridir.  Aynı zamanda göz sağlığı için de önemli rol oynar.

A vitamini neye iyi gelir?

Gözleri korur ve daha iyi görmeyi sağlar.
A vitamini, proteine dönüşmesi sebebiyle kemiklerin gelişmesinde önemli rol oynar. 
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudu korur. Hücre fonksiyonlarını düzeltir. 
Üremeyi ve gelişmeyi arttırır.
Diş ve diş eti sağlığını olumlu yönde etkiler. 
D vitamini daha etkin kılar.
Sağlıklı saç ve derinin oluşmasında yardımcıdır.
Cildin parlamasını ve daha yumuşak olmasını sağlar.
Mide, karaciğer ve üriner sistemin korunmasına destek verir.

A  Vitamini tüketimi nasıl olmalıdır?

Food and Nutrition Board’un yaptığı araştırmalara göre günlük tüketilmesi gereken A vitamini miktarı: 

0-6 Ay: 400 mcg
7-12 Ay: 500 mcg
1-3 Yaş: 300 mcg
4-8 Yaş: 400 mcg
9-13 Yaş: 600 mcg
14-18 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
19-50 Yaş: 900 mcg (Erkek), 700 mcg (Kadın)
Gebelik: 770 mcg
Emzirme: 1300 mcg

A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

A vitamini gözler için önemli bir vitamin olduğundan eksikliği sonucunda  gözde kornea hasarı sebebiyle gece körlüğü gibi göz bozukluklarına sebep olabilir. Aynı zamanda göz altı lekelerinin sebebi de A vitamini eksikliği olabilir. 
Eksiklik bağışıklık sistemini zayıflattığından, aynı zamanda vücudun enfeksiyonlarla mücadele kapasitesi de azalır. Böylece daha sık hasta olabilirsiniz. 

A Vitamini karaciğerde depolanır ve retinol veya karoten alımı düştüğünde vücut kullanmaya başlar. Bu yüzden A vitamini eksikliği hemen hissedilmeyebilir. 

A vitamininin eksikliği diş, dişeti ve kemiklerde deformitelere neden olabilir.

A vitamini fazla kullanılırsa ne olur?

Yüksek dozda ve sürekli A vitamini kullanımı her şeyin fazla kullanımında olduğu gibi zararlıdır. 

A vitamini fazlalığı baş ağrısı gibi çeşitli ağrılara, dudak çatlaması saç dökülmesi gibi dermatolojik rahatsızlıklara, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi semptomlara sebep olabilir. Aynı zamanda riskli doğumlara yol açtığı için hamile kadınlar mutlaka doktora danışarak tüketmelidir. 

A vitaminleri akne ilaçlarıyla birlikte kullanılmamalıdır.

Peki A vitamini nelerde bulunur?

A vitamini, bitkisel ve hayvansal gıdalarda farklı şekillerde bulunabilir. hem hayvansal hem de bitkisel olan gıdalarda farklı şekillerde bulunur. A vitamini retinol anlamda hayvansal olan gıdalardan alınabilir, bazı bitkisel olan gıdalardan ise karıtenoidler olarak bilinmekte olan bileşenleri içermektedir. Bu bileşenler vücuda alındığında A vitaminine dönüşür.

A Vitamini Bulunan Bitkisel Gıdalar

Tatlı patates, havuç, ıspanak, kale, şalgam, pazı, kabak, mercimek, kavun, papatya, kırmızı biber, domates, pırasa, greyfurt, bezelye, kuşkonmaz, karpuz, kayısı, maydonoz, brokoli

A Vitamini Bulunan Hayvansal Gıdalar

Keçi sütü, inek sütü, tavuk, ciğer ezmesi, yumurta, peynir, yoğurt, somon, sardalya, tuna, karides