Her kadın anneliği tatmalı

8 Haziran 2021

Artık kadınlar her yerde ve her işin başında. Çok önemli kararları alıyorlar, sivil toplum kuruluşlarını, büyük şirketleri, şehirleri ve hatta ülkeleri yönetiyorlar. Üstelik çoğu kez erkek meslektaşlarından daha başarılı olarak...

Ama kadın olmanın herhalde en özel yanı anne olabilmek, annelik duygusunu yaşayabilmek. Biz erkeklerin ne yazık ki deneyimleyemeyeceği farklı, muhteşem bir duygu.

Bebeğin ana rahmine düştüğü günden başlayan, hormonların etkisiyle de desteklenen, ayrıcalıklı bir duygu. İçinde bir yaşamın başladığını bilmek, gün gün büyüdüğünü, geliştiğini hissetmek, hareket ettiğini duyumsamak ve en sonunda kucağına alıp, koklamak, emzirmek, beslemek…

..

Kadınların büyük çoğunluğu bu eşsiz duyguyu hayatı boyunca en az bir kez tadıyor, bazen birkaç kez. Ancak yaklaşık % 10-15 kadarı istediği halde gebe kalamıyor. Bu amaçla doktorları, hastaneleri dolaşıyor, anneliği tadabilmek, bebek özlemini giderebilmek için bazen yıllarca uğraşıyor.

Çok değil, bundan kırk yıl kadar önce gebe kalamayan kadınların

Yazının Devamı

Tüp bebek tedavisi için devletten destek alabilir miyim?

2 Kasım 2020

Çocuk sahibi olamıyor ve bu konuda eğer belli koşulları taşıyorsanız devlet desteğinden elbette yararlanabilirsiniz. Ancak bunun için yetkili bir kurumdan “tüp bebek yapılması gereklidir” şeklinde “heyet raporu” almalısınız.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63 üncü maddesinde yardımcı üreme yöntemi tedavileri finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri arasında sayılmış ve genel şartlar belirtilmiştir. Ayrıca Sağlık Uygulama Tebliği’nin Yardımcı Üreme Yöntemi Tedavileri adlı maddesinde de detaylar açıklanmıştır ( bkz. Kaynak ).

Buna göre;

Öncelikle en azından 3 yıldır evli bir çift olmanız gerekiyor. Daha önce evli iseniz ve bundan çocuğunuz olsa dahi devlet bu evliliğinizde çocuğunuz olmadığı için destek veriyor. Hatta bu evliliğinizde evlat edinmiş olsanız bile bu geçerli.

Bu destekle 3 kez deneme yapma hakkınız var. Elbette siz veya eşiniz en az 5 yıldır sigortalı ve 900 gün prim sayısını doldurdu iseniz.

Bu arada kadın en azından 23 yaşından büyük ve 39 yaşından küçük olmalı ve

Yazının Devamı

Bebeğim sağlıklı olacak mı?

9 Ekim 2020

Tüp bebek tedavisi ve embriyolara genetik tanı yöntemi ile bu mümkündür. Ciddi genetik hastalıklar, gebelik sırasında yapılan tarama testleri ve girişimsel işlemlerle tanımlanabilmektedir. Ancak bebekteki bu hastalıklar ancak gebeliğin dördüncü ayında saptanabilmekte ve önemli bir sorun bulunması durumunda da gebelik 5. ay civarında sonlandırılmaktadır. Bu yüzden psikolojik olarak bebeğe hazırlanan ve bağlanan anne baba adayı, ciddi olarak travmaya uğramaktadırlar.

Preimplantasyon genetik tanı (PGT), çocuklarına ciddi bir genetik hastalık geçirme riski taşıyan çiftlere, normal bir çocuk sahibi olma şansını sunmuştur. Günümüzde hastalığa neden olan genetik bozukluğun bilindiği her vakada PGT yapılabilmektedir.

Kimlere PGT yapılır?

-Kalıtsal tek gen hastalığı taşıyıcılığı bulunan, önceki çocuklarında genetik hastalık tespit edilen çiftlere,

-Anne-babasında ya da diğer akraba bireylerinde gen kusuruna bağlı kalıtsal hastalık bulunan çiftlere,

-Hasta kardeşine yardımcı olabilmesi amacıyla doku uyumu gösteren sağlıklı bebek isteyen çiftlere (embriyolarda HLA

Yazının Devamı

Tüp Bebekte PRP Uygulaması

2 Aralık 2019

Tüp Bebekte PRP Uygulaması

Çözüm için yeni bir umut mu?

Tüp bebek tedavilerinde sıklıkla çiftin ve doktorun elini kolunu bağlayan ve bazen de artık tedaviden umut kesilmesine neden olan durum kadının yumurtalık rezervinin çok azalması ve sağlıklı yumurta ve embriyolar elde edilmesinde sıkıntılar yaşanmasıdır.

Bu soruna kısmen de olsa çözüm olabileceği ve elde edilen yumurtaların sayısında artış sağlanabileceği ileri sürülen PRP denilen yöntem, açık adı ile trombosit ( kanda pıhtılaşma hücreleri ) ve büyüme faktörleri yönünden zengin plazmanın (Platelet-Rich Plasma) tedavi edilecek, üzerinde işlem yapılacak organ veya dokuya uygulanması yöntemidir. Bu yöntem, yaklaşık olarak 30 yıldan uzun bir süredir ortopedi, spor hekimliği ve plastik cerrahi gibi branşlarda doku tamirine yardımcı olmak amaçlı kullanılmaktadır.

PRP yöntemini uygulamak için öncelikle hastanın kendisinden alınan kan belirli işlemlerden geçirilerek ayrıştırılır ve kanın trombositten zengin plazma kısmı elde edilir. Elde edilen bu plazma, hedef dokuya verilerek işlem gerçekleştirilir ve dokudaki öncü hücreleri uyarması beklenir.

Tüp Bebekte PRP Yöntemi Nedir?

Tüp bebek alanında yapılan çalışmalar PRP uygulamasının

Yazının Devamı

Bekar Bayanlar... Yaşınız 35'e Yaklaştı ve Hatta Geçti mi? Bu Yazıyı Okumalısınız!

7 Aralık 2018

Yumurtalarımı dondurmalı mıyım?

Yaşınız 35'e yaklaştı ve hatta geçti ise ve halen evli değilseniz yumurtalarınızı dondurmanızda fayda olabilir..

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yumurta dondurma işlemine giderek talep artmaktadır. Kadınların kariyer planlaması yapması ve evlenme yaşını daha ileriye ertelemesi bunun en sık sebebi. Dolayısıyla doğurganlığını ertelemek ve korumak isteyen kadınlar yumurta dondurma işlemine daha sık başvuruyorlar.

Tüp bebek tedavilerinde transfer sonrası artan embriyolar uzun yıllardır zaten Tüp Bebek Merkezlerinde dondurulup saklanabiliyordu. Üreme hücrelerinin dondurulması ise ancak kanser tedavisi görecek olmak gibi oldukça özel koşullara bağlı idi. Yumurta dondurmadaki kısıtlamaların büyük oranda kaldırılması ülkemizdeki tüp bebek uygulamalarında yeni bir dönem açtı.

Yumurta dondurma işlemi için kimler başvurabilir?

Eylül 2014’te Yardımcı Üreme Teknikleri Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile ülkemizde de bu konu artık yasal hale gelmiştir. Yönetmeliklere göre evli olmayan ve yumurtalık rezervinin azaldığı yapılan testlerle anlaşılan kadınlar uzmanlardan oluşan bir kurulun verdiği kararla yumurta dondurma için tüp bebek merkezlerine başv

Yazının Devamı

Ben Anne Olabilecek miyim? Tüp Bebek Kesin Çözüm Olur mu?

10 Ekim 2017

Görünen o ki tüm dünyada ve Türkiye’de Tüp Bebek Merkezi sayısı hızla artıyor. Acaba günümüzde gebe kalmak geçmişe göre zorlaştı mı? Hatta gelecekte toplumu ciddi bir kısırlık tehlikesi mi bekliyor?

1990’lı yıllardan bugüne üreme sorunlarının iki katına yakın bir oranda arttığı bildiriliyor. Şu anda biliyoruz ki üreme çağındaki 6-7 çiftten birisi çocuk sahibi olmada sorun yaşıyor. Avrupa Bilim Kurumu (European Science Foundation) tarafından yapılan bir açıklamada son 50 yılda erkek sperm sayı ve hareketlerinin belirgin olarak azaldığı ortaya konuldu. Dünya Sağlık Örgütü de yakın bir geçmişte normal erkek sperm sayı ve hareket değerlerini aşağıya çekmişti.

Bu olumsuzluklara karşın sperm ve yumurtayı deney tüpünde birleştirerek yaşamı laboratuvarda başlatabilen ve milyonlarca insanın derdine çare olan Tüp Bebek gibi mucizevi bir tedavinin varlığına elbette şükrediyoruz.

Günümüzde normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok tercih ettikleri yöntemlerin başında TÜP BEBEK tedavisi geliyor. Bu yöntemi denemek isteyen çiftlerin en çok merak ettikleri konu ise doğal olarak bu tedavi yönteminin sonucu. Acaba tüm bu uğraşların sonunda ne olacak? Bebeğimizi kucağımıza

Yazının Devamı

Son doğumumda kordonlarımı bağlatmıştım….acaba hata mı yaptım ?

31 Mayıs 2017

Ailedeki çocuk sayısını tamamladığını düşünen çiftler için artık korunma zamanıdır.. erkeğin ve kadının kullanabileceği pek çok yöntem var elbette korunmak için.. Kadının uygulayabileceği yöntemler arasında istatistiklere göre en fazla tercih edilen yöntemler doğum kontrol hapları ve halk arasında Spiral adıyla anılan rahim içi araçlar. Ancak her gün düzenli ilaç kullanma zorunluluğu, kimi kadınlarda görülen adet süre ve miktarında fazlalaşma gibi sorunlar nedeniyle her kadın için uygun olmayabiliyor bu yöntemler. Kesin etkili ve kullanım sürecinde problem yaratmayan yöntemler arasında ise kadının kordonlarının bağlanması seçeneği öne çıkıyor. Yani Sperm ile yumurtanın buluştuğu kanalların (Fallop tüplerinin) bağlanması.. Ancak küçük çaplı da olsa bir cerrahi girişim gerektirdiği için daha az tercih edilen bu yöntem aslında birçok açıdan üstünlüğü olan bir seçenek. Öncelikle hap kullanırken ya da spiralle gebe kalan kadınların olduğu düşünülürse bu yöntemin başarısızlığı söz konusu değil, yani kesin etkili. Herhangi bir yan etkisi de söz konusu değil. Tüpleri bağlatma kadının cinsel istek ya da performansında herhangi bir azalmaya sebep olmadığı gibi kadında kilo alma veya

Yazının Devamı

Tüp Bebek tedavisinin ABC 'si

10 Ağustos 2016

Günümüzde giderek daha fazla sayıda çift, bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemine başvurmaktadır. Her geçen gün yeni tekniklerin ve tedavi yöntemlerinin gelişmesine rağmen tüp bebek tedavilerindeki başarı istenilen düzeylere ne yazık ki henüz gelememiştir.

Peki başarılı bir tedavi için geçerli kurallar nedir?

Tüp bebek tedavilerinde başarıyı doğrudan etkilediği bilinen bazı temel faktörler vardır. Örneğin kadının yaşı veya bireysel yumurtalık rezervi gibi..Yaşınızı ve yapınızı değiştiremezsiniz belki ama sizin de bu konuda yapabilecekleriniz elbette var.

Tedaviden birkaç ay önce hazırlıklara başlamanız başarınıza mutlaka katkı sağlayacaktır. Bilmelisiniz ki sağlıklı yaşam kuralları bu süreçte önem taşımaktadır. Örneğin sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Sigara hem yumurta hem de sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Fazla kilo yani obesite sorunu yaşıyorsanız makul bir kiloya inmeniz de şansınızı mutlaka arttıracaktır. Kullanılacak ilacın dozu da fazla kilolarla orantılı olarak artacak ve bu da en azından tedavi masrafınızın daha fazla olmasına yol açacaktır. Ayrıca aşırı fazla kiloyla başlanacak bir gebeliğin yine daha fazla sorunlu geçeceği de

Yazının Devamı