Stil Avrupa Birliği Türk Tasarım Ekibine Ödül Yağdırdı

Avrupa Birliği Türk Tasarım Ekibine Ödül Yağdırdı

29.04.2011 - 16:57 | Son Güncellenme:

“The Bureau of European Design Associations - BEDA” (Avrupa Birliği Tasarım Ajansı) tarafından ilk defa 2010 yılında düzenlenen ve Avrupa’nın en yeni ve en kapsamlı tasarım yarışması olması hedeflenen A' Design Award & Competition’ın sonuçları Nisan 2011 ayında kamuoyuna açıklandı.

Avrupa Birliği Türk Tasarım Ekibine Ödül Yağdırdı


Merkezi Brüksel’de bulunan, 24 Avrupa ülkesinin üyesi olduğu BEDA’nın bu yeni yarışmadaki ana hedefinin; AB içinde İnovasyon ve Tasarım gücünün daha fazla tanınmasını ve gelişmesini destekleyecek yeni bir sürdürülebilir değerlendirme sistemi oluşturmak olduğu ifade edilmekte. Bu çerçevede düzenlenen ve bu yıl binlerce özgün projenin yer aldığı bu uluslararası yarışmada büyük jürinin bir yılı aşan titiz ve kapsamlı değerlendirme süreci sonunda dallarında ödül kazanan eser ve ülkeler nihayet belli oldu.

Haberin Devamı


Avrupa’nın tasarım gücünü kitlelere, küresel pazarlara taşımayı hedefleyen yarışma, öncelikle gelecek için en iyi tasarımların, tasarım kavramlarının ve tasarım odaklı yeni ürünlerin ortaya çıkarılmasını amaçlarken, uluslararası şirketleri, tasarımcıları ve her alandaki yenilikçi fikirleri; adil, etik ve rekabetçi bir platform içinde buluşturmak amacını da açık bir şekilde ortaya koyuyor.


Bu yıl ilk defa düzenlenen ve toplam 69 ödülün verildiği 2010 yılı sonuçları Nisan ayının ilk haftası içinde açıklandığında; AB kapısındaki ülkemiz için sıra dışı bir dizi uluslar arası başarının daha yine sessiz ve sedasız bir şekilde kazanıldığı ortaya çıktı. ODTÜ öğretim üyesi Dr. Hakan Gürsu başkanlığındaki Türk ekibi “Designnobis” ‘in özgün ürün tasarımları ile toplam 7 dalda birden ödül kazanması büyük takdir toplamıştır. Yarışmanın kazanan uluslar ve firmalar sıralamasında ise; Türkiye, Platin ve Gümüş ödülleri bir arada kazanmanın yanında aldığı ödüllerle 30 üzerinde bir puana ulaşarak birinciliğe oturmuştur. Toplam ödüllerin yüzde 10'undan fazlasını alan Designnobis ekibinin bu uluslararası başarısı AB’de büyük ilgi uyandırmıştır.

Haberin Devamı


Kurulduğu 2006 yılından beri katıldığı birçok uluslararası tasarım yarışmalarında aldığı sıra dışı ödüller ve Volitan adlı deniz aracı ile ürün tasarımı alanındaki uluslararası başarılarını arttıran ve küresel rekabet çizgisinde yerini giderek sağlamlaştıran Designnobis ekibi, yeni tekneleri Foscat ile uluslararası otoriteleri bir kez daha şaşkına çevirmeyi başardı. İlk defa düzenlenen A' Design Award 2010 yarışmasında Hakan Gürsu ve ekibi sırası ile:


• Katlanabilen çevre dostu deniz aracı Foscat ile ilk defa en büyük ödül olan Platinum Design Award Ülkemize geldi. (Platin Tasarım Ödülü) (Grup Birinciliği)


• Geleceğin yangın söndürme aracı olan ”FireKnight” ile A' Vehicle and Transportation Design Award kategorisinde Dr. Hakan Gürsu ve ekibi; Silver Design Award ile ödüllendirilmişlerdir. (Gümüş Tasarım ödülü) (Grup İkinciliği ödülü)


• A' Toy and Recreation Design Award (oyuncak ve eğitim araçları) kategorisinde ise; gelecek nesiller için tasarlanmış olan “Aquarius” ve ahşap oyuncak seti “Power Tower” ile ekip 2 dalda birden grupta verilen en büyük ödül olan A’ Design Award almaya hak kazanmıştır .(Grup Birincilik ve İkincilik ödülü)

Haberin Devamı

• A' Lighting Design Award (elektrik ve elektronik dalında) kategorisinde, aydınlatma birimi “LSP” getirdiği yenilikle A’ Design Award alarak, Grup birinciliğini elde etmiştir.


• A' Furniture and Homeware Design Award (mobilya) kategorisinde kullanışlılığı ve estetiğiyle ses getiren “katlanan sandalye Floger” ile ve tartışmasız üretim kolaylığı sağlayan, “çevreyle uyumlu bank Beetling” ile ayrı ayrı birer A’ Design Award kazanmışlardır.


ODTÜ öğretim Üyesi Dr. Hakan Gürsu ve Ekibi 54 ay içerisinde 26’sı uluslararası olmak üzere toplam 40 tasarım ödül kazanarak ulusal onurumuzu uluslararası alanlarda başarı ile temsil ederek bize bu mutluluk ve gururu yaşatmaya devam ederken kazanılan bu başarının AB üzerinde yarattığı şaşkınlık büyük bir merak ve ilgiye dönüşmekte. Ödül kazanan projelerin linkleri için:

Haberin Devamı


http://www.adesignaward.com/winners.php

Yazarlar