Biz tuzu çok yanlış tartıştık

Şüphesiz tuz insan hayatı ve sağlığı için oldukça önemlidir. Tuz çeşitli minerallerden oluşur. Mineraller ise vücudumuzda hem dokuların yapısına katılır hem de asit-baz dengesini düzenler. Bu yüzden minerallerin yetersiz alınması veya gereğinden fazla alınması çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

Son yıllarda kaya tuzu mu sofra tuzu mu kullanılması gerektiği medyada bir tartışma konusu oldu. Bir grup kaya tuzunun sodyum ve klor dışında pek çok mineral içerdiğini sofra tuzunda ise sadece sodyum ve klor kaldığını, diğer minerallerin işlemler esnasında kaybolduğunu söyledi. Diğer grup ise iyotla zenginleştirildiği için sofra tuzu kullanılması gerektiğini savundu. Bir de tuza eklenen katkı maddeleri konuşuldu. Sofra tuzuna katkı maddesi eklendiği için doğallığını kaybettiğini bu yüzden kaya tuzunu kullanmak gerektiğini söyleyenler oldu. Oysa biz bu tartışmaların içinde boğulurken asıl katkı maddesi katılan tuzları yani besin sanayisinde kullanılan tuzları göremedik.

Haberin Devamı

Besin sanayisinde tuzlara potasyum nitrat, sodyum nitrat, sodyum glutamat vb. katkı maddeleri katılmaktadır. Bunlar besini korumak, lezzetini artırmak, ete renk vermek, etin bozulmasını önlemek gibi sebeplerle kullanılmaktadır. Sorun şu ki içinde tuz olduğunu bile fark etmeden yediğimiz ürünlerde kullanılan bu koruyucular potansiyel kanserojen olarak kabul edilmekte ve çocuklarda hiperaktivite gibi çeşitli yan etkilere sebep olabilmektedir. İşlenmiş et ürünleri, hazır köfteler gibi etle hazırlanmış besinler, bazı peynirler, bulyonlar ve çeşitli paketli ürünlerde bu bahsettiğimiz katkılı tuzlar kullanılıyor. Yani bizler farkında olmadan sağlığa zararı bilinen katkı maddelerinin eklendiği tuzlar tüketiyoruz.

Bu sorunu çözmenin yolu ise sosis, sucuk vb. başta olmak üzere işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar, bulyonlar gibi bazı besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak, her paketli ürünün etiketini okumak ve olabildiğince paketli ürün kullanmamaktan geçiyor.

Aşağıdaki linklere tıklayarak beni facebook ve instagram üzerinden takip edebilir ve bana sorularınızı sorabilirsiniz.

Haberin Devamı

https://www.facebook.com/DiyetisyenKubraZeydanli/?fref=ts

https://www.instagram.com/dyt.kubrazeydanli/