Eski dönemlerde Akdeniz’in en “leziz yemeği”, eski Roma’da ise “ zengin yemeği” olarak benimsenmiştir.

Enginar, en iyi antioksidan kaynağıdır; brokoli, ıspanak gibi birçok sebzeden daha yararlıdır. Bu özelliği ile hücreleri gençleştirme bakımından çok etkilidir.

Enginar karaciğeri temizleyen bir besindir. Karaciğer sağlığı ve detoksifikasyonu için üretilen ürünlerde enginar özütü kullanılmaktadır.

Mideyi de rahatlatır. Enginar özünün onikiparmakbarsağına geçişinin ardından karaciğer safrası inanılmaz derecede yükselir. Bu etkisi ile hazımsızlık sorununa çok iyi gelmektedir. Mide bulantısı, mide ağrısı ve kusmaya iyi gelmektedir.

Haberin Devamı

Safra salgısını arttırarak safra kesesinde taş oluşumunu önler.

Yüksek kolesterol ve trigliserid tedavisinde de kullanılmaktadır. Hatta enginardan kolesterol düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.

Enginar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca, içerdiği inülin adı verilen ve bir tür nişasta olan bu madde ile, sindirilmeye dirençli ve kan şekerinin düşürülmesinde etkili olduğu için diyabet hastalarına tavsiye edilen bir besindir.

Orta boy bir enginar, yüksek miktarda potasyum, magnezyum; biraz da göz dostu karotenoidler ve de en önemlisi çok iyi bir miktar lif içerir. Ve sadece 60 kkal karşılığında bunları alırsınız.

Bol enginarlı bir bahar olsun…

Dyt.Buket YAVUZ

http://instagram.com/buketdiyety/