Salon Dekorasyonda Feng Shui havası

Dekorasyonda Feng Shui havası

09.02.2017 - 15:43 | Son Güncellenme:

Evinizin dekorasyonunu değiştirirken Feng Shui havası yaratmak isteyenler için en temel kuralları bir araya topladık...

Dekorasyonda Feng Shui havası

Yaşam alanlarımızı dizayn ederken hem estetik açıdan göz alıcı olmasına, hem hayatımızı kolaylaştırması için fonksiyonel ve kullanışlı olmasına, hem de bizi mutlu etmesine ve yaşam kalitemizi yükseltmesine dikkat ediyoruz değil mi? Bunun en büyük sebebi tabii ki hayatımızdaki huzur, barış ve harmoninin aslında evimizden başlamasıdır.

Uyumlu ve bize huzur veren bir ev yaşam kalitemizi yükseltir, derli toplu ve uyumlu bir ev daha zinde ve uyumlu bir zihnin anahtarıdır. Kısacası içinde yaşadığımız mekanın, ruh halimize ve gündelik yaşam enerjimize çok büyük bir etkisi var ve bu etkileri kontrol etmek mümkün. Çince'de “rüzgâr” ve “su” anlamına gelen eski bir Çin öğretisi olan Feng Shui de işte tam olarak bunu yapıyor.

Bu öğretiye göre çevremizde bizi etkileyen ve devamlı hareket eden, “chi” adı verilen kozmik enerjiler vardır. Bu enerjileri doğru şekilde akıtabilen bir dekorasyonla hayatımızı çok daha uyumlu ve huzurlu bir hale getirmemiz de mümkün. Peki Feng Shui öğretisine göre dekorasyon nasıl olmalı? İyi enerjinin hayatımızda rahatlıkla dolaşabilmesini sağlamanın incelikleri neler ve Feng Shui felsefesinin temel prensiplerini nasıl uygulayabiliriz?

Dekorasyonda Feng Shui havası

1- Evinizi gereksiz eşyalardan arındırın
(Saar Interior design / homify.com.tr)

Feng shui öğretisinin birincil ve en önemli tavsiyesi olabildiğince mobilya kalabalığından uzak ve minimal bir yaşam alanı oluşturmaktır. Artık kullanmadığınız, ihtiyaç duymadığınız, bozuk, kırık, gerektiği gibi çalışmayan tüm eşyalardan kurtulun. Kullanılmadığı halde evinizde yer kaplayan eşyalar yenilik enerjisini emer ve sizi yorar. Eskiye yol verin ki yeniye yer açılsın.

Dekorasyonda Feng Shui havası

2- Evin girişi size huzur veren davetkâr bir yapıya sahip olmalı
(Yücel Partners / homify.com.tr)

Evlerin giriş alanları evin geneline yayılan enerjinin başladığı yerdir ve bu yüzden oldukça önemlidir. Evinizin giriş koridorunda insanı iten, kalabalık, boğucu ya da özensiz bir görünümden kaçınarak temiz, bakımlı, insanda içeri girme arzusu uyandıran bir dekorasyon oluşturmalısınız. Feng shui felsefesine göre, giriş kapısının tam karşısında ayna veya cam olmamalıdır, zira bunlar iyi enerjiyi eve girmeden geri döndüren unsurlardır. Yemek masası ve yatak odası gibi mahrem yerler evin girişinden gözükmemelidir.

Dekorasyonda Feng Shui havası

3- Beş elementin renkleri
(Arquitetando Ideias / homify.com.tr)

Oturma odaları evlerimizin en sosyal alanı olduğu için renk seçimi açısından büyük önem taşıyorlar. Oturma odasında tek renk hakimiyeti yerine farklı renklerin uyumunu gözetirseniz mekandaki renk çeşitliliği hayatınıza da renk katacak ve enerjinizi yükseltecektir. Salonunuzda özellikle beş elementin renkleri mutlaka bulunmalıdır. (Ateş; kırmızı-turuncu, toprak; kahverengi tonları, tahta; yeşil tonları, su: mavi tonları, metal; gümüş-altın gibi metalik renkler veya direkt metalin kendisi)

Dekorasyonda Feng Shui havası

4- Ateş ve su sembolleri yan yana bulunamaz
(Feng Shui Akademisi / homify.com.tr)

Feng Shui öğretisine göre mutfak insanların şanslarını doğrudan etkileyen bir yaşam alanıdır. Feng Shui mutfak dizaynlarından dikkat edilmesi gereken en önemli şey ateş elementini temsil eden ocakla su elementini temsil eden lavabonun yan yana gelmemesidir. Bu elbette standart mutfaklarda çok sık rastlayabileceğimiz bir özellik değil çünkü genellikle lavabonun yanında ocak bulunuyor. Ancak evinizi tam olarak bu öğretiye göre dizayn edecek olursanız lavabo ile ocağı mutlaka ayırmanız, mümkünse bu örnekteki gibi karşılıklı yerleştirmeniz şart.

Dekorasyonda Feng Shui havası

5- Yemek odasında ayna
(Sönmez Mobilya / homify.com.tr)

Feng shui'ye gör, yemek masasının üstüne asılan aynanın, masanın bereketini artırdığı düşünülmektedir. Ayrıca yemek masasının üstüne bir kase meyve veya kuru gıda koymanın da evin bereketini arttırdığı düşünülüyor. Meyve olarak, Anadolu kültüründe de bereketi artırdığına inanılan ve uzun süre açıkta dayanabilen nar ve ayva gibi meyveler seçilebilir.

Dekorasyonda Feng Shui havası

6- Ölü nokta olmamalı
(ERC / homify.com.tr)

Feng shui öğretisinin en önemli prensiplerinden biri de evinizde enerjinin sıkışıp kalabileceği bir ölü nokta yaratmamaktır. Bunun için de sıkışık bir dekorasyondan kaçınmalı ve mutlaka enerji akışını sağlayan boşluklu bir dizayn izlemelisiniz.

Yazarlar