Ispanakgiller familyasından bir bitki olan deniz börülcesi, mutfaklarda genel olarak meze olarak kullanılır.

Sanıldığının aksine denizde yetişmez. Denize kıyısı olan yerlerde yetişir. Deniz börülcesine, gel git olayından sonra suların çekildiği alanlarda rastlanır. İçinde sodyum, iyot, kalsiyum, fosfor gibi mineralleri barındırdığında oldukça faydalıdır.

Bünyesinde tuz barındırmaktadır, bu sebeple oldukça da lezzetlidir. Genelde meze olarak tüketilen deniz börülcesinin mevsimi yaklaşıyor. Nisan ayında itibaren taze olarak tüketebilirsiniz.

Zor olduğu düşünüldüğü için genellikle restoranlarda tüketilen deniz börülcesi, evde de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

Deniz Börülcesi

Deniz börülcesinin temizliği:

  • Öncelikle köklerini yıkayın.
  • Ardından bir kapta su ısıtın. Deniz börülcelerini bir tencereye koyun ve ısıttığınız suyu tencereye döküp tencerenin altını yakın.
  • Birkaç diş sarımsağı kabuklarını soymadan tencereye atın. 10-12 dakika bekleyin.
  • Ardından sarımsakları tencereden alın, kabuklarını soyun. Bu sarımsakları sos için kullanabilirsiniz.
  • Deniz börülcesini maşa yardımıyla kesme tahtasına alın. Biraz soğuduktan sonra, kök kısmını yukarıya doğru çekin. Kökleri sıyırmanız gerekir.

Uzun saplı deniz börülcelerinin ayıklanması daha kolaydır. Ayıkladıktan sonra sos için hazırladığın sarımsaklar ve dilediğiniz malzemelerle salata yapabilirsiniz.

EvHayat.com