Aile Doğum sırasındaki ölümler, ebelerin eğitimiyle önlenebilir

Doğum sırasındaki ölümler, ebelerin eğitimiyle önlenebilir

09.06.2014 - 13:49 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), doğum sırasındaki ölümleri azaltmak için ebe eğitiminin önemine dikkati çekti.

Doğum sırasındaki ölümler, ebelerin eğitimiyle önlenebilir

UNFPA'nın, Uluslararası Ebeler Konfederasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü ile hazırladığı raporda, milyonlarca kadının ve yeni doğan bebeğin ölümünün önlenebilmesi için ebelerin eğitimine ilişkin yeni stratejilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Raporda, Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki 73 ülkede anne ölümlerinin yüzde 96, ölü doğan bebeklerin yüzde 91 ve yeni doğan bebek ölümlerinin yüzde 93'ü bulduğu, buna rağmen bu bölgelerde ebe, hemşire ve doktor sayısının son derece az olduğu belirtildi.

İyi eğitim alan bir ebenin, anne ve yeni doğan bebeklerin ölüm oranının üçte iki azalmasını, anne ve yeni doğan bebeklere yapılan temel bakım maliyetinin yaklaşık yüzde 90 düşürülmesini sağlayacağı kaydedildi.

Doğum sırasındaki ölümlerin yüksek olduğu ülkelerde, ebe eğitiminin gelişimini desteklemek amacıyla hazırlanan raporda, kadınların erken evlilik yapmaması, sağlıklı beslenmesi, doğum öncesi en az 4 kez muayene edilmesi gerekliliği de vurgulandı.

Haberin Devamı

UNFPA yetkilisi Dr. Babatunde Osotimehin, yüksek kalitede sağlık hizmetlerine erişimin herkesin temel hakkı olduğuna dikkati çekerek, ebelerin eğitimine katkıda bulunmanın, dünyadaki bütün kadınlara bu hizmetlerden yararlanma hakkı sağlayabileceğini ifade etti.

Yazarlar