Dünya Erdoğan'ın dönüm noktası ziyareti dünyada manşet! 'Türkiye ve Mısır birleşiyor'

Erdoğan'ın dönüm noktası ziyareti dünyada manşet! 'Türkiye ve Mısır birleşiyor'

15.02.2024 - 08:49 | Son Güncellenme:

Kahire havalimanında bizzat Sisi tarafından kırmızı halıyla karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti, uluslararası medya tarafından ilk sayfadan sunuldu. İki bölgesel güçün sık sık anlaşmazlık yaşadığını belirten AFP, ancak iki büyük çatışmada Türkiye ve Mısır'ın çıkarlarının uyum gösterdiğini bildirdi.

Erdoğanın dönüm noktası ziyareti dünyada manşet Türkiye ve Mısır birleşiyor

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), 'Erdoğan Kahire'yi ziyaret ederken Türkiye ve Mısır yeni bir sayfa açıyor' başlığıyla servis ettiği haberde, Erdoğan ve Sisi'nin 10 yıldan fazla süren soğukluğun ardından ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını söylediğini belirtti.

Haberin Devamı

Abdulfettah Sisi'nin Erdoğan'ı Kahire havalimanında büyük bir törenle karşıladığını ve ziyarette çok sayıda anlaşma imzalandığını aktaran AFP, Ankara-Kahire hattında yeni hedefin ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarmak olduğunu yazdı.

Türkiye ve Mısır liderlerinin İsrail'i Gazze'de yürüttüğü işgal nedeniyle eleştirdiğini kaydeden AFP, Erdoğan'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kahire'de de kınadığının altını çizdi.

Ankara-Kahire hattında geride kalan gerilimli 10 yılın satır başlarını sıralayan AFP, diplomasideki uzaklaşmaya rağmen iki ülke arasındaki ticaretin her yıl arttığını ve halihazırda Türkiye'nin Mısır'ın beşinci büyük ticaret ortağı olduğunu bildirdi.

"İki bölgesel güç Libya'da rakip hükümetlere destek vermek de dahil sıklıkla birbirleriyle anlaşmazlığa düşse de, iki büyük çatışmada çıkarları uyum gösteriyor: Sudan ve Gazze" haber ajansı, halihazırda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Müslüman dünyasında Gazze'deki katliam nedeniyle İsrail'i en sert şekilde eleştiren isimlerden biri olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı 'Türkiye ve Mısır liderleri, Gazze Şeridi'ndeki Refah'ta eli kulağında olan İsrail saldırısını durdurmak için birleşiyor' başlığıyla sunduğu haberde, Erdoğan'ın ziyaretinin Ankara-Kahire hattında yıllar süren gerilimin ardından ilişkilerin rayına oturduğu bir dönemde gerçekleştiğini yazdı. AP, liderlerin basın toplantısını geniş şekilde aktardı ve Gazze Şeridi'ndeki savaşa dair mesajları öne çıkardı.

Erdoğanın dönüm noktası ziyareti dünyada manşet Türkiye ve Mısır birleşiyor

Al Jazeera televizyonunun internet sitesi Erdoğan'ın Mısır ziyaretini canlı blogla sayfasına taşıdı, liderlerin görüşmesindeki bir numaralı gündemin Gazze olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretin Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağını söylediğini belirten Al Jazeera, Türk liderin Mısırlı mevkidaşını Türkiye'ye davet ettiğini de ekledi.

'YENİ BİR DÖNEM'

Times of Israel, 'Erdoğan, 2012'den beri Mısır'a ilk ziyaretinde Sisi ile Gazze'deki savaşı görüşüyor' başlığını seçti, Hamas heyetinin de aynı gün Kahire'de olmasının beklendiğini öne çıkardı. Gazeteye göre, Türkiye-Mısır ilişkilerinde 2013'teki kopukluğun ardından buzlar eriyor.

Haberin Devamı

'Yeni bir dönem: Erdoğan, 10 yıllık aranın ardından ilk kez Mısır'da' diyen Middle East Eye, Türk ve Mısırlı liderlerin İsrail'in Gazze'deki savaşı ve ikili ilişkilere odaklandıklarını yazdı.

Erdoğanın dönüm noktası ziyareti dünyada manşet Türkiye ve Mısır birleşiyor


BLOOMBERG: ERDOĞAN YENİDEN İNŞA EDİYOR

Amerikan Bloomberg haber ajansı 'Erdoğan, dönüm noktası Kahire ziyaretiyle Mısır ilişkilerini yeniden inşa ediyor' başlığını attı, Türk liderin Sisi ile Gazze'deki savaş, enerji ve bölgesel çatışmaları konuştuğunu belirtti.

Al Monitor 'Türk lider Erdoğan Mısır'da kırmızı halıyla karşılandı, Sisi'ye 'kardeşim' dedi' başlığını tercih etti, Mısır liderinin geleneksel diplomatik protokolden ayrılarak konuğunu Kahire havaalanında karşıladığını yazdı. Al Monitor, Erdoğan ve Sisi'nin Gazze'de süren İsrail-Hamas savaşına dair birleşik bir cephe sunduğu yorumunu yaptı, 'derhal' ateşkes çağrısını yinelediklerini aktardı.

Çin haber ajansı Xinhua ise, 'Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki savaşının ortasında Mısır'ı nadir bir şekilde ziyaret ediyor' başlığıyla servis ettiği haberde, Kahire'de gazetecilerin karşısına çıkan liderlerin ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını söylediği vurgulandı.

Haberin Devamı

Yunan Kathimerini gazetesi, 'Erdoğan'ın kilometre taşı ziyareti Mısır'la ilişkileri güçlendiriyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı, liderlerin Kahire'de görüşmesiyle bölgesel güçler arasındaki ilişkilerin yeniden inşası için büyük bir adım atıldığı yorumunu yaptı.