Dünya Karadeniz'de büyük patlama! Kırım'da dikkat çeken 'Saddam' detayı

Karadeniz'de büyük patlama! Kırım'da dikkat çeken 'Saddam' detayı

22.04.2023 - 15:43 | Son Güncellenme:

Rusya ile Ukrayna arasında her an yeni bir çatışmanın çıkacağı adres olan Kırım hakkında önemli bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde olası bir savaşta 2014'de Rusya'ya geçen Kırım'ın tekrar Ukrayna'ya katılması olasılığının yüksek olduğu belirtildi.

Karadenizde büyük patlama Kırımda dikkat çeken Saddam detayı

24 Şubat 2022 tarihinde patlak veren Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 423. güne girildi. Son günlerde dünya Pentagon'dan sızan işgal planlarını konuşurken, Perşembe akşamı Ruslar kendi şehirlerini bombaladı.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, bir Rus savaş uçağının yanlışlıkla Ukrayna sınırındaki Belgorod kentini hedef aldığını belirtti. Valilikten yapılan açıklamada ise patlamada iki kişinin yaralandığını açıkladı. Yerel saatle 22:15'te gerçekleşen olay hakkında soruşturma başlatıldı.

YÜZLERCE KİLOMETRELİK KAZI

Bu gelişmeler yaşanırken haftalardır çatışmanın beklendiği Kırım hakkında çarpıcı bir analiz yayınlandı. Hatırlanacağı üzere Ruslar Ukrayna'nın olası bir saldırı için bölgede yüzlerce kilometrelik siper kazmış buna ek olarak da sahil bölgelerini mayınlarla donatmıştı.

Ukraynalılar ise söz konusu siper hattını şimdilik dalgaya alıyorlar. Ukrayna'nın güney savunma kuvvetleri sözcüsü Natalya Gumenyuk, Rusların bölgede kazanacağı tek şeyin siper uzunluğu olduğunu belirterek konuya ilişkin şöyle dedi:

Haberin Devamı

'Bu bir zafer olmayacak, bırakalım da siper uzunluğu rekorunun sahibi olsunlar'

Karadenizde büyük patlama Kırımda dikkat çeken Saddam detayı

'OLASI BİR SAVAŞI DEĞERLENDİRDİLER

Gün içerisinde İngiliz medyasında yapılan haberde eski ABD'li General Ben Hodges, emekli İngiliz Ordusu Tuğgenerali Ben Barry ve eski İngiliz Albay Hamish de Bretton-Gordon olası bir saldırıda yaşanacaklarını aktardı.

Askeri uzmanların iddialarına göre Ukrayna burada gerçekleşecek bir savaşta Challenger 2, M1 Abrams ve Leopard 2 ana muharebe tankları, Stryker ve Bradley zırhlı araçları ve yeni topçu sistemleri gibi önemli yeni donanım parçalarını kullanacak.

General Hodges yaptığı açıklamada  Ukrayna'nın sınırlarının büyüyeceğine inandığını ve 2014'ten beri Rusya'nın elinde olan Kırım'ı nihayet geri alacağına inandığını aktardı. Albay de Bretton ise Ukrayna'nın adeta bir yıldırım saldırısı düzenleyerek Rus sınırından en az 300 kilometre içeri girebileceğini düşündüğünü ifade etti.

KERÇ KÖPRÜSÜ DETAYI

ABD'li General Hodges'e göre Ukraynalılar, Kırım'ı tekrar almak için ilk önce tekrar Kerç Köprüsünü hedef alacak. Köprünün yıkılmasıyla birlikte bölgedeki Ruslara dışardan gelecek destekler zorlaşacak.

Albay de Bretton-Gordon ise Ukrayna tarafının güçlü bir tank saldırısı ile bölgeye girebileceğini öne sürdü. Batının son model tanklarının Sovyet döneminden kalma Rus tanklarından üstün olduğunu hatırlatan Gordon, Rusların ağır bir yenilgiden kaçamayacağını aktardı.

Haberin Devamı

Karadenizde büyük patlama Kırımda dikkat çeken Saddam detayı

SADDAM'A GÖNDERME YAPTI

Gordon ayrıca olası bir Kırım'a yönelik bir tank harekatını 1991'de meydana gelen 'Çöl Fırtınası Operasyonu'na benzetti. "Saddam Hattı" olarak da bilinen operasyonda batının modern tankları, mayınları, dikenli telleri ve diğer tuzakları Irak'ta zorlanmadan aşmıştı.

Ukraynalılar benzer bir tarzda Rusya'nın savunmasını yarıp geçebilirlerse, düşman hatlarının gerisinde kargaşa ve yıkıma neden olacak.

Karadenizde büyük patlama Kırımda dikkat çeken Saddam detayı

'ONLARA NASIL KULLANACAKLARINI ÖĞRETTİK'

Açıklamalarının devamında Gordon, Ukrayna ordusunun taktiklerinden oldukça etkilendiğini de belirtti. Ukraynalılara tank ve topların nasıl kullanıldığını öğrettiklerini belirten Gordon açıklamalarını şu sözlerle noktaladı:

'Açıkçası onlara tanklarımızı ve toplarımızı nasıl kullanacaklarını öğrettik. Artık yakın dövüş için tankları ve topları var, başarılı olacaklarından oldukça eminim'

Karadenizde büyük patlama Kırımda dikkat çeken Saddam detayı

40 BİN KİŞİLİK ÖZEL ORDU

Öte yandan Ukrayna ordusu bir süredir 40 bin kişilik 'Fırtına Tugayı' adı altında bir birlik kuruyor. Bu kritik birliğin de olası bir Kırım Savaşı'nda kullanılması ve Ruslara ağır bir hasar vereceği tahmin ediliyor.