Dünya Yunan medyası tarih verdi! 'Şahin' Yerapetritis'in unutulmayan vukuatları

Yunan medyası tarih verdi! 'Şahin' Yerapetritis'in unutulmayan vukuatları

27.06.2023 - 14:18 | Son Güncellenme:

İkinci kez başbakanlık koltuğuna oturan Miçotakis'in dışişleri bakanlığına atadığı isim, Türkiye karşıtı çıkışlarıyla hatırlanıyor. Yeni dönemin ufukta belirdiğini bildiren Yunan medyası ise, kapalı kapılar ardında konuşulanları yazdı.

Yunan medyası tarih verdi Şahin Yerapetritisin unutulmayan vukuatları

Yunanistan'da ikinci tur seçimlerin ardından Başbakan Kiryakos Miçotakis parlamentoda çoğunluğu sağladı ve koltuğunu korudu. Yeni kabinesini açıklayan Miçotakis'in ekibinde Türkiye'yi ilgilendiren değişiklikler var.

Haberin Devamı

Kiryakos Mitsotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) oyların yüzde 40,3'ünü alarak 157 milletvekili çıkarmasıyla, Yunanistan'ın önümüzdeki dört yılı şekillenmiş oldu. Yeni kabinede yer alan 24 bakanın 17'si bir önceki hükümette de görev alan isimler. Bu 17 isimden sadece Kültür Bakanı Lina Mendoni aynı koltukta kaldı. Diğer siyasetçiler yeni kabinede farklı görevler üstlendi.

Türkiye ile ilişkilerde en çok adı geçen bakanlıklar dışişleri ve savunmada yeni isimler var. Eski Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanlığı görevine getirildi. Dendias'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı koltuğu ise artık Yorgos Yerapetritis'in.

MİÇOTAKİS'E EN YAKIN İSİM

Miçotakis'e en yakın isimlerden olan 56 yaşındaki anayasa hukukçusu Yorgos Yerapetritis, üç yılı aşkın süredir aralıklarla devam eden Doğu Akdeniz krizinde şahin çıkışlarıyla tanınan bir siyasetçi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 2020 yazında Oruç Reis sismik araştırma gemisini Akdeniz'e göndermesi üzerine, o dönem devlet bakanlığı koltuğunda oturan Yerapetritis Oruç Reis'in Yunan donanması tarafından izlendiğini söyledi. Dahası, 'siyasi ve operasyonel anlamda tamamen hazır olduklarını' dile getirmesi tansiyonu zirveye çıkardı.

Yunan medyası tarih verdi Şahin Yerapetritisin unutulmayan vukuatları

Yunan siyasetçi, aynı yılın sonlarında 'doğru zaman geldiğinde' Atina yöntetiminin Ege Denizi'ndeki karasularını 12 mile genişletileceğini iddia etti. Söz konusu açıklama, Ankara ve Atina arasında bir kez daha şimşek yüklü bulutların çarpışmasına neden oldu.

Yunanistan'ın yeni dışişleri bakanı, 2021 yılında Amerikan ve Yunan ordularının Ege Denizi'nde Türkiye'yi hedef alan hamleleriyle adeta kendini kaybetti, muhtemel bir kriz anında gerek sahada gerekse diplomatik olarak karşılık vermek için 'hiç olmadığı kadar hazırlıklı olduğunu' söyledi.

Türkiye'ye 6 Şubat depremlerinin ardından yaptığı ziyaretle hatırlanan eski Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise, yeni dönemde Ankara'nın tepkisini çeken silahlanma programını yönetecek.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Miçotakis'i seçim zaferi nedeniyle arayarak tebrik etti, her iki ülkede de güven tazelemiş güçlü hükümetlerin yer aldığını vurgulayarak bunun Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği için bir fırsat olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Atina yönetimi, Miçotakis ve Erdoğan'ın 11 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleşecek tarihi NATO Zirvesi'nde görüşeceğini duyurdu.

Yunan medyası tarih verdi Şahin Yerapetritisin unutulmayan vukuatları

KATHIMERINI: KAPALI KAPILAR ARDINDA KONUŞULUYOR

Yunan medyası ise, yeni kabinenin ilan edilmesiyle Türkiye manşetleri atmaya başladı. Kathimerini, 'Vilnius'ta yeni başlangıç' başlıklı bir haber yayımladı. Yeni hükümetin yakın gelecekte dış politika ve savunma alanlarında ciddi meydan okumalarla yüzleşeceğini kaydeden Kathimerini, yeni Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis'in acli şekilde önceliğinin Ankara ile müzakerelerin yeniden başlatılması olduğunu yazdı.

Kathimerini'ye göre, 11 ya da 12 Temmuz'da Vilnius'taki Erdoğan-Miçotakis buluşmasının ardından diplomatik temasların yeniden başlamasının beklendiği ve bazı isimlerin özel görevler üstleneceği kapalı kapılar ardında konuşuluyor.

Yunan medyası tarih verdi Şahin Yerapetritisin unutulmayan vukuatları

SKAI: UFUKTA BELİRDİ

Yunan Skai televizyonu ise, Yunan dışişleri bakanlığındaki görev değişiminin Türk medyasındaki yansımalarını İstanbul'dan yaptığı canlı bağlantıyla izleyicilerine sundu. Ankara ve Atina arasında yeni bir yakınlaşma teşebbüsünün ufukta belirdiğini dile getiren Skai televizyonu, Türkiye muhabiri Manolis Kostidis'in izlenimlerini aktardı.

Haberin Devamı

Ethnos gazetesi de tıpkı Skai gibi Türkiye muhabirinin gözünden gelişmeleri sayfasına taşıdı. Maria Zacharaki, Yorgos Yerapetritis'in dışişleri bakanlığı görevine getirilmesinin Türk medyası tarafından Hakan Fidan'ın dışişleri bakanlığına atanmasına benzetildiğini bildirdi.