Ekonomi Son dakika: İkinci randevu bugün! Asgari ücret için istatistik masada

Son dakika: İkinci randevu bugün! Asgari ücret için istatistik masada

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ikinci toplantı bugün gerçekleştirilecek. Başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri olmak üzere, ekonomi ve geçim istatistiklerinin gündeme gelmesi beklenen toplantıyla birlikte, zam pazarlıklarının genel çerçevesinin çizilmesi bekleniyor.

Son dakika: İkinci randevu bugün Asgari ücret için istatistik masada

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesi için, Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün 2. kez bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Komisyonda işçi tarafını temsil eden 5 kişilik heyete Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işverenleri temsilen eden 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilmesi planlanan 2. toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’ndan piyasa ve geçim koşullarıyla ilgili verilerin paylaşılması bekleniyor. Resmi kurumların verilerinin yanı sıra, Türk-İş’in geçim verilerinin de gündeme getirileceği belirtilen toplantıdan sonra asgari ücret rakamı için pazarlık çerçevesinin de netleşmesi bekleniyor.

Enflasyon tahmini

2024 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek olan komisyon, ilk toplantısını geçen hafta yapmış, herhangi bir rakamın masaya gelmediği toplantıda, asgari ücretli 4 işçi, geçim şartlarını aktarmıştı. Rakam konuşulmayan ilk toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceği mesajını yinelerken, işçi tarafı asgari ücrette ilk teklifin işverenlerden gelmesi gerektiğini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Asgari ücret zammında, enflasyon tahminleri etkili olacak. Son 6 ayın enflasyonunun yüzde 37.8 olarak açıklanması halinde, sadece enflasyon zammıyla birlikte asgari ücret 15 bin 700 lirayı aşacak. Yine yılbaşında belirlenecek olan memur maaşlarındaki artış oranı gözetildiğinde ise asgari ücret 17 bin lira bandını aşabilecek. Asgari ücret pazarlıklarının yüzde 40-50 arasında bir zam çerçevesinde şekillenmesi bekleniyor.