Kendin Yap Ev yapımı doğal bulaşık deterjanı

Ev yapımı doğal bulaşık deterjanı

08.10.2015 - 14:22 | Son Güncellenme:

Likit deterjan, renk veren kimyasal boyalar içeren ya da suni koku veren maddeler kullanmayı tercih etmiyorsanız bulaşıklarınızı doğal ürünlerle de yıkayabilirsiniz.

Ev yapımı doğal bulaşık deterjanı

Likit deterjan, renk veren kimyasal boyalar içeren ya da suni koku veren maddeler kullanmayı tercih etmiyorsanız bulaşıklarınızı doğal ürünlerle de yıkayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Öncelikle kimyasal ürünler kullanıyorsanız, kimyasal maddelerin etkilerinden kaçınmak için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Bulaşık yıka suyunun içerisine bir miktar limon suyu ilave edin. Suyun fazla sert olması durumunda da suya bir miktar boraks ilave edin. Böylece sabundan da tasarruf edebilirsiniz.

Bulaşık makinesinde yıkarken

Makineden yeni çıkmış bir cam bardağın üzerinde bir film tabakası şeklinde iz oluştuğunuzu görürsünüz. Çoğunlukla elde yıkadığınız bardakla, makinede yıkanan bardak arasında fark olur. Bu etkiyi önlemek için kendi bulaşık deterjanınızı yapabilirsiniz.

2 yemek kaşığı pişirme sodası ile 2 yemek kaşığı boraksı karıştırın. Böylece doğal bir bulaşık deterjanı elde etmiş olacaksınız.

Bir bardak boraks, bir bardak yemek sodası, bir bardağın dörtte biri ölçüsünde tuz, dörtte biri kadar da limon tuzu ve istediğiniz kokuda birkaç damla bitki yağı (limoni mandalina, portakal) ilave ederek de bulaşık deterjanı yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Plastik bir kapta tuz ve bitki yağını karıştırın. Ardından diğer malzemeleri de ilave edin. Karışımı kapalı bir yerde muhafaza edin. Her yıkamada çamaşır makinesinin yıkama gözüne 1-1,5 kaşık koyun. Yumuşatıcı gözüne de elma sirkesi koyabilirsiniz.

Elde yıkarken

Bir kalıp doğal sabunu rendeleyin. Üzerini kaplayacak şekilde içi su dolu bir kaba koyun. Hafif ateşte sabun tozunu eritin. Karışıma yarım tatlı kaşığı boraks ve yarım tatlı kaşığı çamaşır sodası ilave edin. İyice karıştırın. Her yıkamada bu karışımdan bir tatlı kaşığı kullanın.

Bu karışımla uğraşmak zor geliyorsa, bulaşık makinesi için hazırladığınız deterjanı bitki yağı ilave etmeden yaparak elde yıkadığınız bulaşıklarınızda kullanabilirsiniz.

Ocak ve fırın temizliğinde

Bulaşıkların ardından kirlenen fırın ve ocaklar da temizlenir. Temizleyeceğiniz yüzeye biraz karbonat, biraz tuz ve birkaç damla sirke dökerek yüzeyi öyle silebilirsiniz.

EvHayat.com

Yazarlar