Gündem Gazeteci ve Hukukçular 'İmamoğlu' kararını CNN TÜRK'te değerlendirdi

Gazeteci ve Hukukçular 'İmamoğlu' kararını CNN TÜRK'te değerlendirdi

14.12.2022 - 21:10 | Son Güncellenme:

Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezasını hukukçu ve gazeteciler CNN Türk canlı yayınında Ahmet Hakan İle Tarafsız Bölge programında değerlendirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına ilişkin karar verildi. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Gazeteci Abdulkadir Selvi, Hukukçu Prof. Dr. Selami Kuran, Eski CHP Milletvekilli Dursun Çiçek, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı, Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge'de kararı değerlendirdi.

Haberin Devamı

Abdulkadir Selvi: Cumhurbaşkanının da eleştireceğini düşünüyorum

Altılı Masa Cumhurbaşkanı adayını belirleyecek diye konuşuyorduk ancak mahkeme tarafından adaylık doğrudan tayin edilmiş oldu. Mahkeme tayin etti. Bu doğrudan siyasete yargı üzerinden yapılmış bir müdahaledir. Çok yanlış bir yerden girdiler. Yargı kararlarıyla siyaset mühendisliği yapmak şimdiye kadar hep geri tepti. Bu karar da sığmayacak. Ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı bir şiir okuyup hapse girdi. Ama ne oldu mücadele etti. Bugün geldi bu ülkenin cumhurbaşkanı oldu. Bugün yine siyaset yargı üzerinden tanzim ediliyor. Geçmişte siyasi yasaklara konu olan Sayın Cumhurbaşkanının da bu konudan rahatsız olduğunu ve eleştireceğini düşünüyorum. Bunun sonucu nereye varır? Bu milli iradeye karşı yapılmış bir hamledir. Kararda da verilen mahkumiyet siyasi yasağa girmesi için en alt sınırdan verilmiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıyorsun, karşındaki adam siyasi suçlu duruma düşmüş oluyor. Rakibin mağdur olursa 1-0 yenik başlarsın.

Haberin Devamı

"ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU'NA YÖNELİK BİR OPERASYON"

Ben mağduru İmamoğlu olan bu operasyonun adaylık sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Kılıçdaroğlu'na yönelik bir operasyon olduğunu düşünüyorum siyasi sonuçları itibarıyla.

Bu karar ile nehrin yönü değişti. Toplumsal taban olarak Ekrem İmamoğlu bir kahramana dönüştü. Kemal Bey kendince hamleler yapacaktır ama işi düne göre daha zor. Kemal Bey'i hafife almamak lazım. Biz mahkeme değiliz olayın siyasi sonuçlarına bakarız. Mağduru bizim milletimiz sever, bu karar Ekrem İmamoğlu'na yarar.

Kılıçdaroğlu yarın ateş topunu Erdoğan'ın kucağına atarak çıkış yapabilir. Mahkeme salonundan bu karar çıktıktan sonra kim olursa olsun tavırları değişir. Karar ile beraber başka bir level'e geçti İmamoğlu.

Selami Kuran, "1 yıl hapis cezası olanın otomatik olarak siyasi cezası oluyor. Kanuni sonuç olarak bu belirli haklardan yoksun bırakılmak. Bu dosyaya özel olarak verilmiş bir karar değil" dedi.

Selami Kuran , "Kesinleşmiş karar, istinaf ve yargıtay süreçleri dahil 1 buçuk 2 yılı bulur. Karar Yargıtay tarafından kesinleşene kadar Cumhurbaşkanı adayı olması ya da belediye başkanı olarak devam etmesi önünde hiçbir engel yok." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dursun Çiçek ise, "Bu dosyada seçim kurulunun bir şikayeti yok. Ayrıca İçişleri Bakanı ile karşılıklı bir atışma var. Böyle bir cezada art niyet vardır. Kesinleşmemiştir ama Türk yargısı büyük bir yara almıştır." ifadelerini kullandı.

"KARAR KESİNLEŞMİŞ DEĞİL"

CNN TÜRK'e bağlanan AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan şu ifadeleri kullandı: Önümde sayısız yargıtay kararı var benzer. Fakat bunun yanında mahkeme bu cezayı vermeseydi, beraat kararı verseydi 'aman ne iyi' mi diyeceklerdi? İstediğimiz karar çıkınca aman ne iyi demek doğru değil.

Cumhurbaşkanımızın aldığı ceza ile karşılaştırmak doğru değil. Orada ceza bir şiir yüzünden verilmişti. Bugünkü konu kamu görevi yapanlara ağır bir hakaret içerdiği için verilen bir ceza. Eleştirilir verilen kararlar zaman zaman. Ancak hakaret etmek doğru değil. Kesinleşmiş bir karar değil. Keşke siyasiler böyle konuların gündemi olmasa.

Haberin Devamı

Siyasi olarak zayıflamış bir karakter yeniden tartışılmaya başlandı. Bizim rakibimiz olamayacak bir kişi mitinglerin konusu olmaya başladı. Ancak burada unutmayalım kamu görevlilerine bir hakaret var. Şunu demek istiyorum buradan bir siyasi kahraman çıkarmanın manası yok. Ortada bir küfür var. Bu küfür eskiden beri suç olan bir küfür. Bu süreç yargının işidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın şiir okuması ile bu konu hiçbir şekilde kıyaslanamaz.